Hagströms krönika Nyheter

En överlämnad attachéväska

Hagströms Krönika #46, Vecka 46, 2021.

En överlämnad attachéväska

På Matchprogrammets högkvarter står just nu en attachéväska full med gamla foton, kvitton, protokoll, brev och andra dokument. Saker som sedan länge borde befunnit sig i säkert förvar på Hammarbys kansli eftersom alla föremålen har med Hammarby att göra, och vid en närmare titt förvarats av den forne Hammarbyspelaren och ledaren Helge Andersson. Om det är den vi tror: Helge Valentin Andersson, kallad ”Snopparn”, född 1897 och död 1976.

 

 

Materialet, vi kan väl kalla det artefakter för att ge dem dess rätta historiska status, tycks främst härröra från Helge Anderssons tid som ledare, ungefär vid 1930-talet men där finns också en hel del foton från tidigare år. En guldgruva!

Hur har då denna skatt hamnat på Matchprogrammets kontor? Det är en mycket hammarbyistisk historia, som säger rätt mycket om vad vi varit för klubb. En seriös, ansvarsfull idrottsförening med ordentliga tjänstemän i styrelsen hade naturligtvis sett till att bevara alla protokoll och all korrespondens i säkert förvar på kansliet, nogsamt samlat i pärmar. I Hammarbys historia, präglad av arbetarstadsdelen Södermalm, har pappers- och arkivhantering inte alltid skötts exemplariskt. Väl känt är till exempel att majoriteten av Hammarbyhockeyns åtta SM-pokaler 1932-51 är på vift, troligtvis för att folk har kunnat låna dessa vid något särskilt tillfälle och det inte noterats vem som har den.

Med tanke på dessa förhållanden är fyndet av attachéväskan med alla dessa dokument inte helt förvånande men ändå fascinerande. Den kom nämligen tillrätta på följande sätt: strax innan en match stöter Johan Appelgren, sen många år engagerad i supporterföreningen Bara Bajare, på en filur med looken av en person som ägnat en del av sitt liv åt intag av alkohol och andra substanser. Ett vad man kallar ”samhällets olycksbarn”. Denna individ tycker att Johan ser ut som en hammarbyare man kan lita på och berättar att hans farfar var engagerad i klubben och att det på vinden finns en väska med en massa foton i och undrar om Johan vill ta hand om den. Ja det vill han ju, så de hämtar väskan vilket gör att Johan kommer till match med en portfölj. Vid björken står Pernilla et al och säljer matchprogram, och även undertecknad är på plats. Johan stannar till och berättar om väskan. Som matchprogramsredaktör är jag givetvis nyfiken på innehållet och Johan kommer någon dag senare till kontoret med skatten, för vidare befordran till Hammarby IF:s kansli. Det visar sig att väskan bland annat innehåller originalprotokoll och verksamhetsberättelser. Skrivna med hjälp av skrivmaskin givetvis. Medaljer, gamla lagfoton, visitkort, placeringskort till fester. Jag räknar med att materialet under kommande programsäsong ska utmynna i några historiska artiklar.

Så går det till i Bajen – hos oss skrivs historien med hjälp av ett oväntat möte på Gullmarsplan. Myten!

****

Apropå förra veckans krönika om att vaska tid i en fotbollsmatch genom att gå ner till hörnflaggan och söla. Min informatör om HTFF:s matcher berättade att laget vid minst tre tillfällen i matchen mot Dalkurd använt sig av denna taktik.  En match som Talanglaget överraskande ledde med 2-1 i halvtid. Dock noll poäng efter att ha släppt in kvittering i 67:e minuten och ett segermål för Dalkurd i 92:a. Jag tolkar det som att det åtminstone vid detta tillfälle inte var nån lönsam taktik att avstå från att försöka göra mål och i stället ägna sig åt hörnsprättande.

 

Listan – Bäst i Bajenland just nu:                 

1 Hockeydamernas mäktiga svit. Bajen har spelat tio matcher i Damettan Östra och vunnit samtliga. Målskillnad 50-5, snitt alltså 0,5 insläppta mål i snitt. I sju av matcherna har man hållit nollan.

