Hagströms krönika

Redaktörens krönika gör comeback!

Om Ukraina och matchprogram i februari.

Hagströms Krönika vecka 8 2023

För ett år sen startade Ryssland sitt angreppskrig mot Ukraina. Många kände att man ville göra något för att stödja det ukrainska folket och skänkte pengar till olika stiftelser och organisationer. Så var det även för styrelsen i Supportrarnas Matchprogram. Ukrainakrisen berörde oss så starkt att även vi ville bidra. Genom åren har vi lyckats bygga upp en buffert och det fanns ekonomi. De överskott vi haft har oftast använts till att stötta någon Hammarbyförening eller tifogruppen, och det är ju också det rimliga i vårt fall. Nu ville vi alltså göra ett undantag – men på vilket skulle vi stötta Ukrainas folk? Vi kom fram till att det skulle vara något som ändå har med vår verklighet att göra, och att den summa vi kunde avsätta (om jag minns rätt var det 10 000 kr) skulle gå till Reportrar Utan Gränser. Föreningen är internationell och syftar till att stötta fri journalistik på olika sätt. Även om den journalistik vi sysslar med i Supportrarnas Matchprogram kanske inte är den skarpaste spjutspetsen för att lyfta viktiga samhällsfrågor så värnar vi om ett oberoende.

Tidigare i dag var undertecknad inbjuden till Reportrar Utan Gränsers frukostmöte där de berättade för bidragsgivarna hur de använt de kampanjpengar som kommit in gällande Ukrainasituationen. Deras representant Urban Hamid berättade att de gåvor som kommit in bland annat använts till att förse journalister på plats i Ukraina med skyddsvästar, satellittelefoner och generatorer. Material som behövs för att det över huvud taget ska gå att bedriva journalistik i en krigszon. Vid dramatiska händelser som ett krigsutbrott är nöden givetvis stor på många fronter och det finns många organisationer med olika inriktningar för den som vill stötta. Jag tycker ändå att det känns bra att vi kunde bidra till just det här. Utan riktig journalistik är vi utlämnade till regimers propaganda. Swishnumret till Reportrar Utan Gränsers svenska avdelning är 123 900 44 90.

En grej som den erfarne utlandskorrespondenten Urban Hamid tog upp var att även i en krigssituation så går livet vidare, vardagen måste funka på något sätt oavsett vad som händer för övrigt. Och så är det, hemskheter pågår i världen men det gör inte att det blir oviktigt att spela fotboll och skapa matchprogram i Bajenland. Vi som gör Supportrarnas Matchprogram beslöt visserligen att inte göra några program till gruppspelet i Svenska cupen denna säsong, vilket vi fått en del frågor kring. Flera har uttryckt att de är besvikna vilket ju är begripligt. Om man vant sig vid att kunna köpa ett gediget program till matcherna i februari så vill man givetvis fortsätta med det.

Problemet för oss är att inte tillräckligt många velat ha dessa program. Vi har förvisso byggt upp en byggt upp en stabil och fungerande organisation kring programmen, men vi är i grund och botten vanliga supportrar som drivs av lust och glädje. Och den har inte riktigt infunnit sig när vi stått en-två timmar i kylan utanför arenan och majoriteten av matchbesökare bara gått förbi. När det dessutom varit en minusaffär ekonomiskt med cupprogrammen kände vi att vi behövde pausa denna utgivning. Men till den allsvenska premiären är vi givetvis i full gång och i år kommer vi att ha ett försläpp på Gröne Jägaren torsdagen den 30 mars kl 18.30 – och då blir det blir även premiär för Matchprogrammets quiz-kväll! Boka datumet redan nu.

När det gäller Matchprogrammet har vi en del andra nyheter också. Dels den bok om Hammarbys tifokultur som vi jobbat med ett tag, i tätt samarbete med tifogruppen, dels att vi gör ett program till dampremiären 26 mars mot Vittsjö GIK. Matchen spelas på Nya Söderstadion och vi vill bidra till att göra mötet till en minnesvärd dag. Boken ”Tifo – visionärerna i Hammarby” kommer senare i april men vi kan presentera en nyhet i webbshopen redan nu. I ett källarförråd dök det upp ett mindre antal ex av en utgången kultbok som vi nu säljer i shopen: ”Grönt+Vitt=Guld”, boken som redaktör Hagström skrev tillsammans med författaren Lars Nylin om guldsäsongen 2001. Medverkar gör också Magnus Carlson, Balsam Hellström, Calle Moback och Robert Plaszczyk. Minns och mys!

Listan – Bäst i Bajenland just nu:

1. Tävlingsfotboll! Konstanten i livet är i gång igen. 19 000 på första matchen – vi är många som känt längtan.

 2. Handbollsherrarna. Efter VM-uppehållet i januari så har laget spelat fyra jämna matcher – och vunnit alla. Med en eller två måls marginal har man besegrat Lugi, HK Malmö, Sävehof och Aranäs, i några av matcherna har det handlat om avgöranden i slutsekunder. Ett mentalt styrkebesked. Och nu väntar cupfinal i form av två möten med IFK Kristianstad. Det första i morgon lördag nere i Skåne, bland annat inför nedresta Hammarbysupportrar. Ska det bli Europaspel för Bajen i höst?

 3. Grete Ahlberg. Nyblivna svenska mästaren i viktkastning (inomhusvariant av slägga) är uttagen till Europacupen i kastgrenar som genomförs i portugisisk Leiria 11-12 mars. Vid EM förra året blev hon nia i konkurrens med betydligt mer rutinerade kastare. I år lär hon ta ytterligare kliv.

 Veckans vinyl:

En hel del som kom ut under den del av cd-eran när vinyl var på väg att försvinna ges nu ut i efterhand på LP. Ofta rätt dyrbara men lite påkostade utgåvor, med fint kringmaterial. Eftersom jag blir på gott humör bara av att hålla i en LP får det vara värt stålarna. Senaste veckan har jag njutit av att hålla i The Liberty of Norton Folgate, Madness temaskiva om London (nästan lite musikalstuk över det hela) från 2009. Njuter även av musiken, vilken stark återkomst av Madness detta var. Lyssna på Sugar & Spice, en fin och melankolisk berättelse om ung kärlek med en nostalgisk underton.

Läst/sett/hört.

Såg engelska deckaren Sherwood och fick en intressant fotbollsreferens i förbigående.

Serien utspelar sig i Nottingham, och polisen ansåg sig behöva förstärkning inför mötet Forest-Barnsley då (enligt plotten) fotbollsfans från Yorkshire fortfarande bråkar med Nottingham för att gruvarbetarna i stan var strejkbrytare under konflikten på 80-talet. Jag hade ingen koll på detta tidigare men lite efterforskning visade att det där hatet verkligen lever och att Yorkshirelagen kallar Forest för scabs (svartföttet) när de möts. Det där är en av sakerna som som gör brittisk fotboll så intressant, det finns så många lager i fotbollen. Fotboll är inte bara fotboll. Snyggt också, som så ofta i engelska deckare, att fotbollen finns där som en självklar del i livet. I det här fallet gjorde man inget mer av matchen, den nämns bara vid en polisgenomgång där man diskuterar hur den ska hanteras.

 Ja, det var allt för den här gången. Vi ses snart igen!