Nyheter

Cratz: ”Den 21 oktober får jag alltid ett vykort”

Det är 20 år sedan triumfen i Allsvenskan 2001. Den 21 oktober kunde vi för första gången fira ett SM-guld (på herrsidan och i utomhusfotboll). Vi bad guldtränaren Sören Cratz minnas tillbaka.

Text: Magnus Hagström, foto: Hans Fridén

Cratz om en av faktorerna som gav guld:

– Vi var väldigt disciplinerade och tog inga onödiga varningar. Man måste våga tackla i fotboll men vi undvek tjafs-varningar och sa inget dumt till domaren. Jag tror att vi bara hade någon enstaka avstängning under säsongen och det gjorde att det var nästan samma spelare som spelade alla matcher. Det var viktigt, för vi hade en ganska smal trupp. Samtidigt var vi bättre än vad många trodde att vi var – men det fattade motståndarlagen alldeles för sent …

Cratz om fejden med dåvarande fotbollsstyrelsen:

– När de besökte oss på träningar och i omklädningsrum var det alltid något negativt, om den dåliga ekonomin eller annat. Då sa vi att vi vill vara i fred under de sista hundra dagarna och portade dem från Årsta. ”Ni får sköta det ni ska från kontoret, så sköter vi fotbollen”.

Cratz om beskedet att hans kontrakt inte skulle förlängas:

– Styrelseledamoten Oliver Cabrera var nere på en träning och vi småpratade om allt möjligt. Precis innan skulle gå sa han att mitt kontrakt inte skulle förlängas. Jag frågade om jag kan säga det till spelarna och fick ja. Då samlade jag gruppen och förklarade att jag inte vill ha några snyfthistorier men att jag fått information om att jag inte kommer att få fortsätta. Vi blev tätare efter det.

Cratz om vad guldet betytt för honom:

-Det var säkert tio personer som kom fram till mig när jag såg Norrköping-Hammarby senast och tackade för guldet. Och varje år den 21 oktober får jag ett vykort med ett tack. Det är fantastiskt att så många sätter stort värde på något som hände för 20 år sen och jag blir glad över varje påminnelse. SM-guld är det finaste man kan vinna i svensk fotboll och för mig är det givetvis höjdpunkten i karriären.


Beställ matchprogram och böcker här