Spelarna ska känna stödet från supportrarna var de än spelar. Att organisera bortaresandet har alltid varit en del av Bajen Fans kärnverksamhet. Nu har de lyckats med något efterlängtat: ett helt SJ-tåg till Göteborg.

Text: Per Cornell. Foto: Petter Ekbäck

Artikeln är hämtad från premiären 2018. Övriga delar i serien Hammarbyism går att hitta i övriga nummer från 2017 som går att beställa här.

Det har varit stort fokus på Hammarbys magiska publiksiffror på hemmaplan efter flytten till Nya Söderstadion. I brist på sportsliga framgångar, om man bortser från återtåget 2014, har topplaceringen i publikligan varit ett glädje- ämne. Något att känna stolthet kring som hammarbyare. Vi är i alla fall bäst på något. Men något som lätt hamnar i skuggan av detta är bortaresandet och bortapubliken.

– Som supporter är det  en av de viktigaste uppgifterna man har att stötta sitt lag på läktaren. Det är vårt sätt att kunna påverka. Att sjunga och stötta laget på bortaplan är därför en stor del av supporterskapet, säger Sandra Gaye, ordförande för Bajen Fans.

Att organisera bortaresor är och har alltid varit en av själva grundpelarna i Bajen Fans. Föreningen grundades efter en schism mellan Supporterklubben och den yngre generationen supportrar just kring bortaresor. Schismen hade sitt ursprung i ett läktarbråk som inträffade vid hemmamatchen mot Landskrona 1980. Efter det ville Supporterklubben inte längre resa på bortamatch med de yngre, som då började organisera sina egna resor. Ett år senare grundades Bajen Fans av Stefan Magnusson. Men fotbollen hamnade i en svacka under slutet av 80-talet och bortaresandet minskade. När bussarna inte blev fullbokade ställdes de in. Många hade blivit lite äldre och kunde ta bilen i stället.

– Vi yngre stod där vid Medborgarplatsen och undrade vad som hade hänt medan researrangörerna åkte i egen bil, säger Göran Rickmer i boken ”Va för jävla pack e ni” om Stockholmsklackarnas historia. När han blev ordförande för Bajen Fans 1990 bestämde styrelsen att alla som ville åka på bortamatch skulle kunna göra det. Det skulle åtminstone gå en buss till varje bortamatch. Och så är det fortfarande:

– Vi skickar alltid en buss till herrfotbollens bortamatcher. Där är intresset störst. Vi försöker också att arrangera resor till andra sporter när det är möjligt, säger Sandra Gaye.

Det känns väldigt roligt att kunna ge medlemmarna  det.
Göteborg i premiären är också en perfekt match för detta.

Hon är lite extra nöjd dessa dagar eftersom Bajen Fans äntligen har lyckats få till det kanske allra finaste vad gäller bortaresor – ett helt tåg med bajare till bortapremiären mot IFK Göteborg. Varje år sedan den senaste tågresan, mot Degerfors 2012, har man försökt med SJ. Varje år har det blivit ett nej. Inför i år bytte Bajen Fans strategi och tog hjälp av SLO Jakob Uddeholt. Han fick ta alla inledande kontakter och till slut hade de nått en överenskommelse.
– En sak som har gjort det lättare för oss är att Allmänna supporterklubben och Järnkaminerna har arrangerat tågresor de senaste åren. Jag tror att oron handlar om fylla och skadegörelse. Man får inte dricka medhavd alkohol på tåget.

Vilka är konsekvenserna om folk ändå dricker?

– Det är SJ:s regler som gäller under resan och det är dem vi får förhålla oss till. Sedan har varje individ ett eget ansvar. Vi hoppas att alla har förståelse för att det är en utomstående aktör vi hyr av, som har sina regler.

Många verkar glada över ett Bajentåg!

– Ja, våra medlemmar har frågat om det här i många år så det känns väldigt roligt att kunna ge dem det. Göteborg i premiären är också en perfekt match för detta.

Vad betyder det här med bortaresandet för vår egen supporterkultur?

– De svetsar oss samman. Om jag går till mig själv så har jag fått många vänner genom bortaresorna som jag kanske aldrig hade träffat annars.

Många ramsor uppstår väl på bortamatcher?

– Det är svårt att nå ut med en ny ramsa på vår stora arena. Så det är främst på bortaplan som nya ramsor sätter sig. Man drar i gång ramsan i bussen, testar den på bortaplan och tar hem den, som ”Hjältarna från Söder” kom till på bortamatchen mot Ljungskile 2014.

Boka plats på Bajen Fans tåg senast den 7/4  här.