Det är många som sprider den grönvita läran. Men det finns bara en som missionerar lika hängivet i Sydamerika – allas vår Sebastian Bojassén. Hans fotbollsprojekt i Colombia tillsammans med Bajen Fans växer. Nu hoppas han att kunna ta nästa steg.

Publicerades inför matchen Hammarby-Djurgården 2 september 2018. Text: Per Cornell. Foto: Hasse Fridén 

För en dedikerad bajare är det något mäktigt med att se spår av klubben i staden där man bor eller på helt andra platser. Det var lite så Sebastian Bojasséns idé om att ta Hammarby till föräldrarnas hemland Colombia väcktes.

– Allt började faktiskt en vinter på Årsta. Jag såg hur vår materialare Danne släpade ut kartonger med matchtröjor från ett förråd. De skulle slängas eftersom vi bytte tröjleverantör. ”Jag tar dem” sa jag.

Under barndomens resor till Colombia hade familjen alltid haft med sig en väska med kläder som de delat ut till behövande barn. Eftersom Sebastian skulle till Colombia tänkte han att det skulle vara fett att se en massa ungdomar glida runt i Bajentröjor.

Inte nog med att han fick tröjorna. Kansliet ringde runt till alla ungdomslag som också skulle byta tröjor. Till slut hade Sebastian ett rum i föräldrarnas lägenhet fyllt med tröjor och annat. Med hjälp av en kompis och Bajensponsor kunde han bekosta frakten till Colombia.

– Det var en häftig känsla att se folk i Hammarbykläder på gatorna. Jag kände också att man kan få saker gjorda om man anstränger sig lite.

Den här känslan hade han med sig när karriären fick ett abrupt slut en tid senare efter ryggskador. Han började plugga men visste att han ville göra något i Colombia efter utbildningen. En insamlingsstiftelse och ett fotbollsprojekt blev det tillsammans med kompanjonen Jeanette Airén. Det drog igång på allvar under våren 2017 i och med att laget Bajen Fans Colombia startades.

– Jag har valt att jobba på landsbygden där man kan göra störst skillnad. I Andalucia cirka en och en halv timmes resa från Cali där jag bor är det väldigt fattigt. Vi hittade en bra kvartersklubb som jag började samarbeta med. De hade bra ledare och det är den som nu har blivit BFC.

– Nyligen har vi startat ett flicklag också i en mindre by i närheten. De har också en fantastisk tränare. Det är där som vi nu vill bygga ett studie- och idrottscenter samt kunna projektanställa den här tränaren.

På bara ett och ett halvt år har verksamheten vuxit från 18 till 100 spelare. För att kunna ta nästa steg behövs lite mer resurser och fler avlönade medarbetare. Insamlingen som Bajen Fans nu har dragit igång är tänkt att finansiera detta samt studiecentret.

– Vi ger de här ungdomarna något att tro på. Jag har byggt upp en struktur och har hårda regler kring tider och disciplin. Om de ställer upp på detta får de vara med och träna. Men fotbollen är egentligen inte det viktiga. Den är ett sätt att skapa relationer och ett medel för dem att komma vidare. Jag hjälper ungdomarna både med att börja studera och att träffa läkare eller psykologer. De lever ett hårt liv och många av dem mår psykiskt dåligt.

Hur ser deras verklighet ut?
– De kan ha fått sin pappa mördad eller vara föräldralösa. En kille i laget började sälja droger. Då är det kört och dessutom en risk för alla andra i laget. Han valde det livet, för några veckor sedan sköts han ihjäl.

Hur ser de på Hammarby?
– Hammarby har gett dem en identitet. Eftersom de har Youtube så tittar de på Hammarbyklipp. De har ju sett mitt mål till exempel och de vet hur dedikerade och galna hammarbyarna är. De känner sig som en del av något mycket större genom den här kopplingen.

Mer information om Bajen Fans insamling på deras hemsida.

Gör som Matchprogrammet – stöd BFC!

  • Supportrarnas Matchprogram har redan stöttat projektet med 5000 kr. Nu skjuter vi till ytterligare 5000 kr.
  • Vill du också stötta projektet – swisha valfri summa till 123 615 65 82, märk BFC eller sätt in pengar på Bankgironr 837-5313. Märk din inbetalning med BFC. De företagare som vill bidra gör detta genom att mejla christoffer@bajenfans.se för att få mer information. Insamlingen avslutas på Bajen Fans Cup den 15 september där Bojan deltar samt samlar in kläder.