Hagströms krönika Nyheter

Villkorstrappan: ett anspråkslöst förslag

Hagströms Krönika #4, Vecka 4, 2021.

Ett anspråkslöst förslag. Den enskilda journalist som skrivit mest – och klart bäst – om den så kallade villkorstrappan, det vill säga polismyndigheternas taktik för att hantera säkerhetsfrågor i samband med fotbollsmatcher, är Oskar Månsson på fotbollsthlm.  Han har den senaste tiden grävt fram en hel del dokument som känns rätt illavarslande för alla som inte tycker det är en bra idé att återkommande sänka publikkapaciteten på våra arenor.

Rent krasst handlar väldigt mycket av frågan om förekomsten av bengaler på läktarna. Polistillståndet kring en match är givetvis ett helt regelverk med detaljer kring insläpp, om vad som är ett arenaområde, hur många räcken det ska finnas på ståplats och så vidare men det mest konkreta som polisen gång på gång slår ner på är att det antänds bengalisk eld på en arena.  

Om man ska vara ärlig har även vi fans svårt att diskutera den frågan på ett sakligt sätt. På ena sidan står bengalförespråkarna där många inte alls vill se att det finns en problematik i att elda på en tättpackad läktare och på den andra sidan dem som tycker att pyrotekniken är värsta huligandådet. Klubbarna, i vårt fall Hammarby, går en balansgång för att dels hantera att pyrotekniken är olaglig, dels acceptera en supporterkultur som på många sätt är en extremt stor tillgång.

Om jag fick önska (ja, vem ska hindra mig?) så är lösningen att samhället intar ett rimligare perspektiv. Och då menar jag att man ska se brottet (att tända en bengal) på liknande sätt som man ser på många andra kriminaliserade beteenden i samhället. Brottslighet som man vet finns, men ändå inte lägger ner jätteresurser på att stoppa därför att de begångna förseelserna inte får alltför allvarliga konsekvenser på samhällsbygget.

Jämför med biltrafiken, där man vet att ett ganska stort antal förare kommer att överträda hastighetsbegränsningen under ett år. Troligtvis orsakar detta några olyckor men man låter ändå trafiken fortsätta. Ibland griper man och åtalar någon som överträtt lagen vilket är helt rimligt, det är ett brott som begåtts. Men åtgärden är riktad mot den individ som begått handlingen.

Hammarbys vd Henrik Kindlund uppskattade vid något intervjutillfälle att kanske 100 000 bengaler brunnit på svenska läktare sedan företeelsen började förekomma i början av 1990-talet, och menade att sett till detta är antalet olyckor relativt få. Jag tror att hans bedömning är riktig. Och en samhällelig insats måste vara proportionerlig i förhållande till hur allvarligt brottet är. Jag tycker att man från samhällets sida ska fråga sig hur stort problemet med läktarsäkerheten är och hantera det därefter. Med det synsättet kommer man ibland att gripa någon som sysslar med pyroteknik och lagföra denne men inte kollektivbestraffa genom att minska läktarkapaciteten.   

Läst/sett/hört: Inser att vinjetten lovar lite väl mycket, vi kan nog räkna med kraftig dominans för kulturformen ”läsning” här. Min koll på film och TV-serier är rent ut sagt undermålig. Och när jag ser något, exempelvis mainstreamserier som The Crown eller Vår tid är nu har jag sällan något klokare att säga än ”den var bra”.

När det gäller läsning i veckan har jag påbörjat Jonas Karlssons Regnmannen. Jonas K är alltså den Jonas som mest är känd för att vara en av Sveriges mest uppburna skådisar, men som även skrivit en hel del noveller och några längre berättelser. Jonas är Hammarbysupporter och medverkade på dubbel-cd:n Bajen Forever som kom 2001 med den fina låten Grönvita ränder. Något jag börjat grubbla är över om boken ska ingå i samlingen Hammarbyiana. Inget tyder på att Hammarby dyker upp i boken så kopplingen blir rätt vag – kan Jonas Karlssons 20 år gamla låt kvalificera honom till Bajenförfattare?

En bok som definitivt inte kvalar in men som jag läst med behållning är En sommar på Skalsvallen och andra autentiska berättelser om fäbodlivet utgiven av Järvsö Hembygdsförening. Mellanrubriker som ”Tjuren blir alltmer folkilsk” och ”Skojäntan och hennes friare” manar till fortsatt läsning.

Acceptera aldrig en förlust! Apropå Hammarbyiana: Högst oväntat tvingas jag arkivera regelhäftet till Algas sällskapsspel Vem sa så? i Hammarbybiblioteket. Anledningen är att regelförklaringen avslutas med en hurtig uppmaning: Acceptera aldrig en förlust. (Sagt av fotbollsspelaren Gregg Berhalter).

