Hammarbyism Nyheter Utvalda artiklar

Ny vinyl med outgivna Kentalåtar!

Kenta Gustafssons ”Just i dag är jag stark” är odödlig i och även långt utanför Bajenland. Nu kommer låten i en ursprunglig version tillsammans med annat outgivet Kenta-material på en exklusiv LP som finns att köpa i Matchprogrammets webbshop.

Det är en upphittad låtskatt som kastar oss tillbaka i tiden och låter oss komma nära Kenta. Plattan är utgiven i begränsad  och numrerad upplaga (300 ex)  och heter ”Väntat så länge på just denna dag” och Supportrarnas Matchprogram kommer att sälja några av dem.  Vänta inte för länge om du vill köpa den!

I dag är det ingen som ifrågasätter Kenta Gustafssons ikonstatus som artist men det fanns faktiskt en tid när han inte var så stor som han är i dag. Hans kändisskap byggde ursprungligen på medverkan i Stefan Jarls filmtrilogi med startfilmen ”Dom kallar oss mods” och tog fart med framträdandet i Melodifestivalen 1980. Men efter några utgivna plattor tystnade det kring Kentas artisteri. Hans skivbolag tappade intresset. Fast för oss i Bajenland hade han hunnit bli odödlig genom singeln ”Bajen”, en riktig kärleksförklaring som kom i en tid när fotbollslåtar på vinyl i allmänhet gjordes av en inhyrda dansband. Det som Kenta framförde var äkta på ett helt annat sätt än de beställningsjobb som annars kännetecknade genren.

När sedan Hammarby plockade upp Just i dag är jag stark som inmarschlåt, efter Kentas död 2003, stärktes Bajenkopplingen ytterligare. Bajens inmarschlåt brukar med rätta få högsta betyg när någon fotbollssajt bestämmer sig för att ranka klubbarnas låtval, trots (eller kanske tack vare) att det egentligen inte är en sång om Hammarby. Låtvalet fick också en annan effekt: genom Hammarby växte låten till en nationell angelägenhet. I dag kan den höras i alla möjliga sammanhang, samtidigt som alla vet att låten är intimt förknippad med Bajen. Kanske intresset för Kentas liv och musik är större än någon gång tidigare?

En som länge fascinerats av Stefan Jarls dokumentärer om Kenta och Stoffe och den musik som Kenta Gustafsson skapade tillsammans med textförfattaren Aapo Sääsk är Stefan Linderoth. Han driver olika skivprojekt på hobbynivå under namnet Slice Records och har nu tillsammans med Aapo gett ut en LP med bortglömda inspelningar. Materialet är rätt sensationellt – bland annat innehåller den första demo-inspelningen av ”Just i dag” som gjordes i Polarstudion där Abba spelade in sina låtar.  En  litec annorlunda version än den vi är vana att höra, men minst lika bra. Vi får också följa med hem till  Aapos lägenhet på Vibblabyvägen i Jakobsberg när Kenta och Aapo sitter och musicerar i köket. De framför sju låtar och autenciteten är fantastisk med Kentas garv och kommentarer.

-Modstrilogin har fascinerat mig i många år, jag har säkert sett den 20 gånger. Det är något med Stefan Jarls sätt att fånga människors utsatthet. Jag har också gripits av Kentas och Stoffes öde, säger Stefan.

Plattan, som fått namnet ”Väntat så länge på just denna dag” innehåller 13 spår. Första sidan börjar med ”Just i dag i är jag stark” och därefter kommer fem spår där vartannat framförs Kenta och varannan av Aapo Sääsk. Den sistnämnde är så klart mest känd för att ha skrivit en hel del av Kentas texter men han spelade själv också. De sju låtarna baksidan är alla akustiska versioner med sång av Kenta.

-Att LP:n kommit till är tack vare att jag fick ta hand om 13 gamla kassettband i december förra året, som Aapo sparat i en låda. Det har varit ett stort nöje att varsamt gå igenom dem och vi har gjort det bästa vi kunnat med ljudet.

Skivan har tagits fram i endast 300 (numrerade) exemplar och är en fold-out med historien om hur Kenta och Aapo träffades i Jakobsberg samt alla låttexter. Den är gjord i grön vinyl som en hommage till Kentas faiblesse för Hammarby – något som också delas av Stefan Linderoth.

 

-Den begränsade upplagan har varit en förutsättning för att göra skivan, de som suttit på rättigheterna har velat ha det så. Men jag har inte heller velat ge ut plattan i vinstsyfte, för mig handlar det om ren kärlek till de här personerna.

Nu finns skivan att köpa i Matchprogrammets webbshop, du hittar den här.