Nyheter

Storsatsning på bok om Hammarby Tifo

Nu kommer snart vår unika bok om Hammarby Tifo och historien bakom ultraskulturens starkaste uttrycksform. ”TIFO – Visionärerna i Hammarby” har release 19 april, men går redan att förhandsbeställa.

För första gången i Sverige skildras den rika subkulturen kring fotbollens tifokoreografier inifrån. Matchprogrammets Per Cornell och fotograferna Hasse Fridén och Marcus Beckford har följt Hammarby Tifo, under en säsong. Det har blivit tuffa nattpass i hemliga lokaler, timmar av förberedelser på arenan och adrenalinstinna minuter framför läktarna.

Eftersom tifo är en av ultraskulturens uttrycksformer är detta också en bok om ultras. Om rörelsens bakgrund i Italien och hur den nådde Sverige och Hammarby i början av 1990-talet. Vi har fått tillgång till en stor mängd hittills opublicerade bilder från tifonestorn Micke Hällboms arkiv och även till den konstnärliga ledaren Madres unika skisser av många av de älskade koreografierna. Boken har ett unikt perspektiv eftersom ultrassupportrar trivs bäst i det fördolda. Deras engagemang bottnar inte i att framhäva sig själva som individer. Kollektivet och stoltheten över färgerna betyder allt. Boken skildrar gemenskapen, hantverket, arbetet, historien och den konstnärliga dimensionen av subkulturen.

Allt detta smakfullt formgivet av Matchprogrammets egen AD Johan von Friedrichs/Slow Fox. Sammantaget är detta en av Matchprogrammets största boksatsningar hittills.

”TIFO – Visionärerna i Hammarby” ges ut av Supportrarnas Matchprogram och utkommer den 19 april men går att förhandsbeställa redan nu. Beställ här

Bokrelease i närvaro av författaren, fotograferna och Tifogruppen sker på Gröne Jägaren den 19 april mellan kl 16 och 20.

Boken är endast tryckt i 2 000 exemplar. Eventuellt överskott kommer att delas mellan Matchprogrammet och Tifogruppen.