Förutom att det är rätt märkligt att stöta på forne Hammarbytränaren i detta sammanhang så förundras jag över själva citatet. Att syssla med idrott innebär onekligen att man nån gång då och då torskar, ska man vid dessa tillfällen låtsas att det inte hänt? Är Gregg månne Trumpsupporter? Undertecknad, som anser att verkligheten nu är som den är, tvingades hursomhelst att acceptera elva förlustmatcher i Superettan under Gregg Berhalters tränarskap.

Veckans vinyl: Jag fortsätter på förra veckans bluegrass-spår och tipsar om en specifik låt: Nothin´to lose med Eliza Mary Doyle. Vinylromantiken till trots – vissa låtar växer när man samtidigt kollar på den tillhörande videon och gör sig ännu bättre på Youtube än på skivtallriken. Elizas låt blir till en liten novell som inleds med det handskrivna meddelandet ”I´m goin on a trip. Not sure when I´ll be back.”

Smörgåsbordet: I morgon lördag (30 jan) arrangerar HIF Bandy ”Bandyns Dag” på Zinkensdamms IP.  Från början skulle det varit supportermarknad och tipspromenad i samband evenemanget men när detta skrivs verkar det osäkert om det blir något med detta. Stötta gärna föreningen ändå genom att köpa stödplåt till derbyt mot Tellus som spelas på eftermiddagen. Info här.

Vi som suktar efter Hammarby i vilken form som helst kan ta till de avslutande Sverigematcherna i Handbolls-VM. Två ex-hammarbyare finns i laget – dels mittsexan Fredric Pettersson från Jönköpingslaget Cyrus som spelade i Bajen 2008-11, dels Lucas Pellas som kom till Bajen som nio-åring från BK Söder och spelade som senior 2014-16.

Dödsannonsligan: Liten utdelning i veckan. Endast två annonser med klubbemblem, varav en som kanske inte ska räknas in. Eller vad säger ni, ska Sällskapet Gamla Tävlingscyklister räknas i denna liga? Förutom deras ganska svårtydda märke med text i frakturstil så har vi denna vecka haft en annons med Djurgårdens klubbmärke. Aktuell ställning är sålunda: Hammarby 5 (tre kvinnor, två män), AIK 3 (0-3), Djurgårdens IF 2 (0-2), Hagalunds IS 1 (0-1), IFK Täby 1 (0-1), Sällskapet Gamla Tävlingscyklister 1 (0-1).

Reaktioner: Det tar sig. Efter endast tre krönikor har jag uppnått influencerstatus. Snyggt jobbat Hagström! I veckan blev jag inbjuden till en förhandstitt på retro-fotbollsbutiken Planet Football Stockholm som öppnar officiellt i dag fredag (om du läser krönikan samma dag som den publiceras). Butiken säljer klassiska lagtröjor och drivs av den älskvärde nederländaren René. En hel del av er har nog stött på honom i vimlet, Hammarby är Renés lag här i Sverige. Hans butik ligger i Arenagången bredvid den grekiska kolgrillen (adress: Arenavägen 33) och när vi åter kan se fotboll på vanligt sätt kan det mycket väl hända att aktuellt nummer av Supportrarnas Matchprogram ingår i sortimentet. By the way – vet ni när senast ett lag som inte huvudsakligen bär färgerna rött och vitt vann ligan i Nederländerna?

Från matchprogramsfabriken: Sist utlovade jag lite förhandsinfo om närmaste framtiden. När det gäller utgivning av nytt material så blir det två magasinsutgivningar innan höstsäsongen (då vi får gå på match igen? hoppas-hoppas-hoppas!). Årets första magasin blir delvis en inför-säsongen-guide och kommer ut ett par veckor innan herrlagets allsvenska premiär den 5 april. Innan dess förser ni er väl med det redan utgivna som saknas i samlingen? En fin liten bok, som inte fått den uppmärksamhet den förtjänar, är Kanalplan 100 år.   Hammarby IP, som anläggningen officiellt heter, har alltid varit en viktig plats i Bajenland men i omgångar varit lite nedgången. Just nu, med renoveringen och publikintresset kring damlaget, är arenan starkare förankrad i Bajenleden än på länge. Tänk att det finns en innerstadsarena som bär vår klubbs namn och som i stort sett är dedikerad till olika Hammarbyverksamheter! I boken finns hela historiken om allt som förekommit i vårt hjärtland; fotboll givetvis men också bandy, hockey, skridsko, boxning, speedway och annat. Läs och gläds! Boken hittar du här.