Hagströms krönika Nyheter

HTFF-gate, ett Huski-derby och synkroniserad rökning

Hagströms Krönika #9, Vecka 9, 2021.

HTFF-gate, ett Huski-derby och synkroniserad rökning

Senaste tiden har det stormat en del kring Hammarby Fotbolls samarbetsprojekt med IK Frej – som ju blev något annat inför denna säsong när Täbyklubben insåg att de inte hade ekonomi för Div 1-spel. Kortfattat kan man säga att Hammarby Fotboll garanterade fortlevnad i Div 1 genom att skaka fram en ny styrelse av folk med nära anknytning till Hammarby vilket gör föreningen till en ”underklubb” åt oss. I gengäld har Hammarby Fotboll – genom utvecklingsverksamheten som bedrivs i Hammarby Talang FF – erbjudit IK Frej Täby den plats i Div 4 där HTFF haft ett seniorlag.

Den här rockaden innebär att i praktiken att ett Hammarbylag åker snålskjuts genom divisionssystemet och det har fått en del att reagera, bland annat finns en kommuniké på supporterföreningens Bajen Fans hemsida (undertecknat av flera supportergrupper) som kritiserar hela förfarandet. Dels hur Hammarby har skött frågan, dels själva faktumet att vi i och med övertagandet hoppar över steg i divisionssystemet. Kritiken är inte benhård, i texten framgår att det finns en viss förståelse till hela händelseförloppet men kontentan är ändå att man inte vill att Hammarby ska vinna fördelar genom divisionsbyten som inte grundar sig på egen sportslig framgång. Egentligen fanns detta problem redan när Hammarby Talang FF i sin nuvarande skepnad (det fanns också ett HTFF-projekt 2002-2011) tog över en plats i Div 5 från Enskededalens FC 2019 men det var inget som Hammarbys supporterrörelse reagerade på då.

Principiellt håller jag med om tanken att man inte ska hoppa över serier genom klubbsammanslagningar men man måste också bedöma varje situation för sig. I det här fallet hade vi ett uppbyggt samarbete med en klubb på Div 1-nivå där vi kunde låta talanger från den egna ungdomsverksamheten utvecklas tillsammans med fynd från utlandet. Både scoutingen och ungdomsarbetet tillhör de bitar i Hammarby som länge var eftersatt – att vi nu äntligen fått snurr på båda dessa delar i klubbarbetet är ju mycket tack vare att det funnits en plats i divisionssystemet där plantorna kunnat gro. Om vi hade låtit Frej dra sig ur serien och nöjt oss med HTFF-laget i Div 4 så hade många års arbete i stort sett varit spolierat. Vi hade stått med ett antal spelare som knappast fortsatt inom Hammarby under dessa förutsättningar. Och att låta västafrikanska talanger komma hit för att spela Div 4-fotboll skulle vara helt bortkastat.

Man kan tycka att detta inte spelar någon roll och att principen är överordnad de eventuella/uppenbara positiva effekterna. Argumentet är att Hammarby av rent ideologiska skäl inte ska hålla på med övertagande av andra klubbar. Jag köper resonemanget men håller inte med i detta fall. Vi lever i den moderna fotbollens tidevarv vilket innebär ständiga eftergifter. Någonstans går givetvis en gräns men för min del är jag beredd att svälja det här i och med att det är rätt tydligt att det aldrig var Hammarbys avsikt att kapa en klubb högt upp i seriesystemet. Och det handlar inte heller om att vi har ett representationslag som plötsligt har skuttat upp i hierarkien, utan om ett sätt att organisera sin ungdomsfotboll.

Men samtidigt tror jag att svensk fotboll som helhet ska fundera över hur man ska hantera elitklubbarnas vilja att ha utvecklingslag högt upp seniorfotbollens divisionssystem. Låt säga att fler allsvenska klubbar ser till att få en underklubb på Div 1-nivå, vad händer då? Om det exempelvis i Norrettan fanns fyra-fem lag som i praktiken inte har intresse av att gå upp, ja då underminerar man hela idén med att tävla i fotboll.

