Nyheter

27 augusti är ett datum att fira!

Kära vänner!

Ännu en bemärkelsedag är här. I dag, den 27 augusti är det exakt 50 år sedan några kompisgäng på Söderstadions E1- och E2-läktare stämde upp i sången ”Na-na-na-na, Na-na-na-na, he-e-ej Hammarby”. 43 minuter hade spelats av matchen Hammarby-Åtvidaberg när det för första gången ekade av fansens egen läktarsång i betongen. Det blev startskottet till det som i Bajenland blivit känt som ”Hösten-70” och en förändrad fankultur i hela den svenska fotbollen. Det var hos oss, på Bajenläktaren, som man var först i landet med att inspireras av den engelska ligafotbollens ståplatskultur med sång och ett mer utlevande sätt att se på fotboll.

Visst, det hade förekommit hejaramsor och kanske till och med sång tidigare. Det nya med engagemanget kring Bajen var att nu kom initiativet från läktaren och leddes inte av någon inhyrd hejaklacksledare på innerplan. Och de tjugotalet grabbar som stämde upp i sången efter Tom Turessons 1-0-mål fick genast folk med sig. Dagen efter rapporterade tidningarna häpet och nyfiket om Bajenfansens sång. Det var uppenbart att en ny tid var i antågande, en rörelse där fotbollspubliken gick från att vara åskådare till aktörer.

Det blev hajp kring Hammarby under hösten, och en symbios mellan publik och spelare. Laget gick från jumboplats till slutlig femteplacering, sångfåglarna på läktaren blev fler och fler. Klubbar runt om i landet avundades stämningen kring Hammarby och pressen började bevaka fotbollen på ett helt nytt sätt där man även intresserade sig för de kulturella aspekterna kring ett fotbollsevenemang. Det var en lavin, och den påverkar oss än i dag. Alla som följer Hammarby har anledning att vara stolta över det som skedde den där hösten 1970. Vi som kommit efter har fortsatt att bära en läktarkultur som gjort vår klubb till ett aktat namn även de år som tabellplaceringen visat något annat. I dag gratulerar vi oss själva.

Melodiösa hälsningar från M Hagström!

Läs gärna mer om sången och glädjen kring i nya numret av Supportrarnas Magasin som har ett utdrag ur boken ”Hösten 70” som lanseras 10 september. Magasinet är ut redan nu, och båda finns att beställa i Supportrarnas Matchprograms webbshop. Kolla gärna också artikel i DN från i dag där man skriver fint om Bajenhösten.