Bajenpodden ska kännas som ett vanligt ”efter-matchen-snack” polare emellan. Inte för mycket analys, hellre känslor och åsikter. Efter snart 220 avsnitt är Johnny ”Ultrish” Holmqvist den ende av grundarna som är kvar. Det är hans lite oslipade framtoning som sätter tonen:

– Tycker jag någon är usel så säger jag det.

Publicerades inför matchen Hammarby-Örebro 8 juli 2017. Text: Per Cornell. Foto: Hasse Fridén

Mitt i den sportsliga misären hösten 2011 skulle man kunna tro att bajarna enbart tittade djupare i flaskan. Inte enbart, har det visat sig. Många fick lust att göra saker för klubbens bästa utanför de officiella kanalerna. Det var i den här kontexten Bajenpodden såg dagens ljus, den 7 november 2011. 216 avsnitt senare har den blivit ett självklart inslag i många hammarbyares vardag. Ett normalt avsnitt har minst 5000 lyssningar.

– Att vi startade hade inget direkt samband med krisen, samtidigt var det lite en allmän känsla att man ville göra något, säger Ultrish.

Att det blev premiär just hösten 2011 hänger snarare ihop med ett Twittertjafs mellan Ultrish och Gustav Gelin – ja redan då svingade Ultrish på Twitter. Han var trött på alla bloggar om Bajen och att det alltid var samma ”mediabajare” som syntes överallt och bad Gelin att läsa in sina blogginlägg på en ljudfil i stället. Tjafset kokade ner till en idé om att starta en podd. Och så blev det tillsammans med Peter Nyman, Tobias Hansson och Hugo Wijkström. Peter hade tillgång till utrustning och studio till en början så de körde igång där.

– Själva grundtanken var och är att podden ska vara som ett barhäng med polarna efter en match. Det ska vara ett skönt snack men inte för mycket taktiksnack och fotbollsnörderi. Mer känslor och åsikter. Om någon är usel, säger jag det.

– Det blev en väldigt bra konstellation med mig som var lite äldre och några ultraskillar. Jag var dock inte med i det allra första avsnittet. Men nu är jag den enda som är kvar.

Hur har ni gjort för att hitta den här tonen?

– Att vi spelar in på krogen bidrar. Jag gillar när det är lite stimmigt i bakgrunden. Vårt bästa knep är annars att inte spela in med headset. Vi har bara en mikrofon bredvid, då glömmer man bort att det är sändning och bara kör på.

Det händer att ni tar några bärs också!
– Det blir bättre när vi dricker. Inte så att vi är fulla direkt, men ett par öl är bara bra, då slappnar vi av. Jag märker också att folk gillar när det spårar ur lite.

Som lyssnare är känslan att vad som helst kan hända, du själv är ju ganska provokativ!

– Jag kan vara lite obekväm, lite av ett troll, men folk har vant sig. De flesta vet att jag inte menar allt jag säger eller skriver. Vi använder den breda penseln och säger vad vi tycker. Vi är inte rädda för att kritisera Hammarby Fotboll när vi tycker att klubben sköts fel. Som vi har gjort när det gäller deras merchandise till exempel. Vi ska inte vara någon propagandakanal för dem. Vi vill kunna göra vad vi vill.

Vad säger de om det?

– Vi har inte fått någon skit från klubben, snarare en talande tystnad. Sen blir det lite artigare kanske när vi har gäster från klubben. Då vill man ju höra hur de ser på saker.

Hur har podden utvecklats under åren?

– Det blev lite mer seriöst efter ungefär ett år. Folk började fråga om när nästa avsnitt skulle komma och så där. Så jag ville att vi skulle komma ut mer regelbundet. Det funkade inte för alla och under åren har det fallit ifrån och kommit till lite folk. Ett tag tyckte jag att det blev lite för internt och det tror jag en del tröttnade på. Det fick vi ändra på.

Nu är det mer uttalat att det är din podd?

– Det har blivit så och det är lättare att gästerna får anpassa sig efter mig än att rodda ihop en tid när alla kan.

Vad är det som får dig att hålla på med det här?

– Jag tycker om att prata och har mycket åsikter. Sen handlar det om att få bekräftelse. Det är väldigt roligt att folk vill lyssna på podden, det är det som är drivkraften.

Lyssna på Bajenpodden här eller sök efter den i din poddspelare i mobilen.