Den blev soundtracket till vårt första SM-guld. Nu ger Matchprogrammet ut ett urval av låtarna på vinyl. Här är storyn om hur CD:n Bajen Forever blev till. Text: Per Cornell
Det är sent 90-tal. Begreppet Sofo är inte myntat, Bajen är ett jojolag som just gått upp i Allsvenskan och som nästan nådde hela vägen 1998. Kvarnen har hittat tillbaka till sina rötter och åter blivit en samlingspunkt för hammarbyare. Men också för undergruppen hammarbyare med stora musikambitioner.
Magnus Carlson hade grundat Weeping Willows några år tidigare. Han och Balsam Hellström hade jobbat på Kvarnen ihop och drev klubb tillsammans. Livet kretsade kring Bajen och musik.
– Vi snackade mycket om att det var länge sen det gjordes ny Hammarbymusik. Vi var sugna på att göra en modern Bajenlåt. Det var så skön stämning säsongen 1998 och många kultlirare i laget. Vi kände att det var dags att göra den där låten.
Magnus och Balsam kollade runt lite bland vänner och bekanta. Tanken var en låt, men de märkte att intresset var rätt stort. Det var många som ville vara med. De konsulterade Henrik Östling och Björn Skylling, två bajare som var väletablerade i musikbranschen på skivbolagssidan. De blev ett bra team där Magnus och Balsam stod för det kreativa och Henrik och Björn tog hand om rättighetsbiten och projektledningen.
När de fått ihop ett större gäng artister som ville vara med i projektet samlade de alla för ett stormöte på Kvarnen.
– Vi satt där alla när Kenta kom in. Folk tystnade. ”Bara så ni vet, jag har redan gjort min låt och det är den bästa Bajenlåten någonsin. Får jag en öl”, sa han och så drog han ”Bajen Forever” för oss.
Björn Skylling minns hur han hjälpte till att få med Kenta på skivan.
– Jag lyckades få tag på honom till slut och drog idén med att samla en massa Hammarbyartister på en skiva. Han svarade bara: ”Du grabben, hammarbyare är inget man blir, det är något man är”. Det var ingen av oss som hade koll på hur Kenta hade det vid den här tiden, men det här kändes lovande.
Det legendariska mötet på Kvarnen har gjort ett djupt avtryck även på Björn Skylling:
– Som jag minns det ställde han sig på en stol och drog sin låt. Vilket statement han gjorde alltså. Han drev på alla de andra.
Projektet växte och de började känna att det skulle vara kaxigt att göra det till en dubbel-CD. Som vanligt var det ekonomisk kris i klubben och med Henrik Östlings erfarenheter kring upphovsrätt hade de i samarbete med de flesta artisterna sett till att Hammarby Fotboll skulle äga låtarna.
– Ju mer pengar vi kunde dra in till klubben desto bättre, tänkte vi, säger Magnus Carlson
Hans och Balsams bidrag på skivan är som bekant ”Vårsång”.
– Jag ville skriva om den geografiska förankringen och om saker som ingen annan hade skrivit om. Premiärmarschen hade börjat växa till sig och jag intresserade mig mer för det som skedde vid sidan av planen, det som gör oss till hammarbyare – hammarbyismen.
Kvarnen har letat sig in i introt till låten, där de brukade träffas före match. Traditionen bjöd att när Steffe Ståhl, en bajare med kraftiga röstresurser, ställde sig på bardisken och sjöng ”Bira bira bira”, då var det dags att gå till matchen.
Skivan släpptes inför säsongen 2001 och den blev snabbt omtalad. Magnus Carlson blev inbjuden till morgon-tv för att prata om den i samband med den allsvenska starten.
–Tomas Wernersson var deras fotbollsexpert och han fick visa sin tippade tabell. Göteborg var etta och vi sist. Någon frågade mig vad jag trodde. ”Jag tycker att vi vänder på den där tabellen så se vi i höst”, svarade jag. De skrattade hånfullt.
Är man lite skrockfull kan man kanske tänka att skivan förebådade guldet. Vad som däremot är helt klart är att den bidrog till ett rejält tillskott till klubbens sargade ekonomi. Genom skivbolagsherrarna Östlings och Skyllings försorg och artisternas generösa inställning, hamnade åtskilliga kronor på kontot hos Hammarby. Uppskattningsvis såldes CD:n i 15000 exemplar och gav Hammarby runt 500000 kronor i avräkning från distributören Cosmos. Dessutom sålde klubben skivan själva i sin butik på Hornsgatan med god marginal. Till det kommer intäkter från Spotify och andra digitala plattformar.
När Supportrarnas Matchprogram nu återutger skivan på vinyl är upplägget det samma – intäkterna från vinylen ”Bajen Forever” går till Hammarbys ungdomsfotboll.
– För mig har det alltid varit viktigt att hjälpa Hammarby. Jag och Magnus Carlson har varit överens om att låtarna ska ägas av Hammarby Det gäller alltså både ”Bajen Forever”-skivan, ”Platsen i mitt hjärta” och ”Vi ses snart igen”, säger Henrik Östling, projektledare både då och nu, samt kassör för Supportrarnas Matchprogram.
Magnus Carlson är glad över att han, genom sin musik, har kunnat hjälpa Hammarby genom åren.
– Jag älskar att sjunga om Hammarby och jag tycker det är en viktig imagegrej för oss att vi har musiken, filmerna, böckerna och populärkulturen kring vår klubb. Jag ser det som att vi alla arbetar i rakt nedstigande led från Alice Babs som gjorde ”Vårat gäng”. Det är naturligt att den traditionen går vidare och det känns väldigt roligt att vi nu kan ge ut tio av låtarna från ”Bajen Forever” på vinyl. Vi ses på Kvarnen på releasen den 25 maj från kl 17!
Release och finaluppladdning på Kvarnen
Från kl 17 i källaren
Artister från Bajen Forever-skivan, profiler, legendarer.
Förmånliga priser på skiva och finalprogram.
Skivan finns också att köpa på 69:ans Spel & Tobak, på Magic City och via vår webbshop