Utvalda artiklar

En hälsning från Kenta Gustafsson

”Ha ett långt och friskt liv”. Den handskrivna hälsningen från Kenta Gustafsson, stående på en bro ovanför Sergelgatan, är namnet på en ny LP-utgåva med rara inspelningar. Och vem vill inte ha en hälsning från Kenta och för en stund kastas tillbaka till den tid han levde? Plattan finns nu i matchprogrammets webbshop!

(Text: Magnus Hagström)

Matchprogrammet berättade tidigare om en exklusiv vinylutgivning med Kenta Gustafsson-rariteter – ”Kenta och Aapo – Väntat så länge på just denna dag”. Utgivningen kom i form av en grönfärgad LP i 300 exemplar och innehöll tvättade kassettinspelningar från Jakobsberg och en alternativ studioinspelad version av vår egen hymn ”Just i dag är jag stark”.

Nu har den driftige entusiasten bakom projektet, Stefan Linderoth, grejat ännu en exklusiv Kenta-utgivning. Även denna gång är det ett antal kassettinspelaningar som grävts fram kompletterat med ett studioinspelat huvudnummer. ”Ha ett långt och friskt liv” inleds med en av Kentas klassiker från 1980, låten Puben, som i den här versionen avslutas med långt snack där berättaren börjar jiddra med personalen för att de inte vill servera honom den öl han tycker sig ha rätt till. En inspelning som – om det är möjligt – höjer Kentas status som Bajen-ikon än mer.  Att höra Kentas argumentation varför han ska ännu en öl – han har ju bara druckit några liter – kommer att få varje Bajenpartaj på gott humör.

Kassettinspelningarna kanske mer är för de verkliga konnässörerna men man måste säga att utgivaren gjort ett gott jobb med att fräscha upp dessa inspelningar från 1981-93. Och visst är det kul att höra Kenta ge sig på reggaerytmer i ”Första känslan”. En annan sak som gör skivan värd sin plats i en hammarbyares hem är de fina bilderna på Kenta i det utvikbara LP-omslaget som också har texter om inspelningarnas tillkomst.

FAKTA:

Kenta Gustafsson: Ha ett långt och friskt liv. Slice Records 2023 (Slice 005). Vinylutgåva i LP-format och i flera olika färger.  Låtar: Puben, Jag kan göra vad jag vill, Lonesome Day, Den blodröda solen, Första längtan, Då ska vi lysa, Blåa dunster, Na na na.  LP:n kostar 359 kr och säljs i Matchprogrammets webbshop.