Nyheter

Supporternostalgi med ”Bajen Fanzine Greatest Hits”

Under 2016 firade Bajen Fans 35 år och våren 2017 var det lika länge sedan som det första numret av medlemstidningen Bajen Fanzine gavs ut. Som en hyllning till den klassiska supporterklubben har Supportrarnas Matchprogram i samarbete med Bajen Fans tagit fram boken Bajen Fanzine Greatest Hits som nu finns att köpa.

Efter att Bajen Fans bildats på hösten 1981 dröjde det inte länge innan föreningen fick sin egen medlemstidning. På våren 1982 utkom det första numret av Bajen Fanzine. Magasinet i grönvitt tryck kom att både definiera och forma kulturen kring Hammarby under många år framöver. Bajen Fanzine Greatest Hits tar grepp om de första 15 åren och de första 25 numren genom att återpublicera ett par sidor från varje nummer med analyserande kommentarer av dåtidens supporteruttryck.

Magnus Hagström och Oskar Torefeldt
Magnus Hagström och Oskar Torefeldt. Foto: Hasse Fridén.

För texten står Magnus Hagström, mångårig Hammarbyskribent och numera redaktör för Supportrarnas Matchprogram, för formgivningen står Oskar Torefeldt som bland annat är engagerad i Hammarbys sortimentsråd och även han medarbetare i Matchprogrammet.

Efter att projektet legat i startgroparna en tid så blev det till slut verklighet under 2017 då boken arbetades fram.

När Bajen Fanzines sista (eller senaste?) nummer gavs ut för rätt många år sedan blev jag ombedd att skriva en text om fanzinets historia. Då tittade jag igenom alla nummer och kände “det här är ju en skatt”. Sedan dess har idén legat och gnagt om att göra ett Greatest Hits-nummer med det bästa från alla fanzines. Och i och med att Supportrarnas Matchprogram gett sig in på bokutgivning fanns ett ganska naturligt upplägg, berättar Magnus Hagström.

Samarbetet för att få fram Bajen Fanzine Greatest Hits är ett prov på supportergemenskapen i sig då det skiljer precis 30 år i ålder mellan författaren och formgivaren bakom boken.

Eftersom det här var långt före min tid var det jätteroligt att få en inblick i hur den organiserade Hammarbykulturen såg ut. Det är intressant att se vilka frågor som upprörde och hur man såg på sitt supporterskap. Allt är spretigt och raljant men alltid passionerat. Det har varit en inspirerande historielektion för en som inte var med, säger Oskar Torefeldt.

För den som bläddrar i boken blir det på en gång uppenbart att det hänt en hel del både på och utanför läktarna de senaste 35 åren. En jämförelse med dagens Hammarbypublikationer som till exempel Supportrarnas Matchprogram blir inte helt enkel.

Både Bajen Fanzine och Supportrarnas Matchprogram är visserligen “av supportrar, för supportrar” men attitydmässigt blir det ändå olika saker om man gör ett fanzine eller ett matchprogram. Det handlar ju också om att de båda publikationerna verkat under olika tider. Under Bajen Fanzines epok var supporterrörelsen mycket mer oorganiserad och anarkistisk. Det fanns mer utrymme för galenskap och garv, å andra sidan är vi i dag oändligt mycket skickligare och bättre på att skaffa oss inflytande, säger Magnus Hagström.

Grattistelegram från Vulkanerna 1993.

Det är ganska stor skillnad på estetiken. Arbetet med fanzinen gjordes med enklare metoder än idag vilket ger en personligare touch. Den hemmagjorda känslan överlag är nog det jag förknippar mest med supporterestitiken under den här perioden, ville ha något såg man till att göra det själv, fyller Oskar Torefeldt i.

Den 64-sidiga boken speglar supporterkulturens mångbottnade grund och väcker både skratt, förundran och nostalgi. Oavsett vilken del som tilltalar en själv är det lätt att hitta favoriter;

Oskar: Jag är svag för Bajen Fans svar till supporterklubben Vulkanernas grattistelegram efter vårt avancemang till Allsvenskan 93.

Magnus: ­Tävlingen om “Sveriges näst fulaste spelare” och den efterföljande debatten om huruvida det är ok att offentligt utnämna en människa som “ful”. Jag skulle i dag tycka det vore förkastligt med en sådan tävling, men den är ett bra exempel på hur man tacklade olika ämnen i Bajen Fanzines tidiga historia.

Du hittar Bajen Fanzine Greatest Hits i Supportrarnas Matchprograms webbshop där du kan beställa boken för 169 kronor inklusive frakt.