Nyheter

”Va för jävla pack e ni?” – nu i webbshoppen

Nytt tillskott i webbshoppen! Nu finns ”Va för jävla pack e ni?” till försäljning – boken om klackkulturens framväxt bland Stockholmsklubbarna.

Foto: Hasse Fridén

Va för jävla pack e ni? var en ramsa som ekade på Stockholmsläktarna under många år. Det är också den som fått namnge boken som berättar historien om Stockholms fotbollsklackar. Författarna Peter Johansson, Carl Jurell och Matchprogrammets egen Magnus Hagström som har bakgrund i varsin Stockholmsklack tar läsarna med på en resa från tidigt 70-tal ända in i 2000-talet. Tillsammans berättar de hur Hammarbys, AIK:s och Djurgårdens klackar växte fram och är vad de är idag.

Genom redaktör Magnus Hagström hittar nu matchprogrammets läsare boken i vår webbshop.

Magnus, varför ska man införskaffa Va för jävla pack e ni?

– För att det är den bästa bok som skrivits… åtminstone var det vad en Hammarbysupporter hävdade som jag stötte på vid en bortamatch i Degerfors. “Det är den bästa bok jag läst… men det är också den enda bok jag läst” sa killen och det känns som ett rätt fint betyg. Skämt åsido, läs boken om Stockholmsklackarna för att den tar ett helhetsgrepp om klack-kulturen, med start 1970 då man började sjunga på Hammarbys läktare inspirerade av Tipsextrasändningarna från den engelska ligafotbollen. I dag är supporterrörelsen rätt stark och vi fans har tydligt inflytande men så var det så klart inte från början. I boken försöker vi ringa in avgörande händelser som format oss och bidragit till utvecklingen.

Vilka skulle du vilja rekommendera boken för?

– Jag tänker mig att den framför allt kanske intresserar två kategorier: den som är nyfiken på den här kulturens historia och den som själv varit med på ett hörn och vill minnas livet i klacken. Men eftersom vår historik sträcker sig ända fram till 2010 så är den relativt färsk även om det så klart hunnit hända en hel del på de senaste åtta åren.

Boken handlar inte bara om Hammarby, varför ska en Hammarbysupporter även läsa om AIK- och DIF-klackarnas framväxt?

– Därför att allt hänger ihop. Hur mycket vi än ogillar de andra, och gärna framhåller skillnaderna mellan oss, så finns väldigt mycket gemensamt i vår historia. Mycket av drivkraften har ju varit att mäta oss med våra närmaste konkurrenter. En annan grej som är bra med att “Va för jävla pack e ni?” är en gemensam historieskrivning är att resultatet blivit väldigt mycket trovärdigare än vad det skulle blivit om det handlade om enbart ett lag. Jag och mina två medförfattare representerar varsin klubb och vi har varit lite av vakthundar åt varandra. Om det dragit i väg åt något håll och man velat försköna sin egen klubbs supporterhistoria, ja då har de båda andra sagt ifrån.

Du hittar Va för jävla pack e ni? i Supportrarnas Matchprograms webbshop där den kostar 150 kronor inklusive frakt. Där hittar du även tidigare matchprogram, hela vårt utbud av Bajenböcker och våra fina t-shirts.