Nyheter Utvalda artiklar

Solheim om succén i 100:e matchen

100 matcher i Hammarbytröjan är en milstolpe som ganska få kommer upp till. Men i måndags skedde det – när domaren blåste i gång matchen IFK Göteborg på Gamla Ullevi blev det Mats Solheims hundrade match i våra färger.

Text: Magnus Hagström Foto: Hasse Fridén

Grattis Mats! Du är den i dagens Hammarby som spelat flest matcher och nådde i måndags tresiffrigt. Hur känns det?

– Ja, det är jättekul att vara här och ha fått vara med om en resa. Hammarby har blivit en del av mig, och det känns som att jag inte skulle kunna vara i någon annan klubb i Sverige. En dag hoppas jag få vara med i läktarkulturen och ta en öl. Hur många matcher kom Kennedy upp i förresten? Kan jag komma ikapp honom?

Det blir nog svårt, han är uppe i 309. Men du har ju blivit ordinarie i år och ser ut att göra din bästa säsong, så om du fortsätter sju säsonger till kan det gå.

– Ja, jag tycker det funkar jättebra nu för mig och laget. Vi är en annan typ av lag nu, ett topplag, och för mig har det blivit en ny utmaning att få spela mittback. Men jag tycker kommunikationen med David Fällman har funkat väldigt bra, och vi är bra kompisar även utanför planen. Vi har också en väldigt jämn trupp – ta matchen mot Göteborg där Odilon fick hoppa in när Fällman skadade sig och det funkar också. Många utmanar om en plats i startelvan.

Just det, du har ju även denna säsong spelat på annan plats än högerbacken som varit din naturliga position.

– Det känns faktiskt bekvämt på de flesta positionerna. Jag skulle kunna gå in på en kant och göra det okej. Innermittfält skulle nog inte bli så bra, det är nog min sämsta position.

Men som anfallare…?

– Jag var faktiskt anfallare en gång i tiden. I Stryn i division 2, där gjorde jag 64 mål på 38 matcher. Men det var ett tag sen.

Och i Hammarby har du gjort fem mål.

– Det borde blivit några fler. Jag hade en nick mot Göteborg som var nära.

Du har kontrakt med Hammarby året ut, med option på ytterligare ett år. Hur tänker du kring framtiden?

– Inom fotbollen vet man aldrig, det kan hända så mycket – just nu njuter bara av att spela. Men jag trivs ju fotbollsmässigt med Hammarby och allt det andra: kulturen, stämningen, intresset. Jag är tacksam att jag fått den här chansen, och jag tror att jag kom i rätt tid. I dag kanske Hammarby inte hade tittat på mig, men jag är glad att ha kunnat visa att jag kan bidra även nu när vi är ett bra lag.

Fakta: Mats Solheims säsonger i Hammarby (vi räknar tävlingsmatcher, alltså både cup och serie):

2015: 27 matcher – 2 mål

2016: 17-2

2017: 29-1

2018: 17-0

2019: 10-0

Mer Hammarbyläsning hittar du i Matchprogrammet som går att beställa här