2 Supportermarknad i Eriksdalshallen. Handbollen bjuder in till Supportrarnas Marknad den 12 december i samband med herrlagets match mot Ystads IF. Portarna öppnas kl 15 och matchen börjar kl 16. Tid före att fixa julklappar alltså (och även i halvtid och efteråt). Medverkande supportergrupperingar (hittills anmälda): Bajen Fans, Bara Bajare, Ultra Boys, Stockholm Södra, Barra Brava Hammarby, Söder Bröder, E1 Ultras, Bajenkonst, Grönvitt Hantverk, Sjuttisju (skivsläpp och signering), Supportrarnas Matchprogram, Gröna Linjen.

3 Joel Grandell. Vissa personer har det där drivet som kan åstadkomma storverk. Joel Grandell i Hammarby Boxning är en sådan. Under hans tid som engagerad i klubben har Bajenboxningen fått ett riktigt lyft vars aktiviteter syns på många sätt. Jag tror i och för sig att det finns flera som är delaktiga i att Hammarby nu kan bli bästa klubb i internationella tävlingar och regelbundet boxa hem SM-titlar – men jag tror också att UTAN Joel hade vi inte fått se den här utvecklingen.

4 Damlaget i futsal. Satsningen på att etablera Hammarby i futsal på damsidan har fått en flygande start. Man har skrapat ihop ett riktigt roligt lag med namn som känns igen från elvamannaplanerna. Alexandra Lindberg, Hanna Lundkvist, Elina Johansson, Louise Fors med flera är namn som figurerat i elitfotbollen, för Hammarby och andra klubbar. Nu har de uppenbarligen funnit fotbollsglädjen i handbollshallarna. 9-0 och 11-0 i de två Div 1-matcher man spelat hittills.

5 Landslagsspel i massor. Generellt är det tråkigt med fotbollens uppehåll i seriespelet till förmån för landslagsspel, men något positivare känsla blir det av att Hammarby numera har landslagsspelare i rätt många ålderskategorier. I veckan har Oliver Dovin varit med i U21-landslagets trupp som EM-kvalat. I P18-landslagets kvalmatcher har vi haft Williot Swedberg, Jusef Erabi och Ben Engdahl. Uttagna till kommande matcher i U23-landslaget är Hanna Lundkvist (född 2002), Emilia Larsson (1998), Ellen Wangerheim (2004) och Matilda Vinberg (2003).

 

Smörgåsbordet.

En hel del att välja på i helgen även om fredagens bandypremiär på ett chockartat blev inställd. Att domarna underkänner isen när den inte är spelduglig är iså klart rimligt – men hur kan situationen att man kallar till spel när isen inte är klar över huvud taget uppstå? Deppigt när det samlats mycket folk för att äntligen se Bajen på Zinken, bland annat supportrar till Villa som rest från Lidköping för att se på bandy. På söndag finns ny chans att se Hammarby på Zinken om det nu funkar denna gång. Man är rädd att folk tröttnar efter att tre utannonserade premiärmatcher ställts in.

Själv sätter jag mig i en bil på söndag som går från Hägerstensåsen till Degerfors. Rent sportsligt hade det varit bättre för Hammarby om underlaget ej godkänts och matchen flyttats till Örebro men Stora Valla är ändå Stora Valla. I svensk kontext en riktigt klassisk anläggning.

 

Läst/sett/hört.

Påbörjad läsning av Ian Dury – the definitive biography (Will Birch). Jag var väl aldrig någon superfan av Ian Dury men visst fanns han där någonstans under punkåren med låtar som ”Sex & Drugs & Rock´n´roll”, ”Hit Me with Your Rhythm Stick” och ”Sweet Gene Vincent”. Det var något väldigt engelskt över hans musik, med inslag av traditionell music hall och fyndiga texter, som jag inte riktigt förstod mig på för att jag inte hade de kulturella referensramarna. Nu har jag i alla fall påbörjat läsning av hans biografi som jag efter 80 sidor tycker är riktigt intressant. Biografen Will Birch har precis rätt attityd, han gillar så klart den han skriver om men inte alls på något underdånigt sätt. Emellanåt beskrivs han som ett riktigt praktarsle. För en som jag, som endast är halvintresserad av Ian Dury som artist, är biografin väl värd att läsa därför att den på köpet ger en bra skildring av engelskt 1950-80-tal.

