Nyheter Utvalda artiklar

Vilken artist – tack för showen!

En kort men intensiv bekantskap blev det. Matchprogrammet intervjuade Amoo inför mötet med Varberg i höstas. När han nu lämnar Hammarby, bjuder vi på intervjun. Och önskar ”Prinsen” all lycka i framtiden.

Text: Tommy Fagerberg Foto: Hans Fridén

Bara ett par dagar efter att Akinkunmi Amoo fyllt 18 år skrev han på ett fyraårsavtal med Hammarby. Dock var det långt ifrån första gången som Bajen var i kontakt med den nigerianske talangen tillika U-landslagsmannen. Under inte mindre än två år hade klubben krattat gången för denna spelarrekrytering. Dels hade han varit i Sverige och tränat med laget under långa perioder och dels hade klubben fortlöpande samtal med hans familj hemma i Nigeria för att övergången skulle kännas bra för alla parter. Amoo var trots allt bara 16 år när han kom till Sverige för att träna med Bajen första gången. Nu har han varit med i Hammarbytruppen lite mer än ett år, från augusti sommaren 2020.

Inför intervjun väntar jag på Amoo utanför porten till hans lägenhet i Årsta. Han blir hemskjutsad av Hammarby Fotbolls Players manager Wadda Tamimi som skojar och säger något om att intervjua på engelska. Eftersom jag gjort det några gånger svarar jag att det har jag gjort förr.

-På engelska ja, men inte på Amoo-engelska, svarar han skrattande innan han drar iväg tillbaka till träningsanläggningen.

När vi satt oss till bords i köket i Amoos lilla tvåa förstår jag vad Wadda menade. Den dialekt man talar i den delen av Nigeria han kommer i från är ingenting jag är van vid. Här gäller det att fokusera och spetsa öronen för att hänga med.

Var och när spelar man fotboll som barn i Nigeria?

-Vad menar du? När spelade jag inte fotboll? (skratt). Jag spelade alltid fotboll som barn. Med mina vänner och min bror. I skolan på rasterna, på väg hem från skolan och hela kvällarna. På riktigt dåligt underlag. Sandiga, hårda och ojämna planer. Du vet, bollen studsar lite som den vill. Det var jättesvårt. Det hjälpte mig att kunna kontrollera bollen så bra som jag kan nu.

Skiljer sig själva träningarna också mycket?

-O, ja. Hela upplägget är annorlunda där. Det är inga matcher på helgerna varje vecka. De kommer lite random. Akademin bestämmer hur det ska gå till. Turneringar och så. Men då är det bättre planer än de jag nämnde tidigare, med plastgräs som på Tele2 Arena. Jag har mött många lag i de där turneringarna. Några riktigt bra.

Ditt fantastiska mål mot AIK i cupen och ditt firande med Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg på läktaren är redan en klassiker. Berätta mer.

-Ett verkligt stort ögonblick för mig. Jag blev så glad. Jag sprang upp där på läktaren utan att tänka på vad jag gjorde. Micke har varit som en pappa för mig. Från dag ett. Han har trott på mig utan tvekan och hjälpt mig att komma till den här klubben. Jag ville visa min uppskattning. Sedan vet jag såklart vad det betyder för alla supportrarna att vinna mot AIK. Jag blev nog extra lycklig över det också. Det var ren eufori. So happy.

Ja, det var vi många som var. Happy alltså. Vad har du främst utvecklat i ditt spel fotbollsmässigt sedan du kom till Hammarby?

-Det defensiva spelet. Absolut. Innan jag kom hit hade jag typ aldrig försvarat i hela mitt liv. Bara attackerat framåt. Alla skrek åt mig i Nigeria att gå framåt och göra mål. I Sverige skrek alla på mig att jobba hem (skratt). Både Stefan Billborn och Milos är riktigt smarta tränare med stor erfarenhet. Det är bara att ta in och göra som de säger. Även spelarna hjälper mig. Det kan låta aggressivt ibland men efter träningarna är vi alla vänner. Det har med spelets passion att göra. Visst, ibland kan man tycka att man fått för mycket skit på någon träning men det är bara att titta framåt och göra det bättre på nästa pass. De skriker på mig bara för att göra mig bättre. Gör jag inte ett bra defensivt jobb kommer tränaren inte att låta mig spela. Så enkelt är det.

