Nyheter Utvalda artiklar

Gröna Linjen – snart på bio!

När livet går upp och ner är kärleken till Hammarby den enda konstanten för många. Om livet som bajare handlar dokumentärfilmen ”Gröna Linjen” som snart har biopremiär.
– Den röda tråden – eller gröna linjen – i filmen är Hammarby, säger upphovsmannen Andreas Bjunér.

”Supportrar får sporten att leva” lyder ramsan och det är för all del både sant och stort, men för många är identiteten som hammarbyare större och viktigare än supporterskapet och själva sporten.

– Filmen handlar om samhörighet, skulle jag säga. Olikheter och samhörighet, eller ”brokighet och gemenskap”, som vi har beskrivit det. Filmen handlar om folk som lever sina liv längs med gröna linjen från Slussen och söderut. Det är Hammarby som knyter ihop folk som lever i olika bubblor, säger Andreas Bjunér.

Andreas menar att samhället vi lever i är individualistiskt och att Stockholm är en ganska kall stad att leva i, med få naturliga mötesplatser där olika grupper blandas.

– På fotbollsläktaren möts man över alla gränser. Vissa ensamma får en samhörighet på läktaren. Man vet inte vad folk jobbar med, vad de heter eller vad de brinner för, men på läktaren pratar man med människor man aldrig skulle ha pratat med annars.

Filmteamet har följt ett tiotal bajare sedan 2021, lite på läktarna men mest i deras vardag. De medverkande har valts ut för att de är ”vanliga” supportrar, de tillhör den stora massan som inte är del av några grupperingar. Några av dem är välkända, några är kända inom delar av supporterkollektivet, andra är vanliga okända människor med skilda bakgrunder.

Filmen skildrar stort och smått, ljus och mörker i de medverkandes liv. Några funderar över vilket gymnasium de ska välja, någon är utländsk ambassadör, någon arrangerar en sambakarneval, någon (ni vet vem) tar steget att lämna Systembolaget för att satsa helhjärtat på musiken. Men där finns även de som försöker komma på fötter efter att ha hamnat snett i livet. Någon är hemlös, någon kämpar för att hålla sig ifrån drogerna, för nyanlände Ahmad från Syrien har supporterskapet blivit en viktig del i integrationsprocessen.

– Livet kan vara tufft. Det är på många sätt samhörighet som löser problemen, säger Andreas.

Eftersom de flesta medverkande aldrig haft ett filmteam i hasorna förut har teamet fått hitta knep för att få dem så naturliga som möjligt. Emellanåt har de lämnat kameran och gått därifrån utan att personerna uppfattat att den var på.

Ur filmprojektet har andra projekt fötts. Föreningen Gröna Linjen startades en bit in i filmarbetet. Syftet med föreningen är att stötta Hammarbyrelaterade kulturyttringar och sociala verksamheter i Bajenland genom Gröna Linjen- stipendiet (för transparensen har en av mottagarna varit denna publikation). De har även tagit fram merch, ölet Bira Bira Bira, dragit igång en årlig bowlingturnering och arrangerat en bussresa till damernas guldmatch i Norrköping 2023. Föreningen ska leva vidare efter att filmprojektet avslutats är tanken.

”Gröna Linjen” är Andreas Bjunérs tredje Hammarbydokumentär. ”Vi är bäst ändå” skildrar det sista året på Söderstadion och väckte uppskattning på en rad filmfestivaler när den kom 2014. 2019 kom ”’79” som handlar om Kennedys återkomst och avslutningen på hans spelarkarriär. Temat för alla de tre filmerna är kärlek.

– Det är kärleken till en plats, kärleken till den störste spelaren i Hammarbys historia, i alla fall i modern tid, och nu kärleken till klubben.

Innan biopremiären kommer Hammarbys bägge representationslag se ”Gröna Linjen” på en specialvisning. Alla spelare och ledare kanske inte riktigt har förstått att hammarbyismen och Bajenland är på riktigt och att de tusentals som jublar, gormar och sjunger på läktarna varenda vecka lever Hammarby resten av tiden också, på gott och ont.

– Hammarby har en otroligt stark lokalförankring på Södermalm och i Söderort. Hammarby som förening har varit sig lik på grund av supportrarna, även om klubben har förändrats. Hammarbyismen har överlevt.

GRÖNA LINJEN har biopremiär den 25 april och kommer att visas på flera biografer.

Text: Sara Borg
Foto: Peter Jonsson
Texten publicerad i Supportrarnas Matchprogram #273 Hammarby-IFK Göteborg 30 mars 2025.