Hagströms krönika Nyheter

Hammarby – mer än fotboll

Hagströms Krönika #21, Vecka 21, 2021.

Hammarby – mer än fotboll

En sak som Hammarby har gemensamt med båda våra hetaste rivaler i Stockholm är mångsysslandet. Medan många elitidrottsföreningar runt om i landet med åren valt att fokusera på en sport så har vi här i huvudstaden haft en fortsatt vilja att vara framgångsrika i flera grenar. Och dessutom lyckats rätt väl. Såväl Bajen, Gnaget och Djurgårn kan stoltsera med titlar och medaljer i mer än fotboll eller hockey.

Jag gillar ju att mitt Bajen sysslar med allt från armbrytning till skidor av flera skäl. Dels ger det en massa möjligheter för idrottsintresserad ungdom att representera Hammarby IF, dels gör mångsidigheten att Bajen alltid är aktuellt på sportsidorna. Jag är också övertygad om att supportergemenskapen blivit starkare av att det finns en massa fler samlingspunkter än 15 hemmamatcher i fotboll under ett år.

Roligt med mycket Hammarbyidrott alltså, men också upphov till en återkommande diskussion om publik och sponsorer räcker till. De individuella sporterna är inte så beroende av publik men för att lagidrotter ska funka på elitnivå så krävs ett visst publikunderlag. Och bland oss fans förekommer ibland upprop om att ”gå på hockey”, ”stötta bandyn”, ”rädda handbollen” och så vidare. Det behövs i och för sig akutinsatser ibland, och Hammarbypubliken har mer än en gång visat att de är beredda att rycka in vid kriser. Men i längden är det förstås ingen bra idé att göra det till någon slags plikt att bevista andra sporter än Kung Fotboll (som onekligen regerar i Bajenland).

Samtidigt har jag en känsla av att vi borde kunna bli något fler som följer Bajensporterna utanför fotbollen. Vi snittar uppemot 25 000 på herrfotbollens matcher, jag skulle tippa att majoriteten av dessa är allmänt idrottsintresserade och potentiella besökare på Hammarbys övriga lagidrotter. Säg att en fjärdedel av oss utökar vårt Hammarbyengagemang genom att följa en vintersport också. Inte av plikt som sagt – utan för att vi i grunden är intresserade av liveidrott och håller på Bajen även när bollen inte mäter 70 cm i omkrets och planen är 105 meter lång. Om en fjärdedel av ”fotbollsbajarna” gick på lagidrotter med säsong höst-vår så skulle det innebära att 6 250 supportrar regelbundet fördelades på dessa sporter. Givetvis är det redan nu så att en hel del av dem som ser fotbollslaget även tittar på bandy eller handboll (exempelvis) men jag tror att många fler skulle kunna känna glädje i att hojta på Hammarby även i ett annat sammanhang. En komplikation är givetvis att fotbollen tenderar att hela tiden bre ut sig mer – när det inte är allsvensk säsong så finns cuper och träningsmatcher som engagerar Hammarbypubliken.

Redan nu finns en kategori ”supersupportrar” som i stor utsträckning ser allt som de hinner i form av Hammarbyidrott. Den gruppen är intressant, därför att engagemang skapar engagemang. Det är något lockande med hängivenhet, många vill vara med när entusiasmen bubblar. Jag tycker att det som just nu händer med damfotbollen i Hammarby är ett tydligt exempel. Där var det ett gäng som bestämde sig för att bli mer uttrycksfulla i sitt supportande genom att skylta med flaggor och banderoller, och framför allt börja åka land och rike runt för att se och peppa damerna. Det där lade grunden för vad vi ser nu, rekordförsäljning av säsongskort och en typ av supporterstöd som man verkligen inte varit van att uppleva i damfotbollen.

Alltså – gruppen av supportrar som ser ”allt” är betydelsefull. Jag funderar lite kring om det finns sätt att uppmärksamma och understödja den kategorin. Ett sätt skulle kunna vara att någon instans, exempelvis Bajen Fans, skapar något slags hedersbevis (en nål kanske) till den som sett Hammarby i ett visst antal grenar under en säsong. Säg att man ska ha sett Bajen i tio sporter under året för att få hedersbeviset detta år (i exemplet separerar jag dam- och herridrott så att damlaget i en sport ger en poäng och herrlaget en). Hur det ska administreras? Jag är en relik från 1900-talet och fantiserar om något slags certifikat där man får stämplar vid bevistade evenemang – men det finns givetvis betydligt smidigare modeller. Går säkert att lösa med QR-koder till exempel. Den som tar tag i stafettpinnen kan säkert hitta ett fungerande sätt. Det hela skulle kunna bli som att göra en ”svensk klassiker”, något åtråvärt som många vill genomföra åtminstone en gång i sitt liv.

 

Listan – Bäst i Bajenland just nu:

1 Cupfinal. Matcher som gäller något speciellt är näring för allt supporterskap.

2 Derbyseger på Kanalplan. Blir mer och mer tydligt att damlaget i fotboll tagit sig till högsta serien för att stanna – och kanske också bli bäst i stan. Derbysegern mot Djurgården var inte den mest övertygande (det ska sägas att jag hade halvdålig sikt utanför stängslet) men att göra tre mål och komma tillbaka efter två motståndarkvitteringar vittnar om styrka.

3 Publikstödet runt Kanalplan. Flera hundra människor samlas kring Hammarby IP för att få en glimt av damlagets matcher genom ett alltmer skymmande lövverk. Unga ultras, medelålders män och kvinnor, barnfamiljer, pensionärer med käpp. Sång och pyroteknik. Ett fint exempel på hammarbyism!

