Nyheter

Junior närmar sig comeback

Junior närmar sig spel efter sin korsbandsskada och hoppas på att vara tillgänglig mot Falkenberg. Det har varit en tuff tid för honom. Besöket hos en fysioterapeut i Holland gav honom den kick han behövde för att bli redo på allvar.

Text & foto: Per Cornell 

Det stora orosmomentet denna säsong har varit Junior. Varför inga nyheter om den av många mycket uppskattade mittfältaren? I en klubb som oftast är väldigt öppen väcker tystnad naturligtvis frågor. Dagen efter matchen mot AFC fick Matchprogrammet den första intervjun med Junior på många månader. Vi träffas på hans hemmaplan i Hammarby Sjöstad. När han får höra om hur många hammarbyare som har diskuterat hans situation under våren och undrat hur han mått, skiner han upp i ett karaktäristiskt leende.

– Nu känns allt roligt igen. Jag hoppas vara tillbaka på planen ganska snart, förhoppningsvis mot Falkenberg och ska försöka bidra så mycket jag kan. Det skulle förvåna mig om det blir senare än under augusti.

Men så har det inte känts under skadeperioden. Junior berättar öppenhjärtigt om vad han har gått igenom.

– Det har varit som en berg- och dalbana. I början kändes det inte så farligt, men efter en tid blev det riktigt tungt. Ett tag blev det total kalabalik i huvudet.

Hur tränade du under den här tunga perioden?

– Jag har skött min rehab bra, men i perioder har jag kört mest själv. Jag valde att bryta lite med fotbollen för allas bästa. Jag behövde lite space för att hitta tillbaka och det tror jag blev bäst för laget också.

Man har inte sett dig så ofta på matcherna, har du följt laget?

– Absolut. Men ett tag kändes det för jobbigt att se matcherna på plats så jag såg dem hemifrån i stället. Ibland klarade jag inte av det heller. Det var jobbigt.

För en person som verkar älska att spela fotboll kan man förstå att en så svår skada slår hårt!

– Jag har fått upptäcka andra sidor hos mig själv. Livet ville att jag skulle ta en paus från fotbollen. Det har inte varit roligt. Ibland behöver man bli nedbruten för att lära sig något nytt. Jag har lärt mig att inte bara vara ett offer för omständigheter. Det som händer det händer, men jag har ett val själv vilket förhållningssätt jag ska ha.

När började det vända för dig?

– Berg- och dalbanan lugnade ner sig i maj, då hade jag processat klart saker.

Vad var det som fick det att vända?

– Jag har fått väldigt bra hjälp av många. Jag kan inte räkna upp alla, men jag kallar dem änglarna på jorden. En annan väldigt bra grej var att jag fick åka till en holländsk fysioterapeut som Jesper Jansson kände till. Han har hjälpt ett par Helsingborgspelare tidigare. Förutom att han är fysioterapeut är han expert på människor. Han ser till helheten. Det gav mig mycket energi, det var bra mentalt och även bra rent rehabmässigt. Och så var skönt att komma bort lite. Man jag har fått väldigt bra hjälp här i Hammarby också.

Om du tittar framåt, hur tänker du?

– Jag har blivit bättre på att leva i nuet och känner ingen stress. När jag är redo kommer jag att spela. Det känns inte så långt borta nu. Jag känner ingen oro över skadan eller risken att drabbas igen. Laget spelar fantastiskt bra så det finns ingen stress kring det heller. Jag har ett år kvar på kontraktet men har inte funderat så mycket över det.

Kommer du tillbaka starkare tror du?

– Jag har fått perspektiv på saker. Att fotbollen inte är allt i livet. Samtidigt kan jag inte tänka mig ett liv utan fotboll. Fotboll är min grej liksom. Men nästa gång berg- och dalbanan börjar åka för brant utför vet jag att jag inte behöver åka med. Jag kan stå bredvid och titta.

Texten  tidigare publicerad i matchprogrammet mot Helsingborg