Undersökningen av dödsannonser

Påfyllning under den gångna veckan med ett AIK-emblem och ett Hammarby. Fördelning så här långt: Hammarby 30 (5 kvinnor, 25 män) AIK 24 (1-23), Djurgårdens IF 20 (1-19), Hagalunds IS 1 (0-1), IFK Täby 1 (0-1), Sällskapet Gamla Tävlingscyklister 1 (0-1), IFK Göteborg 1 (0-1), IF Björklöven 1 (0-1), Älta IF (0-1), Västerås SK 1 (0-1), Karlbergs BK 1 (0-1), Leksands IF 1 (0-1).

 

Veckans vinyl:

Sonya Hedenbratt: Låt hjärtat va me.

Bill Shankly har myntat detta om politik och fotboll: The socialism I believe in is everybody working for the same goal and everybody having a share in the rewards. That’s how I see football, that’s how I see life.

Jag sympatiserar rätt mycket med de där raderna men kände plötsligt att det var dags att lansera min egen variant och då utgår jag från titelraden i Sonya Hedenbratts klassiker. Så här blir min version: Låt hjärtat va me – det är så jag ser på livet. Vare sig det gäller flyktingpolitik eller fotboll. Glöm aldrig: Låt hjärtat va me!

Det är något härligt med den här låten och Sonyas framförande. Man skulle kunna så klart kunna se både texten och musiken som naiv och påklistrat glättig och det är ju sånt som jag skytt under en popkulturell uppväxt med strikta ramar vad som ger kredd och inte. Med åren har inställning till rätt och fel inom musiken mjuknat och när jag nu lyssnar på en sån här låt hör jag något mer. Eller ser kanske? Blundar och frammanar glädjen hos en 60-talspublik som tagit sig råd att efter en 48-timmars arbetsvecka gå på etablissemang för att glömma vardagens slit. Ser hur de krokar arm med varandra och gungande sjunger med i texten:

Låt hjärtat va me

Allt du gör beror på det

När du tycker nånting kommit på glid

Då är det tid att le

För än finns det hopp

Än går jorden i sitt lopp

Ingenting är fullt så fel som du tror

Så syster och bror, hys hopp

Det finns en optimism i samhället som jag avundas. Den bygger i viss mån på okunnighet, om bland annat miljöförstöringen, men för den enskilde individen är detta en tid när påfallande många saker och ting faktiskt blivit allt bättre. Vanliga knegare börjar kunna bo bättre, man skaffar bil och blir mer rörlig, p-piller gör livet mer förutsägbart (och roligare). Och snart ska 40-timmarsveckan införas. Lediga lördagar!

Lyssna här. 

 

Från matchprogramsfabriken:

På fredagseftermiddagen hade Matchprogrammets högkvarter besök av förre tränaren Stefan Billborn. Vi hade bjudit in honom på en enklare AW för att tacka honom med en gåva för den tid som varit. Billborn är en favorit för många av oss som jobbar med Matchprogrammet. När vi hörde av oss om intervjuer kom svaren alltid blixtsnabbt och var positiva. Dessutom gav han oss 2019 den bästa Bajenfotboll man sett sedan 1982. Och första cupguldet (på herrsidan). Dessutom tycker jag personligen att den där Rågsvedsdialekten var viktig i Bajens omklädningsrum. EN stockholmare i organisationen åtminstone… och dessutom en som förstod sig på just Hammarby.

Gåvan i sig säger något om Matchprogrammet som håller sig med en HR-avdelning vars uppgift i praktiken är att ordna personalfester, vilket de – Mats&Martha – gör på ett lysande sätt. Några veckor innan partajen tar de fram våra egna öletiketter som de sen byter ut på ett antal ölflaskor. En omständlig procedur som kräver att man lägger flaskorna i vatten för att få loss originaletiketten, därefter torkar dem och klistrar på vår egen etikett. De har gjort att vi fått lite olika matchprogramsöl genom åren och till i år hade vi ett speciellt Billborn-öl. En låda Billborn-öl kändes som den givna gåvan till vår mest framgångsrike tränare sen Sören Cratz.

Och så påminner jag om att arbetet med årskrönikan skrider framåt och att vi GÄRNA emot din bild/dina bilder från året. Matchsekvenser har vi, här är vi snarare ute efter bilder på dig och ditt gäng. Skicka din bild till matchprogram.bilder@gmail.com  – VIKTIGT med fotografens namn och vilken match (eller situation) det handlar om.