Nyheter

När Bajen tog läktarsång till Sverige

I boken ”Hösten 70” berättas historien om när Hammarbyfans förändrade svensk läktarkultur för alltid. Matchprogrammets Magnus Hagström och Jonas Cederquist kommer med ännu en stark Bajenbok.

Text: Per Cornell Foto: Benjamin Thorén

Vad var det egentligen som hände hösten 1970?

– Kort kan man säga att här fick vi startskottet till en ny läktarkultur i svensk fotboll. Några olika gäng av Hammarbysupportrar pratade ihop sig under sommaren och bestämde sig för att man skulle göra som de engelska fansen de sett på TV och sjunga fram sitt lag. Och deras sånginsats fick i stort sett omedelbart genomslag, samtidigt som laget fick ordning på grejerna och började vinna matcher. Det blev en slags symbios mellan och publik som inte tidigare upplevts i svensk fotboll.

 

På vilket sätt är det här en viktig händelse?

– För oss som följer Hammarby går det knappt att överskatta betydelsen. Vi påverkas än i dag av den här säsongen – den första sång som togs upp sjungs till exempel fortfarande på våra läktare. Det var ”Na-na-na-na” den 27 augusti 1970. Och sedan dess har det i stort sett varit en etablerad sanning att Bajen har landets starkaste supporterkultur.

 

Hur har det varit att arbeta med den här perioden i vår historia?

– Det var väldigt intresssant att borra djupt i en säsong som ingen av oss upplevt på plats. Vi tyckte att vi hade rätt bra koll på historiken innan men det blev mycket aha-känsla under resans gång. Det vi slogs av var att Fotbollssverige tycktes ha längtat efter en mer utlevande publikkultur. Att det sjöngs på Hammarbyläktarna uppmärksammades över allt i landet, och med en hel del avund.

 

Hur tycker ni att vi som hammarbyare ska förhålla oss till att det var vi som tog hit läktarsången?

– En viss stolthet tycker jag att vi kan kosta på oss, även om vi inte var med själva. Det finns ändå något i Hammarbykulturen som vi alla är med skapar och för vidare.

 

Varför tror ni att den uppstod just i Hammarbyled?

– Fotbollsforskaren Torbjörn Andersson menar att det inte är någon slump att Bajen var först. Han förklarade det med att på Södermalm fanns en urban tyngd med pilsnerhak och arbetarklassprägel, och att det krävs en “viss mängd öl-typer” för att våga starta spontan sång från läktaren. Allt detta fanns hos Hammarby.

 

Hösten 70

  • Boken är utgiven av Idrottsförlaget och finns bland annat att beställa via vår webbshop.
  • Utskick sker i början av september och då finns den även att köpa i bokhandeln.
  • Boken är skriven av Matchprogrammets redaktör Magnus Hagström och idrottshistorikern Jonas Cederquist. För formgivning står Matchprogrammets art director Johan von Friedrichs.