Nyheter Utvalda artiklar

Olsson: ”Vilka är dessa bajare i Tullinge?”

Det kom en beställning från Tullinge. Modell större. Matchprogrammets Pernilla Olsson och Malin Brinkler blev nyfikna och bestämde sig för att leverera personligen.

Text och foto: Pernilla Olsson

Under januari och februari har matchprogramsmaskinen vilat lite. 2020 var ett tufft år för oss alla. Vi i vår lilla organisation stod ju också plötsligt med helt andra förutsättningar när vi inte fick göra våra matchprogram. Det var då som Magnus Eliasson ännu en gång kläckte en briljant idé på ett styrelsemöte. Att vi skulle ta och göra ett magasin. “Ett offside fast om Hammarby”

Sagt och gjort. Idéer bollades, intervjuer gjordes och i stället för allsvensk premiär kunde vi erbjuda alla fotbollstörstande hammarbyare det första numret av vårt nya magasin. Det blev en succé. Vi producerade fyra magasin, tre cupprogram och två Europa League-program. När säsongen väl spelades klart där i december la redaktionskärnan in en riktig raketväxel. För nu, på bara fyra dagar, skulle vi sätta ihop en årskrönika. En årskrönika med i mitt tycke ännu en Eliasson-succé till titel:  “Vi vill se Hammarby!”

Efter att allt var klart fick vi som sagt en välförtjänt vila. Pandemin håller dessvärre kvar oss i sitt tunga, tunga grepp så några matchprogram lär vi inte göra på den här sidan sommaruppehållet.

Det beslutades att magasin #5 skulle bli en renodlad säsongsguide. 68-sidor med fokus på de bägge allsvenska premiärerna. Själv fick jag förmånen att ta en långfika med June Pedersen och prata om hennes syn på sitt fotbollsliv.

Magasinet lades upp i webbshoppen och människor började förhandsbeställa. Ni är fantastiska där ute som stöttar oss så! De allra flesta av er beställde ett eller kanske två magasin. Ni är ett gäng som också la in beställningar med fler saker.  Vi blir glada för varenda beställning som kommer.

Men så en kväll dundrade det in en beställning som fick både mig och Maggan Hagström att haja till rejält. Christopher i Tullinge la in en monsterbeställning på i stort sett varenda produkt som finns i vår lilla shop.

Det här väckte vår nyfikenhet. Vem är denna Christopher och kan vi månne ge honom ett extra litet tack i dessa tider? Jag, ordförande i Supportrarnas matchprogram, och min goda vän Malin Brinkler, sekreterare i den samma, bestämde oss för att undersöka saken. Dessutom behöver Malins nya lilla pärla till bil rastas.

Vi hörde av oss till Christopher med frågan om vi möjligen kunde få tacka personligen genom att köra en hemleverans. Kanske kunde vi också få göra en liten grej om beställningen till hemsidan?

Christopher svarade att vi var välkomna och att han skulle bjuda oss på utomhusfika. Väl framme i Tullinge kommer Christopher och sambon Sureerat ut i de finaste av kläder. Grönvita från topp till tå. Fikakorg med hemmagjorda chokladbollar. Marssolen bestämmer sig dessutom för att lysa på oss där vi slår oss ner på en bänk utanför deras hus.

Hur blev det Bajen för dig?

– Det var farsan, förstås. Jag växte upp i Bredäng och jag och mina två bröder gick på matcherna med pappa. Hammarby blev en självklarhet.

Vi går ett varv runt fikabordet och konstaterar att både jag och Malin också har våra fäder att tacka för det grönvita blodet. Sureraat skrattar och pekar på Christopher när det blir hennes tur.

– Det är hans fel att jag är fast. Hemma i Thailand var jag inte alls särskilt intresserad av fotboll. Men nu har jag säsongskort!

Vi pratar om svunna idoler och matcher vi minns. Vi pratar framförallt om hur mycket vi saknar själva matchdagarna. Att själva matchen förstås är viktig men att det under förra året blivit tydligt för oss alla hur mycket mer än bara de där nittio minuterna matchspel det hela handlar om.

Alla runt bordet saknar just det där. Tjabbandet, vännerna och tiden innan och efter match. Ingen av oss gillar att se matcherna hemma i TV-soffan. Christopher berättar att han inte klarar av att titta på derbymatcherna hemma.

– Men då tittar jag ensam. Någon måste hålla koll på hur det går, säger Sureraat med ett skratt.

– Jag kände att det var dags att fylla på vår lilla Bajenhörna med än mer saker, ler Christopher när den stora beställningen kommer på tal.

Bajenhörna? Det låter onekligen intressant. Sureraat tar fram sin mobil och visar. Christopher berättar att tavlan med Kennedy inhandlades av hans mamma. Att han och hans bröder fått varsin.

– Vi skickar en uppdaterad bild när vi packat upp allt det nya, ler Sureerat och löftet hålls.

Vi hinner knappt svänga ut från gatan innan bilden landar i luren. Nu ligger de där och väntar på läsning.

Malin slår ett extra slag för Hösten 70-boken innan vi lämnar vårt värdpar.

– Börja med den! Den är verkligen strålande!

Även om det inte är en Supportrarnas Matchprogram-produktion utan en bok av Idrottsförlaget så är det ju våra killar Magnus Hagström och Jonas Cederquist som skrivit boken och vår layout-kung Johan von Friedrichs som satt ihop produktionen. Det känns därför fint att vi även kan sälja den i vår webbshop.

Malin och jag sitter tysta en stund i bilen. Det hörs en djup suck från chauffören.

– I år måste vi fasen få stå vid vår björk i arenagången och vråla ”Maaatchprograaam”. Jag går sönder annars.

Undertecknad kan bara hålla med. Vi bara måste få ses snart igen.

Vill du också lägga en monsterbeställning? Besök vår webbshop!