Nyheter

Grönvita profiler samlas i ny bok

Snart är det slut på säsongen och därmed slut på matchprogramsläsning för ett slag. Istället kan den läsande supporten kasta sig över den nyutgivna boken ”Grönvita kultspelare – sex Bajenprofiler 1970–2008” från Idrottsförlaget – en bok som är skriven av Matchprogrammets Jonas Cederquist och Magnus Hagström.

Text: Martin Ridderstolpe  Bild: Idrottsförlaget

Storheter som Nacka Skoglund, Ronnie Hellström och Kennedy har fått böcker skrivna om sig. Men bakom de allra största finns en hel uppsjö av färgstarka lirare som gjort avtryck i Hammarby. Sex av dessa har samlats ihop i boken ”Grönvita kultspelare” där de intervjuas och porträtteras av Jonas Cederquist och Magnus Hagström. Kultlirarna ifråga är: Matte Werner, Klasse Johansson, Uffe Eriksson, Pinnen Andersson, Pétur Marteinsson och Sulan Sleyman.

– Den röda tråden är att de alla är kultspelare i Hammarby som bidragit med lojalitet och fina prestationer vid viktiga skeden i föreningens historia från 1970 och framåt. Det är sex spelare som kanske inte fått en egen bok, men som tillsammans ryms i en bok. Den första spelaren som presenteras är Matte Werner där kultstatusen verkligen är tydlig, säger Jonas Cederquist.

Initiativet till boken kom från Idrottsförlaget som hade några namn i tankarna. Jonas och Magnus hade ytterligare några förslag och med idéer från båda håll har boken växt fram. Sammanlagt innehåller boken cirka 230 sidor läsning där varje spelare får ungefär 35–40 sidor var. Fokus ligger förstås på spelarnas karriärer i Hammarby, men boken kommer också in på bitar som rör privatliv, spel utomlands och i landslag.

– Det har varit jätteroligt att jobba med boken. Man märker hur stolta de här spelarna är över att ha representerat Hammarby. De beskriver alla ödmjukt uppskattningen över allt de fått tillbaka av supportrarna. Jag tycker verkligen att klubbkänslan och lojaliteten som gjorde att vi valde de här sex spelarna kommer fram i intervjuerna. De är alla hammarbyare för livet.

Varför ska man som Bajare införskaffa boken tycker du?

– Det är både Bajenhistoria och en djupdykning i de här sex spelarna. Genom dem får man följa Hammarbys historia genom fyra decennier av med- och motgångar. De står alla för värden som vi supportrar förknippar med klubben; stolthet, lojalitet, gemenskap. För en yngre generation är boken ett sätt att komma närmare namn de bara hört talas om.

FAKTA:

• ”Grönvita kultspelare – sex Bajenprofiler 1970–2008 av Jonas Cederquist och Magnus Hagström.
• Boken börjar säljas i samband med matchen Hammarby–Häcken 2 nov.
• Bokrelease fredag den 1 november kl 17-20 på Kvarnen, Tjärhovsgatan 4.
Finns i Matchprogrammets webbshop