Hagströms krönika Hammarbyism

Allt låter bra!

Hagströms krönika #1-2024

Allt låter bra!

Jag var på Hammarby IF FF:s medlemsmöte härförleden. Fullsatt i Södra Teatern + ett antal som följde mötet digitalt – engagemanget kring Hammarby är verkligen imponerande. Vi talar alltså inte om något spännande idrottsevenemang utan helt enkelt ett möte där klubben förklarar sin strategi när det gäller att nå sportslig framgång och bli ekonomiskt välmående. Eller om ordningen ska vara den omvända, det ena är ju uppenbarligen beroende av det andra. 400 frågeglada bajare på plats i publiken alltså och några representanter från Hammarby Fotboll samt ett par utomstående strateger.

Innan jag kommenterar innehållet ska det sägas att det är väldigt bra att klubben håller dessa möten. Det ger oss medlemmar en möjlighet mellan årsmötena att ställa frågor och få svar – både från sådana som valts vid HIF FF:s årsmöten och nyckelpersoner i bolaget som sköter elitfotbollen.

Och visst både låter och känns allt bra när man lägger ut texten. På plats vid detta tillfälle var förutom klubbrepresentanter också matematikern David Sumpter från fotbollanalysföretaget Twelve och Kristof Vogel , en av grundarna av Goalunit som sysslar med rådgivning inom fotbollsekonomi. Från klubben stod den nytillsatte tekniske chefen, den vältalige Adrian von Heijne.

Det här är personer som analyserat olika delar av elitfotbollsverksamheten på djupet och kommit fram till strategier när det gäller spelartrupper och själva spelet, allt för att vi ska bli stadigt mer framgångsrika. Följer vi bara strategierna kommer allt bli bra. Eller åtminstone bättre än vad det skulle blivit utan strategierna. Den framgång vi når ska dessutom komma på vårt eget sätt, det talades en del om vad vår klubb står för – vårt ”DNA” eller vår ”själ” som är offensiv fotboll och man illustrerade med en fin film med många mål och klassiska spelare som alla hammarbyare blir glad av att se.  En sammanfattning av visionen finns på hemsidan och lyder:

Vår vision är en resa mot en framtid där våra dam- och herrlag via ständiga framgångar i cup- och seriespel varje år får chansen att kliva in på de stora arenorna i Europa. Vi strävar efter ögonblick där våra lag, med en stomme av lokalt fostrade stjärnor, drivna av en outtröttlig ambition, står ansikte mot ansikte med de främsta i Europa och inspirerar genom sina prestationer. Vår vision är att genom lokal styrka bli en internationell kraft som visar vad Hammarbyismen står för långt utanför södra Stockholm – både på och utanför läktaren.

Visionsdokumentet fortsätter med noggrann genomgång av de faktorer som ska göra oss framgångsrika: spelstilen, träningsmiljön, truppstrategin inklusive rekrytering och kontraktsförlängningar.

Jag kan inledningsvis ha låtit lite raljant gentemot dessa strateger men jag tror verkligen att de har identifierat vad som leder till mer framgångsrik fotboll. Och gillar visionen. Men undrar också lite försynt; finns det över huvud taget plats för de delar i hammarbyismen som gjorde att jag föll för klubben en gång i tiden? En släng av bohemeri, en portion galghumor, känslan av att vi i grund och botten är ett gäng glada gamänger? En klackspark helt enkelt.

Den som stod för lite mer av självironi och klacksparkstänk var oväntat nog en matematikprofessor. David Sumpter kommer in i det hela med lite skön brittisk humor-approach på tillvaron. Han sysslar med något som i grunden är ganska torrt – att bryta ner fotbollsmatcher i matematiska sannolikheter – men gör det med humor, självdistans och finess. I anförandet kastade han in att förre tränaren Stefan Billborn var HELT ointresserad av försvarsspel vilket gjorde många av oss i församlingen på gott humör.

