Nyheter Utvalda artiklar

Så ska siffrorna hjälpa Hammarby

Med projektanställningen av matematikprofessorn David Sumpter har Hammarby fått in en auktoritet inom fotboll och data. Tjänsten är utformad som ett forskningsprojekt, så dessutom utan kostnad för klubben.

Text och foto: Per Cornell

Redan som barn var du intresserad av matematik, hur märktes det?

– Genom att jag tidigt blev en datanörd som lärde mig programmering. Jag var intresserad av hur man kunde använda data för att simulera saker. Senare, på universitet ville jag hitta datamodeller för att beskriva världen. Jag var bra på matte, men inte något geni.

Till en början var det helt andra saker en fotbollens matematik du höll på med, berätta!

– Efter att jag hade doktorerat i matematik hamnade jag på zoologiska institutionen på Oxford i en forskargrupp som undersökte olika insekters kollektiva beteende. Till exempel hur myror hittar den kortaste vägen mellan mat och sitt hem. De bygger upp ett väldigt effektivt transportnätverk helt spontant genom lagarbete.

Steget till fotboll känns långt?

– Jag skulle skriva en bok om det här, och min engelska förläggare tyckte att matematiken var intressant, men inte insekterna. Jag själv är fotbollsintresserad och hade nyligen blivit tränare för min sons lag. I utkastet till boken hade jag därför med ett fotbollsexempel. Förläggaren tyckte att boken skulle handla om fotboll i stället och så blev det – Fotbollens matematik heter den på svenska.

Vad har fotboll med matematik att göra?

– När jag började undersöka saken hittade jag matematik i nästan allt. Spelteori, hur man vinner matcher, synkroniserade rörelser, passningsnätverk. Mycket handlar om kollektivt beteende som jag hade ägnat så mycket tid åt.

Som ny på jobbet, hur presenterar du din kunskap för spelarna?

– På ett av de första mötena visade jag en modell över sannolikheten att göra mål från olika platser på planen. Den är baserad på statistik från alla mål under 20 säsonger. Spelarna är såklart väl medvetna om att det är större chans att göra mål om man är närmare mål. Men de utgår ofta från en kvadrat som de kallar danger zone. Vi kan visa att de här olika zonerna bättre beskrivs som utdragna cirklar från målet. Genom att ta sig in i cirklarna ökar sannolikheten att göra mål – så kan man använda statistik på ett konkret sätt.

Berätta mer om hur du kommer att jobba med spelarna?

– Jag kommer att träffa dem individuellt, i mindre grupper och alla tillsammans. Det är svårt för dem att se sin insats ur ett helhetsperspektiv. Där kan statistik och sannolikhet vara en hjälp. Det är inte så att jag kommer presentera ekvationen som löser allt.

Ska du jobba mer strategiskt också?

– Ja, styrelsen vill att vi ska bygga upp en analytisk struktur på klubben. Vårt sätt att spela lämpar sig väldigt bra för det. Visionen är att utveckla ett eget system kring dataanalys och statistik som vi ska kunna exportera till andra klubbar och andra länder. Jag har sökt och fått forskningsstöd för detta, så min lön betalas av Stiftelsen för strategisk forskning.

Varför valde du att söka pengar med just Hammarby?

– Jag hade kunnat göra det här med en Premier League-klubb, det var också min första tanke. Men jag fick kontakt med Ola Larsson och kände att här finns det större möjligheter att lyckas. Här får jag tillgång till både spelare, ledare och chefer på ett personligt sätt.

Han har sagt att du kanske är den största värvningen i år!

– Jag vet inte, men han har sagt att det är som att en PL-striker kom hit och började spela gratis. Deras vägval kring dataanalys gör att de behöver någon som kan området. Och det finns få personer som kan just detta bättre än jag.

Intervjun med David Sumpter är hämtad från matchprogram nr 2, Hammarby – AFC Eskilstuna.

Nytt matchprogram ute nu