Nyheter

Så gick tankarna bakom årets omslag!

Titeln och bilden gick oerhört bra ihop. Bengaler, det hör till verkligheten i Stockholmsderbyn. Magnus Hagström berättar mer om hur vi resonerade kring omslaget till ”SÖDER, BRÖDER, GLÖDER”.

Text: Magnus Hagström

Sjätte året med Supportrarnas Matchprograms årskrönika. Sex säsonger som inleddes med att laget tog steget upp till Allsvenskan och därefter gjort bättre ifrån sig varje år. I Supportrarnas Matchprograms årskrönika skildrar vi den gångna säsongen i ord och bild och täcker både det som händer på planen och livet på läktaren. Varje år hittar vi bilderna och skapar texterna som berättar om det speciella med just den säsongen.

Varje år har vi också samma diskussion: vad ska årets årskrönika heta? Vad ska vi ha på bokens omslag? När det gäller 2019 års upplaga kom vi tidigt fram till namnet ”SÖDER, BRÖDER, GLÖDER”. Ett grepp vi använt flera gånger är att namnge årskrönikan med en anspelning på någon av de ramsor som hörs från Hammarbys läktare. Det känns som ett rätt bra sätt att fånga in atmosfären kring Bajen, och samtidigt markera att vi har supporterns perspektiv när vi ger ut årsböckerna.

Ibland har vi utgått från en bild och därefter satt namnet. 2019 kom boktiteln först – det har verkligen varit en säsong då våra representanter på planen levererat glöd. Höstens spel kan ha varit den bästa fotboll genom tiderna som ett Hammarbylag visat upp.

Men även om titeln ”säger allt” så gäller det att hitta bilden som också berättar det vi vill ha fram. Omslagsillustrationen är egentligen ännu viktigare eftersom det är den som först drar läsarens blick till sig. Titel och bild ska harmoniera.

När vi hittade bilden på Nikola Djurdjic, Vladimir Rodic och Simon Sandberg mot en fond av glöd på läktaren kände vi att det här är rätt sätt att öppna en skildring av 2019 års säsong. Trion i sig är en bra symbol för Hammarbys allsvenska lag 2019, men det hade också kunnat vara helt andra spelare. Det här var ett år när många stod för strålande insatser, men i vårt resonemang tänker vi inte att omslagsbilden måste föreställa den eller de enskilda spelare som ”varit bäst”. Det handlar mer om själva bildens kvalité, och huruvida den åskådliggör det vi vill få fram.

Här fick vi en bild där det bästa från året samlades i ett motiv. Vi har spelare som gjort framträdande insatser, men får också en tydlig uppfattning av hur engagemanget på läktaren kan se ut. Den är dessutom hämtad från en match och en händelse som vi tycker i stor utsträckning symboliserar säsongen. Bilden är tagen strax efter att Nikola Djurdjic distinkt nickat in 1-0 till Hammarby i bortaderbyt mot Djurgården den 6 oktober. På passning från Simon Sandberg, som denna match även spelade fram till Alexander Kacaniklics 2-0-balja.

Det blev en liten diskussion om det är rätt för oss att bildsätta där pyroteknik på läktaren är en viktig del av uttrycket. Vi är så klart medvetna om att det inte är lagligt med brinnande föremål på en fotbollsläktare, men kom snabbt fram till att det ändå är på detta sätt vi vill åskådliggöra säsongen. Vi tycker att det är en vacker bild som tar fram intensiteten och känsloengagemanget som finns i en Hammarbymatch på Nya Söderstadion. Men för mig som redaktör var det ändå viktigt att bilden är autentisk, alltså att det inte är ett montage där vi komponerar ihop publik och spelare. Att det är en bild som skildrar verkligheten som den är.

”SÖDER, BRÖDER, GLÖDER” finns att beställa i vår webbshop.

Release för boken sker på Restaurang Pelikan den 5 december mellan kl 17 och kl 21.