Hammarbys klassiska tigerränder är som många vet ett arv från ett annat lag. När Johanneshofs IF uppgick i Hammarby hösten 1918 togs de gulsvartrandiga tröjor med. Namnet Johanneshof, som klubben vid det tidigare försöket till en sammanslagning 1915 krävt att få behålla, försvann nu för gott. Klubbkassan stod på minus och flera spelare hade redan lämnat för andra lag. Johanneshof stod ändå på sig och krävde fortfarande att tigertröjorna skulle leva vidare även om klubbnamnet försvann. Hammarby tvekade men gick till slut med på kravet. Kanske var lockelsen att få tillgång till flera bra spelare stark, för efter tre år var Hammarby fortfarande en bit bakom de bästa lagen i Stockholm.

Text: Jonas Cederquist – Publicerat 29 april 2017 inför Hammarby-AFC Eskilstuna

Det få vet är att tigerränderna inte hade sitt ursprung i Johanneshof utan i Eriksdals IF. Eriksdal bildades 1903 och efter att klubbens dräkter först varierat blev det tigerrandigt. Eriksdal hade då ett riktigt bra lag på gång. De blev tvåa i Stockholmseriens klass I 1910 efter Djurgården, medan AIK kom fyra. AIK satsade visserligen mer på den nystartade Svenska serien och ställde mer eller mindre upp med ett B-lag i Stockholmserien, men ändå. I en av de sista matcherna på Idrottsparken, som snart skulle rivas för att ge plats åt Stockholms Stadion, besegrade Eriksdal AIK med 2–0, iförda de tigerränder som senare skulle bli Hammarbys.

Eriksdal gick också till final i cupturneringen Wicanderska välgörenhetsskölden, men föll mot Djurgården efter omspel. Eriksdal fick inte pengarna att räcka till, en Finlandsresa lär ha tömt klubbkassan, och i december 1911 uppgick klubben i Johanneshof. Det var inget ovanligt på den här tiden då många klubbar av ekonomiska skäl blev kortlivade. Det var inte billigt med lagtröjor och Johanneshof tog gärna emot Eriksdals tigerränder. Johanneshof fick i och med det ett bättre lag. 1913 bar det ända till semifinal i SM efter att Norrköping, Sleipner och IFK Göteborg besegrats, innan Djurgården blev för svåra. Våren 1915 tog Johanneshof hem seriesegern i den så kallade Mellansvenska serien, som motsvarade näst högsta divisionen. Klubben hade dessutom tre landslagsmeriterade spelare i truppen. Det var de sportsliga framgångarna som gjorde att Johanneshof ställde krav när Hammarby sökte ett fotbollslag att ta över 1915, då gräsmattan på nybyggda Hammarby IP var färdig för spel. Som bekant blev det istället Klara SK som förvandlades till Hammarbys första fotbollslag, från och med då och tre år framöver skrudade i grönt och vitt.

Nacka ville ha stil på Hammarby och såg till att man bytte från blåa till svarta byxor

1918 blev det alltså till slut ändå en sammanslagning mellan Johanneshof och Hammarby, som därmed fick ett par fina förstärkningar, främst forwarden Kalle Karlberg. Det var dock Hammarbys bandylag som först använde de ärvda tigerränderna. Troligen var det i en träningsmatch mot AIK (14–1) som tröjorna först började användas. På våren var det fotbollsgrabbarnas tur att byta grönvitt mot tigerrandigt. Sannolikt även i det fallet i en träningsmatch mot AIK. på Hammarby IP den 19 april, förlust 0–1. Att svart och gult var AIK:s färger tycks inte ha bekymrat någon. Idag hade det givetvis varit en omöjlig sak att genomföra.

Tigerränderna kom in och etablerades innan fotbollen i Hammarby börjat växa på allvar och de första kliven mot att bli en av de tre stora Stockholmsklubbarna, både sportsligt och publikt, togs. Byxorna var länge blå, vilket inte matchade särskilt väl med de gulsvarta ränderna. Nacka Skoglund tyckte, efter att han blivit proffs i Italien, att hans gamla gäng inte klädde sig som det anstod ett lag som tagit sig upp i Allsvenskan igen. De slitna blå byxorna skulle väck och i mitten på 1950-talet kostade Nacka på nya svarta istället. Det skulle vara stil på Hammarby. De grönvita färgerna dök dock upp igen i en alternativ dräkt, första gången under 1950-talet. När kvällsmatcher i elljus började spelas behövdes en dräkt som syntes bättre. Uttrycket ”elljuströjor” etablerades och Hammarby använde dem första gången i DM-finalen mot AIK på Stadion i oktober 1955. Det blev med tiden ett etablerat reservställ, även i fullt dagsljus och på hemmaplan ibland. I derbyn mot AIK var det minst lika vanligt att Hammarby spelade i grönvitt, oavsett om man stod som hemma- eller bortalag.

I premiären mot Kalmar FF på Råsunda kom laget ut i gröna byxor och helvita tröjor

1978 hade det gått 60 år sedan tigerränderna ärvdes från Johanneshof. Det sägs att avtalet var på 60 år och nu tyckte Hammarbys ledning att det var dags att återgå till de egna klubbfärgerna. I premiären mot Kalmar FF på Råsunda kom laget ut i gröna byxor och helvita tröjor. Det var blandade reaktioner. DN-krönikören Rolf Broberg röt till i en spalt. ”Vad är det för ett klåfingrigt ljushuvud som fick Hammarby att byta den klassiska svartgula munderingen mot anonyma vita tröjor av samma snitt som morfars undertröja. Söders tigrar finns inte mer!”. Tigerränderna har som Broberg och alla vet kommit tillbaka. Säsongen 1990 användes de som bortaställ för första gången och har sedan dess återkommit med lite olika design. En enda gång efter 1977 har Hammarby även spelat en hemmamatch i tigerränderna, mot IFK Göteborg 1995.