Hagströms krönika Nyheter

Seger mot Basel

Hagströms Krönika #34, Vecka 34, 2021.

I går var jag sjukt nära att få åka ut i Europa igen, senast det skedde var 2007. Hammarby gjorde verkligen en heroisk match i går och var bara minuter från gruppspel i Europa Conference League. Finns mycket att säga om den här kvällen, och många har också gjort det. En textrad från Nationalteaterns låt ”Jack the Ripper” beskriver rätt bra känslan när matchen var över. I låten förekommer orden ”I besvikelsens iskalla tystnad”. Det var verkligen tomt och tyst i några minuter innan några av oss tog oss samman i ett ärligt men ändå lite pliktskyldigt ”Vi älskar Bajen”.

Jag vill bara tillägga att hur besviken jag än var i går efter den avgörande straffslagningen så vill jag inte ha kvällen ogjord. Upplevelsen att vi kan matcha ett lag som är 30:e-rankat i Europa bär jag med mig. Vi var ju faktiskt lika bra som FC Basel på 2×90+30 minuter fotboll. Uppenbarligen sämre på att vinna en avgörande straffsparkstävling, åtminstone den här gången.

När det gäller den senare finns en pågående diskussion om huruvida straffavgörande är ett ”lotteri” eller inte. Hammarbys tränare Milo Milojevic uttryckte till exempel den uppfattningen efter matchen. Andra blir upprörda när man jämför strafftävlingen med ett lotteri eftersom det handlar om skicklighet att både sätta straffar och att rädda dem.

Jag skulle vilja säga att ett straffavgörande är ”något av ett lotteri” men inte ett rent sådant. Det är ju klart bättre med straffavgörande än att faktiskt ta till krona eller klave som man gjorde förr. Hammarby åkte 1969 ut mot Tranås BoIS i Svenska cupen via lottdragning efter 0-0 i matchen. Det förfarandet önskar jag inte tillbaka.

Men visst är det mycket tillfälligheter vilka som vinner en straffslagstävling. Samtliga spelare på den nivå vi talar om sätter så klart majoriteten av straffarna, och även jag skulle kunna slå in en straff mot Italiens landslagsmålvakt, samtidigt finns det självklart några som är snäppet säkrare än andra eller har bättre nerver. Genom att ha fler av dessa skickliga spelare ändrar man oddsen till sin fördel, men fortfarande finns ett stort inslag av tillfälligheter, tur/otur, ren jävlighet och så vidare. Jag är helt säker på att Europas bästa fotbollslag skulle kunna förlora en strafftävling mot exempelvis IFK Mariehamn, placerat som nr 407 i UEFA:s rankingtabell. Ur den synvinkeln förstår jag jämförelsen med ett lotteri.

Läs förresten gärna Andreas Bjunérs blogginlägg efter matchen, han säger en hel del bra saker.

En helt annan sak är biljetthanteringen kring Europamatchen (och även allsvenska möten under den här perioden när samtliga säsongsbiljettinnehavare inte kunnat ges tillträde till matcherna). En kommentar fanns i form av en banderoll på Norra läktaren övre etage: AXS OUT. Det har verkligen varit mycket ilska mot klubb, biljettleverantör AXS och Stockholm Live (som handhar arrangemang i arenaområdet där Nya Söderstadion är en del). Jag måste säga att mycket av kritiken är berättigad även om jag inte i varje del kan identifiera vem av intressenterna som är skyldig gällande de olika typerna av problematik. Jag begriper också att det inte är lätt att skapa ett system som fungerar perfekt när mångdubbelt fler vill ha biljetter än vad som är tillgängligt. Men det finns åtminstone ett par saker som jag känner sköts helt fel. Dels har vi det faktum att var och en hade möjlighet att köpa fyra biljetter till Europamatcher. Till de allsvenska matcherna gäller att säsongskortinnehavare har möjlighet att boka en biljett per säsongskort. Jag förstår att Europamatcherna är en egen kategori eftersom dessa inte ingår i säsongskortet – men vad är tanken bakom att var och en ska kunna köpa fyra biljetter? Med en publikkapacitet på ca 8 000 försvinner de tillgängliga biljetterna blixtsnabbt. En match mot europeiskt motstånd tillhör de mest attraktiva och kanske skulle vikas till dem som står kvar och betalar säsongsbiljett utan att veta i vilken utsträckning de kommer att få se matcherna på plats.

