Nyheter

1 maj är även tifoarbetarnas högtidsdag

På dagen för 28 år sedan skedde ett skifte på svenska fotbollsläktare. Ett gäng killar i Hammarbyled lyckades genomföra en koreografi som blev början på något nytt.

Text och foto: Per Cornell

Ett nytt sätt att visa sitt supporterskap växte fram under de första åren av 1990-talet. Till sången enligt engelsk tradition adderades mer och mer färg på läktarna. Inspirationen kom från flera håll, men fler och fler tittade på vad som hände inom den italienska ultrasrörelsen med ett stort intresse.

Flaggor, banderoller och pyroteknik ökade kraftigt och började användas mer systematiskt och koreograferat.

I arbetet med boken ”TIFO – Visionärerna i Hammarby” berättar vi historien om det som skulle kunna betraktas som Sveriges första tifo. Det är så klart en definitionsfråga vad som är ett ”riktigt” tifo. Men klart är i alla fall att ett gäng yngre hammarbyare, med Micke Hällbom i spetsen, lyckades trumma ihop en koreografi där man fick supportrar över stora delar av Söderstadions norra läktare att synkroniserat hålla upp gröna och vita pappersark. Arken bildar två vita och två gröna fält.

Det såg nog inte så märkvärdigt ut för folk på plats och att det här skulle vara ett viktigt skifte i läktarlivets historia var det kanske inte så många som tyckte. Tvärtom fick tifopionjärerna jobba rätt mycket i motvind från andra supportrar till en början. Men detta tifo, 1 maj 1995, i hemmamötet mot IFK Norrköping var ett stort kliv mot de avancerade koreografier som vi ser i dag.

– Det såg lite glest ut. Vi hade för små ark. Men vi fick ändå upp tifot vilket var det viktigaste, säger Micke Hällbom i boken.

Det finns vad vi vet inga foton på det första mosaiktifot. Däremot visades det på Fotbollskväll och finns bevarat på en supporter-VHS. Under några korta sekunder panorerar kameran över Hammarbyklacken. I boken ”TIFO-Visionärerna i Hammarby” går vi igenom bakgrunden till att ultraskulturen med tifokoreografer etablerade sig i Sverige. Och naturligtvis vad som har hänt fram till nu på den fronten.

Den första upplagan av boken har i princip sålt slut, men det går redan nu att förbeställa sitt ex av upplaga två som kommer i slutet av maj. Beställ boken här!