En detalj i det här är att flera av de som reagerat mot den nya Hammarbyföreningen är att man inte vill att just ordet ”Hammarby” ska ingå i namnet. Det är därför det funnits ett förslag om att kalla föreningen Stockholms Talangfotbollförening, förkortat STFF. Jag tror att orsaken till att man velat undvika Hammarby är att det då blir väldigt tydligt för var och en att detta är en förening som styrs av Hammarby Fotboll – vilket man alltså inte gillar. Nu blev STFF inte godkänt av Stockholms Fotbollförbund därför att det var alltför likt förbundets eget namn och det måste ganska snabbt tas fram nya namnförslag (vilket kanske redan gjort när du läser detta).

De inom Hammarby Fotboll som jobbar med ungdomsverksamhet och inte har supporterfrågor på sitt bord ser namnfrågan på ett helt annat sätt. För dem är namnet Hammarby en stor tillgång, de framhåller hur stolta de som spelar med HTFF U17, U19 eller HTFF Akademi är att representera ett Hammarbylag. Få av dem kommer att sluta som välbetalda elitspelare, men alla kommer att kunna säga att säga att de en gång spelade i Hammarby på ganska hög nivå. Det blir inte samma sak att gå med ”Stockholms Talang FF:s” tröjor i premiärmarschen och försöka förklara att det ”egentligen” är en Hammarbytröja de bär. Jag tycker att det har ett rätt stort värde att man på det här sättet fostrar Hammarbysupportrar.

 

Smörgåsbordet: Det som brukade vara ett dignande utbud består för närvarande av enstaka matcher – där vi inte tillåts att närvara. Exempel på vad den förbannade coronan plockat bort från bordet: innebandy för damer i näst högsta serien, dambowling i Elitserien, herrbasket i Div 1 och dambasket i div 2, innebandy för herrar i Div 1, herrbowling i ettan, ett antal friidrottstävlingar, boxningsgalor, damhockey i näst högsta serien, dito dambandy, seriespel i bordtennis. Alla de här tävlingarna har helt enkelt ställts in.  Måndagens resultatgenomgång är inte vad den brukade vara.

Men jag ser oväntat mycket fram emot söndagens cupderby mot AIK. Vilket i sig känns lite deppigt. För visst är det något torftigt att i ensamhet se på en match via datorskärm som spelas på en publiktom arena där du hör enstaka tränarrepliker. I brist på starkare upplevelser är detta ändå välkommet.

 

Dödsannonsligan. En dödsannons med klubbmärke i veckans skörd, avlidne hammarbyaren Lennart. Aktuell ställning är därmed: Hammarby 7 (tre kvinnor, fyra män), AIK 4 (0-4), Djurgårdens IF 4 (0-4), Hagalunds IS 1 (0-1), IFK Täby 1 (0-1), Sällskapet Gamla Tävlingscyklister 1 (0-1), IFK Göteborg 1 (0-1).

 

Läst/sett/hört. Tidningen Journalisten har ett rep om Everysport där bland annat sajterna Svenska Fans och Fotbolldirekt ingår. Tydligen funkar dessa rätt bra ekonomiskt med kombinationen av betalande läsare och annonser. Att det är mycket annonser vet alla som försökt läsa en Fotbolldirekt-artikel – i min burk får jag ibland annonser som täcker själva texten – men jag trodde faktiskt inte att betalningsviljan var så pass bra att det gav utslag. I artikeln sägs att Everysport får in 30 miljoner kr per år på läsarintäkter från sina åtta premiumsajter. Man har också ett exempel på att det inte behövs exceptionellt många betalande läsare för att få en sajt att funka och exemplifierar med en kanal om innebandy som har 2 000 prenumeranter vilket räcker för att få den att gå ihop. 2 000 är ett antal som även Supportrarnas Matchprogram skulle kunna få ihop, rent teoretiskt skulle detta innebära att vi skulle kunna bygga en betalsajt. Så kommer det med största sannolikhet ändå inte att bli, anledningarna till det tänker jag återkomma om.

 

Veckans vinyl. Jag gör det enkelt för mig denna gång och länktipsar om video med samma gäng som det var en längre utläggning om i förra krönikan. Den här blir jag glad av! Madness har alltid haft roliga filmsnuttar som illustrationer till sina låtar. De brukar bygga på egen spexartad medverkan och inte vara alltför påkostade. I den här låten – My Girl 2 – har man slagit på stort och satsar fullt ut med snygga dansare och extremt genomarbetad koreografi, samtidigt som det är lika roligt som vanligt. Ingen av gruppens medlemmar syns i bild men visst får vi en skruvad version av klassisk ”Madness Walk”. Det är synkroniserad rökning, tajta klänningar och perfekt skurna kostymer. Tidig 70-talsglamour i Madness 2012-version.