Akinkunmi har en landsman till granne. Alfred Olatomi Olaniyan som spelar i HTFF. De umgås väldigt mycket. Amoo visar upp ett handskrivet brev som han fått i brevlådan under dagen. Det är skrivet på svenska så han ber om att få det översatt. Det är från en granne som ber dem att prata tystare på kvällarna. Amoo ser oförstående ut och skakar på huvudet. En stund senare när vi pratar om musik säger han att det måste vara det som grannen menat. De älskar att lyssna på musik och ibland kan det nog bli lite hög volym.

Annars är det inte så mycket annat än fotboll i hans liv. Så har det alltid varit. Några andra aktiviteter har han inte plats för säger han. Det är total hängivelse och en stark tro som är vägen till framgång. Det kan låta klyschigt men han ser väldigt övertygad ut när han säger det.

Apropå framgång, det är ingen hemlighet att du inte kommer spela för Hammarby i hela ditt liv, eller hur? Vilken liga vill du helst spela i sedan?

-Det är helt ointressant att tänka på. För att det över huvud taget ska bli aktuellt måste jag göra ett perfekt jobb i Hammarby. När den dagen kommer att ett större lag vill ha mig så tar jag det då. Nu vill jag bara tänka på Hammarby till hundra procent. All min fokus ligger på att bli ännu bättre och hjälpa laget till framgångar. Jag spelar i en fantastisk förening som jag älskar och jag kunde inte önska om mer just nu.

Många av oss fans tycker du fått dåligt betalt när det kommer till frisparkar. Är domarna orättvisa mot dig eller brukar du filma?

-No way, jag försöker alltid stå upp. Min tanke är alltid att komma så nära deras mål som möjligt varje gång jag har bollen. Antingen via passning eller dribbling. Jag försöker lista ut vilken situation som kommer och vara beredd på den. Tänk om jag filmat då det dyker upp världens målchans i ögonblicket efter. Då hade jag svikit mina lagkamrater. Det är möjligt att jag borde fått fler frisparkar men jag respekterar domarna. De kan inte se allt.

Stort sagt. Vilket är förresten ditt största ögonblick från din tid i Bajen?

-I Svenska cupen mot Gute förra året när jag gjorde mina två första mål i min första match från start. Det var fina mål. En oförglömlig match för mig. Minns glädjen när jag fick reda på att jag skulle starta den matchen. Amazing.

När vi pratar om hemlandet och familjen där blir tonen en annan för en stund. Visst pratar han med dem ofta via WhatsApp men han saknar dem mycket. Han längtar efter att sätta sig på planet hem till dem efter årets sista träning. Familjen är mycket viktig för honom och han kämpar varje dag för att göra dem stolta.

Jag kan heller inte låta bli att fråga om mötet med Zlatan som besökte Årsta i samband med att Amoo skulle skriva på för Bajen. Han var så nervös inför att få möta en sådan legend med all den erfarenheten. När Ibrahimovic tränade med Bajen under våren 2020 var dock Akinkunmi fast hemma i Nigeria på grund av Coronarestriktionerna. Men han hoppas få möjligheten att göra det någon dag i framtiden. Han säger att Hammarby ska vara lyckliga över att ha med Zlatan i sin organisation. Att han har satt Bajen på världskartan.

Chelsea är favoritlaget. ”Det gamla Chelsea” med Essien, Drogba och grabbarna. Fantastiska afrikanska spelare som gjorde att unga spelare i Afrika kunde drömma om något stort. Nigerias egen Maradona, Jay-Jay Okocha, är såklart också en stor spelare för Amoo.

Ser du på dina egna insatser på TV i efterhand?

-Nej, jag har dem i mitt huvud. I mitt minne. Om jag ser något på TV så är det bara med syftet att titta efter saker jag kunde gjort bättre i så fall. Så att jag kan lära mig något. Ibland passar man när man borde skjutit och tvärtom. Så kommer det alltid att vara för en forward. Men ju mer du studerar spelet ju större blir chansen till ett rätt beslut. Men om jag gör mål eller om min lagkamrat gör det på min passning så blir jag lika lycklig. Det är ett lagspel och jag gillar inte att förlora.

Nu när restriktionerna har lättats på och arenorna kommer att tillåtas att fyllas med folk igen. Hur mycket har ni längtat efter det?

-Enormt. Jag har ju sett matcher här med fullsatta läktare innan pandemin. Jag ringde min mamma direkt efter jag varit på den första och bara pratade om publiken. Jag hade så hög energi bara av att ha varit på läktaren. De är verkligen helt otroliga.

Läs fler fina intervjuer med Hammarbys spelare i Matchprogrammet. Vårt säsongskort finns nu att beställa. Visa det för en av våra säljare vi match och lös ut ett program.