Det andra felet, som jag tycker är ett ännu större problem, är upplägget med att man ska boka sin biljett under dagtid. I och med att det visat sig nödvändigt att hänga på låset och vara beredda att vänta ibland i timslånga köer utesluter det chansen för väldigt många som har knegaryrken och inte kan sitta vid en dator under dagen. Hammarby beskriver sig gärna som en arbetarklubb (vilket jag tycker är bra och rimligt utifrån vår historia och tillhörighet i Söderort) men då ska man inte tillämpa ett biljettförsäljningssystem som effektivt hindrar andra än marknadsförare, kulturknuttar, programmerare och dylika yrkeskategorier (såna som jag själv) att köpa biljetter. Vill vi inte ha busschaufförer, sjuksköterskor och betongarbetare på våra läktare? Det finns en enkel åtgärd för att öppna upp möjligheten åt fler och det är att sätta starttiden för biljettköp under kvällen. Det kommer fortfarande att vara en och annan skiftarbetare som inte lyckas tajma klockslaget men säljstart exempelvis kl 19 skulle definitivt öka möjligheten för fler.

Det har även varit årsmöte i HIF FF som det finns en del att säga om, men om detta återkommer jag nästa vecka.

 

Dödsannonsligan.

Ingen påfyllning sen sist. Ställning: Hammarby 23 (5 kvinnor, 18 män) AIK 16 (1-15), Djurgårdens IF 14 (1-13), Hagalunds IS 1 (0-1), IFK Täby 1 (0-1), Sällskapet Gamla Tävlingscyklister 1 (0-1), IFK Göteborg 1 (0-1), IF Björklöven 1 (0-1), Älta IF (0-1).


Listan – Bäst i Bajenland just nu:

 1 Hemmamötet med FC Basel. Trots att vi åkte ut är detta den självklara ettan. Jag höll på att skriva ”trots att vi förlorade” men det gjorde vi ju inte. Vi vann matchen med 2-0 vid full tid, 3-1 efter förlängning. En strålande insats av både lag och fans.

2 Bussresa till bortamatch mot Häcken i Damallsvenskan. Hammarbys fans fortsätter att visa Supportersverige hur man stöttar sin klubb genom att en stor skara kommer att vara på vid en helt vanlig bortamatch i Damallsvenskan. Tack Bajen Fans för att ni fixar detta och subventionerar.

3 Stark insats av futsal-laget i Champions League. Med lite flyt i målskillnadsaffären blev det avancemang till nästa runda i futsalens Champions League för vårt herrlag i sporten. Lottning av Main Round på måndag.

 4 SM-framgångar i friidrott. Bajen är just nu Sveriges bästa förening i åldersklassen P19 av tävlingen SM-Pokalen att döma. Hammarby har flest poäng av alla i denna åldersklass och vid JSM i Linköping förra helgen blev det ett gäng medaljer i alla valörer.

 5 Ann Jansson och Peter Jonsson utsedda till hedersmedlemmar i Hammarby IF FF. Ann är den legendariska fotbollsspelaren som gjorde Sveriges första mål i en damlandskamp. Peter har under lång tid plåtat Bajens damfotboll, bland annat har vi kunnat använda hans bilder i Matchprogrammet. Grattis till båda!

 

Läst/sett/hört.

Too much too young. Lisa Lindqvist Liljedahl. Dokument Press 2014. Fotobok som dokumenterar ett gäng skinheads i Stockholmsområdet 2011-2012. Jag är rätt förtjust i den här typen av böcker som skildrar subkulturer, det behöver inte enbart vara de som jag är bekant med från min egen ungdom. Det här kanske inte är någon av de allra bästa böckerna i genren, jag får ingen riktig känsla för gänget. Kanske beroende på att texterna inte riktigt synkar med bilderna. Flera rätt fina foton ändå. Liten Hammarbyianafaktor också: en av killarna bär grönvit halsduk på en av bilderna, så vitt jag kan bedöma är det en Bajenhalsduk.

 

Veckans vinyl:

Den samling vinylskivor som jag oftast refererar till i den här avdelningen är de plattor som ursprungligen kommer från mitt hem och som nu hamnat på kontoret som är också är Matchprogrammets högkvarter. Oftast spelas ungefär samma plattor men i och med att översättaren Olov flyttade in på kontoret (översatt bland annat välkomsttexten på italienska i senaste matchprogrammet) hände något. Plötsligt hade vi en dj som valde lite andra spår och jag kom att lyssna på Stranglers för första gången på länge. En av mina favoritlåtar med gruppen dessutom, Nice´n´sleazy.

 

Från matchprogramsfabriken:

Nu pustar vi ut efter Europaspelet och planerar för allsvensk återkomst den 20 september mot Varberg. Mer info kommer.

 

Allt för denna gång. Nu har du läst ännu en krönika utan pop-up-reklam Grattis!