Få supportrar har tagit sitt engagemang så långt. Få supportrar har fått så mycket uträttat. Det är svårt att bortse från Marcus Zieglers betydelse för att Hammarby Fotboll lyckades resa sig ur askan. Hans energi har kommit många sektioner till godo.

Text: Per Cornell
Foto: Petter Ekbäck

Artikeln är hämtad från matchprogrammet inför Hammarby-Halmstad 5 november 2017.

#Kämpa Mackan har präglat supporteråret 2017 – supporterprofilen Marcus Zieglers kamp mot cancern har berört väldigt många hammarbyare. Både fans, spelare och ledare. När A-laget värmde upp inför hemmapremiären i våras bar de en vit t-shirt med budskapet #Kämpa Mackan på. När han gifte sig i somras visade flera spelare från många sektioner sin respekt för hans gärning genom att närvara vid bröllopet. Supportrar runt om i Europa har också stöttat honom genom banderoller vid matcher.

Det finns naturligtvis många personer i Hammarbyled som gör och har gjort viktiga saker för klubben och supporterkulturen. Flera av dem har vi intervjuat på denna plats i Matchprogrammet under året. Men det är svårt att tänka sig någon som under senare år har fått mer gjort än Marcus Ziegler. Han har varit en av centralgestalterna i den grönvita revolutionen som tog sin början när Hammarby degraderades till Superettan hösten 2009.

Tillsammans med Tobbe Ljungblom och Petter Ekbäck startade han Bajenland som blev en sammanhållande informationskanal för all Hammarbyidrott.

Bajenland lyckades skapa en känsla av samhörighet och engagemang bland många hammarbyare. Genom kampanjer och pepp påbörjades en något oväntad publiktillväxt.

Kraften i Facebooksidan Bajenland lade också grunden till Marcus Zieglers andra riktigt stora bedrift. Återigen var han inte ensam i detta, men många är eniga om att Bajens Fans pånyttfödelse där supporterföreningen gick från 700 till 9000 medlemmar, inte hade varit möjlig utan Marcus Ziegler.

– Vad vi än försökte göra de där åren sa folk ”Det går inte”. Men Mackan har alltid haft övertygelsen att inget är omöjligt. Jag har svårt att se att någon har betytt mer för den grönvita revolutionen än han. Jag undrar om Bajen Fans ens skulle finnas kvar i dag om vi inte hade tagit tag i det, säger Tobbe Ljungblom.

– Men det är många sektioner som har mycket att tacka Mackan för. Han har jobbat ideellt på olika sätt åt väldigt många på grund av sin starka kärlek till företeelsen Hammarby. Många tog också kontakt med oss och bad om råd. Mackan var väldigt bra på att ge förtroende åt människor så att de kunde växa. I dag ser man att många av dem som kanske började på Bajenland finns i styrelser och liknande i andra föreningar. Han fångade upp många. Hans inställning har alltid varit: alla ska med.

Jakob Uddeholt, då ordförande för Bajen Fans Hockey, i dag SLO på Hammarby Fotboll, rekryterades som ny ordförande till Bajen Fans av Marcus Ziegler och Tobbe Ljungblom.

– Det var Mackan som var själva motorn för den här tillväxten i Bajen Fans. Det är nog hans viktigaste insats för Hammarby. Bajen Fans gav en enorm boost till Hammarby Fotboll och ett ökat självförtroende när det var som allra tuffast. Mackans engagemang gjorde att flytten till nya arenan gick bättre än den gjort annars.

Jakob Uddeholt lyfter också fram hans förmåga att få andra att vilja bidra. Han har lyckats få folk från olika håll att fokusera på att komma framåt, i stället för att fastna i olika konflikter.

– Jag identifierar mig med hans sätt att se på Hammarbys potential. För Mackan är det självklart att Hammarby är störst och bäst. Att våga ha det självförtroendet är viktigt för oss.

Simon Sandström, en annan supporterprofil och nära vän till Marcus Ziegler, beundrar också hans driv och energi.

– Han har alltid orkat ställa upp för alla. Han har gjort väldigt mycket även för hockeyn, handbollen och boxningen, inte minst nu senast med priset Braveheart by Ziegler som gick till Ali Yusefi.

– Mackan har en speciell förmåga att få med sig folk och att få dem att tro på sig själva. Jag själv har lärt mig väldigt mycket av honom när vi har suttit i Hammarbys marknadsråd tillsammans. Det är uppenbart att Hammarby Fotboll har insett hans betydelse. Annars skulle de knappast låtit spelarna bära t-shirten med hans namn tidigare i år.