Hammarbyism Utvalda artiklar

Bajare som filmar

Ursprungligen publicerad i program #13 2017 mot IFK Norrköping.

Text: Tommy Fagerberg, Foto: Hasse Fridén

Många har sett Hammarbys kampanjfilmer med profiler som Alexander Skarsgård, Kenta Ohlsson och Magnus Carlson. Filmerna görs av proffs – men när de jobbar med Hammarby är de ideellt arbete för gänget som kallar sig Situation Bajen.

När Hammarby åkte ur Allsvenskan 2009 var ångesten självfallet svår bland Bajenfansen. Reaktionerna var många och såg olika ut. Dock dröjde det inte länge innan nävarna knöts i fickorna och blickarna höjdes över horisonten. Där bortom Varberg, Ängelholm och liknande lag låg Allsvenskan och väntade på Bajen.

Några som såg sin chans att stötta Hammarby i återtåget var ett gäng supportrar som arbetar inom reklambranschen. Man kom överens om att göra några filmer tillsammans. ”Situation Bajen” kom man att kalla sig. Från början gjordes ett gäng filmer för att påa Hammarbys matcher på Söderstadion under den första Superettansäsongen. Dessa klipp gick under samlingsnamnet Roadtrip 2010. Filmer som sedermera blev Guldäggsnominerade. Efter det har det blivit ett helt koppel olika filmer av varierande slag med allt från Hollywoodstjärnor till Bajenlegender i rollerna.

Supportrarnas matchprogram mötte upp tre av dessa filmmakare för en pratstund.

Hur började allt?

Olle Ljungman, producent:
-Vi mejlade Alexander Skarsgård med en försiktig undran om hans eventuella medverkan. Han nappade direkt. Vi skickade då över ett manus med typ vändande mejl. Filmen när han och Joel Kinnaman står och ska lifta till Jönköping från Hollywood boulevard var den första vi gjorde.

-Sedan var det stolpe in på många sätt gällande just den filmen. Den visade sig att Joel bodde hos Alex då. Även han är ju bajare så när vi fick tillbaka det färdiga resultatet var även han med i klippet. Det var innan premiären 2010 och matchtröjorna budades över till Alex inför inspelningen. Vi skickade med en extra tröja bara för att. Den hade Joel på sig i filmen. Stolpe in som sagt.

Vem filmade?

-Oklart. Tills motsatsen är bevisad säger vi att det var någon kameraman från serien ”True blood” som Skarsgård jobbade med då (skratt).

Hur många är ni som ingår i Situation Bajen?

Gustav Egerstedt, creative director:
-Oj, svår fråga. På startmötet inför ett projekt kan rummet vara fullt med intressenter bara för att sedan malas ner till tre-fyra pers när det väl är dags. Och det är ju bra process, för många kockar med starka viljor är aldrig optimalt när man ska få saker att hända. Men om jag säger att drygt 10 pers varit med under åren så är det ganska nära sanningen.”

Hur finansierar ni filmerna?

-Situation Bajen är en ideell verksamhet. Ingen i teamet eller skådespelarna tar betalt för sitt arbete. Vissa sponsorer har bidragit med lite pengar vid enstaka tillfällen. Klubben har också skjutit till medel till vissa kampanjer. Som till exempel när vi gjorde ”Platsen i mitt hjärta” med anledning av flytten från Söderstadion och när vi gjorde 100-årsjubileumsfilmen och bland annat behövde köpa loss arkivmaterial.

Har någon spelare tackat nej till att medverka?

Olle:
-Nej, faktiskt ingen. Men när jag var nere på Årsta och presenterade idén och informerade spelartruppen inför den första filmen var det ingen jätterespons direkt. Så fort den första filmen släppts började spelare fråga om de fick vara med.

-Jag minns när vi skulle göra filmen ”Bajenskägg”. Då skulle vi förmedla aktörer via spelarrådet som leddes av Thomas Guldborg Christensen. Han skickade bilder på sitt sparsamma skägg och frågade om han hade chansen att vara med.

Framtidsplaner? Har ni något på gång?

Bill Schumacher, regissör:
-Vi aktar oss noga för att lova saker men någon slags hyllning till Kennedy den dag han lägger skorna på hyllan känns mycket angeläget. Det är något vi pratat om. Sedan om vi får till det är en annan sak.

-Han har förresten varit mer i flera av våra filmer. Favoriten är när han dök upp i Björns trädgård när vi skulle filma ”Östermalms-TV” där med Olle Sarri i huvudrollen. Gregg Berhalter var tränare i Bajen då och han höll lite mur runt truppen. Det var inte lika lätt att engagera spelarna under hans ledning. Vi visste faktiskt inte riktigt om Kennedy skulle dyka upp. Plötsligt parkerar det en bil utanför Kvarnen och ut kliver Kennedy iklädd matchställ. Det var det ingen av oss som hade bett honom om. Han hade precis kommit tillbaka till Hammarby då och halva Medis vände sig om när han kom över till oss i filmteamet och presenterade sig. Han är verkligen fantastisk.