Listan – Bäst i Bajenland just nu:

  1. Handbollslagets överkörning av Skövde förra veckan. Efter paus rivstartade Bajen på både plan och läktare. Från läktaren hölls ett budskap upp om ”Skövdes skeva logik – först skaka hand och sedan svik” vilket syftade på att Bajen i bortamatchen tvingades spela i Skövdetröjor eftersom man glömt andrastället och att likheten mellan Skövdes blå och Bajens grönvita ställ ansågs för stor. På planen gick Bajen från oavgjort till femmålsledning på 11 minuter efter paus. En rivstart som Skövde aldrig hämtade sig från.
  2. Hockeyns återhämtning. Herrlaget inledde seriesäsongen i Hockeytvåan med åtta raka förluster men har nu rest sig och har undanröjt risken för nedflyttning. Chans till fortsatt spel efter avslutad grundserie om resultaten fortsätter att gå rätt väg.
  3. Ultrasgruppernas gemensamma policydeklaration om att sluta kasta pyroteknik. Ingen specifik Hammarbygrej, men hursomhelst var denna ”kommuniké” välkommen. (Ja, jag är generellt lite skeptisk till denna pretentiösa kommunikationsform, därav citationstecknen).

Läsning i veckan:

Läste om Jack Londons Skriet från vildmarken, nyutgiven av förlaget Bakhåll. Och tyckte om den även nu, i vuxen ålder. Möjligen känns att London har en viss övermänniskovurm vilket givetvis kan kännas daterat men i det här fallet illustreras ju den hållningen av en hund och då blir det rimligare. Snarare än ”övermänniskoideal” kanske begreppet här ska vara ”överhundideal”. Noterar också att en fin sak med Bakhålls utgivningar är att de ofta förses med ett efterord med lite bakgrundsfakta om författaren eller berättelsen.

Hammarbyfaktor: 2%. Läser jag en bok, oavsett vad den handlar om, försöker jag hitta något spår av hammarbyism. Och till och med här, i en berättelse med en hund i huvudrollen som utspelar sig i Klondike i slutet av 1800-talet, gick det att krysta fram en ett par procent Hammarbykänsla. Precis i inledningen framgår att berättelsen utspelar 1897 och att husbondens båda söner är frånvarande på annan ort för att de ska bilda en idrottsförening. 1897, idrottsförening. Känns bekant!

Från matchprogramsfabriken:

Vi har nu öppnat butiken för våra säsongskort. Samma pris som förra året, 550 kr. Otroligt smidigt för både dig och oss – du visar upp kortet och vi lämnar över ett program. Inget trassel med swish eller cash (men givetvis kommer vi att hantera både swish och kontanter även i fortsättningen). Att köpa säsongskort är bästa sättet att stötta vår old school-inspirerade kamp för tryckt Hammarbylitteratur.  Ett alternativ för dig som vill ha alla program vi ger ut under en säsong är brevlådeprenumerationen. Tar du en sådan kommer samtliga utgåvor hem i brevlådan – alltså de 15 allsvenska herrprogrammen + övriga programutgivningar (damprogram, cupprogram i de fall vi ger ut sådana). Både säsongskort och prenumeration tecknar du i Supportrarnas Matchprograms webbshop.

Matchprogrammets quiz-kväll på onsdag!

Missa inte vår quiz-kväll på Gröne Jägaren! Quizmästaren och programmets mästersäljare Mats Wahlgren står för kluriga och roliga frågor med Hammarbykoppling. Man tävlar i lag med tre till fyra personer. Kom med vänner eller få hjälp på plats att skapa ett lag. 14 feb, start 18.30. Fina priser och möjlighet satt köpa Matchprogrammets säsongskort. Musikunderhållning av Tompa Fager och Robin Tesch. Läs mer om evenemanget på facebooksidan

Med det tackar jag för visat intresse. Tanken är att redaktör Hagströms krönika ska återkomma men denna gång utan löfte om publicering en gång i veckan. Ses o hörs!