Och när ni ändå håller på – kolla på den här också!

 

Provtestning Huski chokladdryck: Kontorskollegan Per kom en morgon in med 25 cl nyköpt Huski som delades upp i tre glas och provsmakades under högtidliga former. Gemensamt slutbetyg: 2 av 5 Kenta. Drickchokladen känns matig, funkar nog bäst på skidutflykten eller vid annat tillfälle när man vill ha ett energitillskott.

 

Listan. Bäst i Bajenland just nu:

1 Uppemot 100 Hammarbyfans på plats i Oskarshamn. När det framkom att arenan i Oskarshamn tillåter insyn även för den som står utanför stängslet bestämde sig många Hammarbyfans att göra den 34 mil långa resan till cupmötet Oskarshamn-Hammarby. Vi har sett många exempel på Hammarbyfansens engagemang och lojalitet på sistone, det här är ett av de tydligare tecknen på vilken stark kultur som finns runt klubben just nu. Exemplet får mig dessutom att än en gång referera till Nick Hornbys Fever Pitch. På sid 95 (den amerikanska pocketupplagan) skriver han angående fandom som något väldigt manligt: I have met women who have loved football, and go to watch a number of games a season, but I have not yet met one who would make that Wednesday night trip to Plymouth. Den saken har troligen ändrats sedan Hornby publicerade boken 1992, men om så inte är fallet kan vi berätta att den typen av kvinnor finns här, och de håller på Hammarby så mycket att de åker 34 mil för att se en match där de inte ens blir insläppta på arenan.

2 Oliver Dovin. Mycket bra cupinsats mot Oskarshamn och över huvud taget mycket glädjande att vi får fram en egen målvakt som klubben satsar på. Rutin är viktigt för en målvakt – men hur får man rutin? Enda sättet är att spela. Jag hoppas att Hammarby pallar att ge Dovin chansen i år även om det kommer att kosta oss några poäng – och jag hoppas att vi fans visar tålamod och inte omedelbart dömer ut en keeper som givetvis kommer att göra några nybörjarmisstag innan han blir toppmålvakt i A-landslagsklass.

3 Bilden på fotbollens säsongskort. Älskar symboliken med ett träd vars gigantiska rotsystem representerar dig och mig och alla andra som tillsammans skapar Hammarby.

4 HIF Friidrotts verksamhetsberättelse. Dokumentation av hög klass. Om alla föreningar såg till att berätta så utförligt och snyggt om sitt år som HIF Friidrottsförening gör, då skulle jobbet som idrottshistoriker vara lätt som en plätt. Verksamhetsberättelsen hittas på hammarbyfriidrott.se.

5 Futsallaget (herrar). Knappt vidare i SM-slutspelet efter 2-1 och 1-1 i kvartsfinalen mot Örebro FC.

 

Huski Derby. South London v/s Södermalm. När jag var som mest engagerad fan till Millwall FC (ca 30 år sedan) brukade folk fråga mig ”vilka skulle du hålla på om Hammarby och Millwall möttes?”. Jag brukade lätt kunna avfärda frågan med att det inte kommer att hända, även om det faktiskt fanns en liten möjlighet några år senare då båda klubbarna var i UEFA-cupen 2004-05. Nu har ju möjligheten uppstått på nytt i och med att båda klubbarna har chokladdrycksföretaget Huski som huvudsponsor. Vore det inte lämpligt med en träningsmatch mellan de båda Huski-lagen vid tillfälle? Huski sponsrar dessutom båda klubbarnas damlag. Jag vill se Hammarby på The Den! Bo på Eurotraveller Hotel på Old Kent Road, ta en öl på The Windsor, knalla längs Ilderton Road, passera Stockholm Road, vika in till höger på Zampa Road och där köpa ett matchprogram av gatuförsäljaren innan jag går förbi Cold Blow Lane End och letar rätt på bortaentrén.

Reaktioner. Min dotter: du har ju över tusen vänner på Facebook och får bara en like på ett inlägg. Pinsamt!

Från matchprogramsfabriken: Vi beställde 20 exemplar av fototavlan ”Sista kvällen på Söderstadion” (Bild: Hasse Fridén). De gick åt i ett nafs. Nu har vi beställt 30 ex till, sen nöjer vi oss. Slå till innan det är försent!

Tack för den här gången, vi hörs nästa fredag.