4 Supportermarknad i Björns trädgård. Flera supportergrupperingar på plats under cupfinaldagen, söndag 30 maj, mellan 11-14. Bra initiativ, stort att så många bidrar till att hålla energin uppe när vi inte kan ses på matcher.

5 Akutinsats för Hammarby Boxning. HIF Boxning, som just erhållit det fina Nelson Mandela-priset av Stockholms stad,  slog larm om att coronan höll på att knäcka dem ekonomiskt eftersom de inte kunnat få in träningsavgifter. Bajenland var på tårna och pengar har strömmat till från massa olika håll.

 

Läst/sett/hört: Såg lottningen till kommande hockeyserier. Hammarbys herrlag degraderades till tvåan och kommer att spela i något som heter Hockeytvåan Östra B. När jag började följa resultatbörsen i DN i början av 1970-talet så spelade Bajen alltid i Div II Östra B. Det blir lite deja vu känsla nu alltså. En del av motståndarlagen som spelar antingen i Hockeyettan Östra A eller B känner man igen också (vi kan komma att möta lagen i Östra A i kommande kvalspel). Då mötte vi Nacka SK (numera Nacka HK), Spånga IS, IK Göta Nynäshamns IF och Trångsunds IF.

Lagen i Hockeytvåan Östra B 2021-22: Hammarby IF, Haninge Anchors HC, IFK Tumba IK, Järna SK, Nacka HK, Nynäshamns IF HC, Sudrets HC, Trångsunds IF, Åker/Strängnäs HC.

Fick också ett tips om skotska St Johnstones båda cupsegrar denna säsong (tack Calle). Vilket lag som vunnit i olika fotbollstävlingar i Europa kan givetvis vem som helst läsa sig till, men det speciella med de här segrarna hade jag inte koll på mer än att det är anmärkningsvärt varje gång ett lag utanför Old Firm vinner en titel i Skottland.

Det här är mer än så: inte nog med att en underdogsklubb vinner båda cuptitlarna (skotska FA-cupen och ligacupen), de gör det också på ett sätt som skotsk fotboll inte upplevt på 35 år. Nämligen med enbart skotska spelare i startelvan (två av dem har nordirländska respektive kanadensiska pass på grund av chans till landslagsspel men är uppväxta i Skottland). Manager och assisterande manager har dessutom spelat i klubben. Detta är verkligen old school, som fotbollsfan med MDMF-tendenser kan man inte bli annat än glad. Tanken går ju också till mitt Hammarby… som ganska ofta de senaste åren matchar en startuppställning utan någon stockholmare i laget. Förbättringspotential!

 

Veckans vinyl: Fatboy – Love Creole. Vinylfynd på övre delen av Drottninggatan. Sen grammofonen kom på plats på kontoret känns det kul att gå i skivbutiker igen. Stockholmsbandet Fatboy har sin grund i rockabilly men är mycket mer smäktande, det är ”snyggare” än den ursprungliga formen. Mycket beroende på att de valt bort den traditionella sättningen med ståbas och halvakustisk gitarr och i stället är mer elektriska, och även fått in lite countrykänsla med hjälp av pedal steel guitar. Renläriga rockabillyfans tror jag rynkar lite på näsan men jag är ju inte konnässör på det sättet. Det här är svinbra!

 

Dödsannonsligan.  Denna vecka säger vi ”vila i frid” baserat på emblemen i DN:s dödsannonser till en hammarbyare och en anhängare av Umeåklubben Björklöven. Aktuell ställning: Hammarby 14 (fem kvinnor, nio män) AIK 10 (1-9), Djurgårdens IF 8 (0-8), Hagalunds IS 1 (0-1), IFK Täby 1 (0-1), Sällskapet Gamla Tävlingscyklister 1 (0-1), IFK Göteborg 1 (0-1), Björklöven 1 (0-1).

 

Från matchprogramsfabriken:

Maskineriet har fått jobba för fullt med att få ut cupfinalprogram till alla som beställt eller vill köpa hos våra återförsäljare (69:s Spel & Tobak samt Planet Football). I detta nu lutar det åt rekordförsäljning. Strax över 3 000 sålda på fredagseftermiddagen. Försäljning vid dammatchen på Kanalplan mot Kristianstad under lördagen och kring Medborgarplatsen på söndag som är matchdag. Samt i 69:ans Spel & Tobak och i Planet Football.

Nu ser vi också ljuset i tunneln gällande publikrestriktionerna – håller prognosen om att släppa på publik fullt ut från september så har vi ett antal matcher framför oss med ordinarie program igen. Matchprogramsfabriken är redo!

 

För säkerhets skull påminner jag igen om tävlingen Första Målet:

Vem blir Bajens förste målgörare i en cupfinal?

Inför allsvenska premiären har Dagens Nyheter de senaste 63 åren kört tävlingen ”Första Målet” som går ut på att läsarna ska tippa vem som gör säsongens första allsvenska mål. Kul grej – men i Bajenland är det naturligtvis viktigare vem som gör klubbens första cupfinalmål.

Herrlaget har varit i tre finaler, samtliga har slutat 0-1. Vi väntar alltså fortfarande på första Bajenmålet i en final – och vi räknar med att det kommer mot BK Häcken den 30 maj.

Nu utlyser vi tipstävlingen där det gäller att tippa vem som gör första Hammarbymålet och i vilken minut och sekund detta görs. Ett fint pris står på spel – en matchtröja med målskyttens autograf på.

Du deltar genom att mejla ditt tips till forstamalet@hotmail.com senast 29 maj. Ett tips per person och kom ihåg att bifoga kontaktuppgift.

 

Tack för den här gången. Vi ses snart igen!