När föddes egentligen Hammarby? Vissa hävdar att det är grundandet av Hammarby Roddförening 1889 som gäller, medan andra håller sig till den 7 mars 1897 då föreningen ombildades till Hammarby IF. Firade vi möjligen 100 samma år som undret i Karlstad? Var jubileumsmatchen mot Porto 1997 i så fall bara en vänskapsmatch bland andra?

Text: Jonas Cederquist

Artikeln är hämtad från hemmapremiären mot Kalmar 2017. Övriga delar i serien om Hammarby Fotbolls historia går att hitta i övriga nummer från 2017 som går att beställa här.

Den 10 april 1889 anses vara det historiska datum då Axel Schönthal tog initiativet till Hammarby Roddförening. Enligt samtida tidningar dröjde det dock till juli 1889 innan roddarna på Hammarby sjö bildade föreningen. Den 10 april finns endast dokumenterat i jubileumsböcker som skrivits långt senare. I Hammarbybladet 1927 står det att datum och månad inte kunnat fastslås då inga protokoll från roddklubbens tidigaste år fanns bevarade.

Hur som helst, tidningarna såg positivt på klubbens framtid: ”Denna förening har säkert icke sitt motstycke i vårt land (…). Att döma af årets täfling synes Hammarby roddförening gå en vacker framtid till mötes”. Antalet grenar som utövades inom roddföreningen blev fler i mitten av 1890-talet. Friidrott, simning, skidor och skridsko utövades och det var den breddningen som ledde till ombildandet till Hammarby IF den 7 mars 1897.

Vilka argument lyfts då fram av respektive sida?

Gunnar Persson, författare och redaktör till ett flertal böcker om Hammarby, bland annat ”Hammarby IF – en klubbhistoria 1897–1997” säger följande:

– Jag anser 1889 därför att verksamheten har varit obruten sedan dess, utan vare sig nedläggningar eller konkurser. Hammarby började som en roddförening, breddades 1897 vilket föranledde ett namnbyte. Andra breddningen kom 1915 i och med Klara SK:s och fotbollens inträde. Från och med det året har Hammarby verksamhet sommar som vinter i både individuella idrotter och lagsporter. 1897 är, historiskt sett, inte mer än en teknikalitet.

Magnus Hagström, Matchprogrammets redaktör och en av författarna till ”Söderstadion Forever”:

– Tittar man på historien kring de där åren är det uppenbart att det handlar om samma förening som gör en modifiering av klubbnamnet. Om det därefter varit entydigt att man bestämt sig för 1897 vore det en sak – men så har det ju inte varit. Båda startåren har parallellt förekommit i Hammarbys egna dokument.

– Senare förändringar har dessutom varit mycket radikalare, exempelvis när föreningarna blev egna juridiska personer och ännu tydligare när HIF FF slutade vara en elitförening i herrfotboll. I dag drivs det allsvenska laget av Hammarby Fotboll AB, den som tror att han eller hon stöttar Hammarby IF vid matcherna på Nya Söderstadion har alltså formellt sett fel. Samtidigt är det ändå självklart att det är samma Hammarby som innan aktiebolagsbildningen. På samma sätt som Hammarby Roddförening och Hammarby IF är samma sak.

Ordet går vidare till Urban Rybrink, styrelsemedlem i Hammarby IF:s alliansförening:

– Jag tillhör egentligen ingen av falangerna, utan rättar mig efter vad tidigare hammarbyiter har bestämt. 7/3 1897 är ett bekräftat datum då Hammarby Roddförening ombildades till Hammarby IF. Under föreningens livstid har året 1897 uppmärksammats som jubileumsår. 1922 skriver roddföreningens förste ordförande, Axel Schönthal, om 25-årsjubileet i Hammarbybladet. Det största argumentet är alltså att de som grundat föreningen förespråkade 1897 och så fortsätter det genom föreningens historia.

– Till sist undrar jag över motiven för att ändra det år för grundandet som tidigare hammarbyiter bestämt. Varför är det ens viktigt för vår förening? Det enda skäl jag hört är att vi blir äldre än tvillingklubbarna, och jag vänder mig mot att Hammarby IF skulle ändra för att trumfa dem. Vår historia är stolt och vi känner våra rötter ändå.

Katarina Kuick, som skrivit om Hammarbys supporterkultur i boken ”Jag hör till de få som kan leva”, ropar tveklöst 1897:

– Hammarby Roddförening var uteslutande för rodd, det var ingen idrottsförening, även om de tog upp några andra sporter före 1897. Att påstå 1889 är rena historieförfalskningen. Man kan bara ha ett födelseår. Roddföreningen är ett embryo, en förhistoria till Hammarby IF men inte mer.

– Traditionen kring 1897 är stark och det är viktigt att hålla fast vid de historiska punkterna. Laget och spelarna byts ut med tiden, men våra symboler står fast. Flaggan, färgerna, sånger och året vi grundades. Det finns en emotionell kraft som investerats i detta och börjar vi ändra så blir vi plast.

Vad blir slutsatsen? 1889 eller 1897? Eller båda? Benjamin Thorén som ligger bakom den historiska sajten ”hifhistoria.se” har liknande argument som Magnus Hagström för 1889 säger:

– Hammarby grundades 1889. Det är ingen åsikt, det bara är så. Men av bekvämlighetsskäl är det bäst att ha kvar 1897, med ett ursprung från 1889.

Artikelförfattaren själv då? Jag anser 1897, med rötterna i 1889. Själva namnet blir avgörande tillsammans med tidigare nämnda argument för betydelsen av 1897 genom vår historia. En klubb är i mångt och mycket sitt namn och uppdelningarna i fristående föreningar under 1990-talet rår inte på vår moderförening Hammarby IF.