Hagströms krönika

Hagström och Tjechovs gevär

Hagströms Krönika #20, Vecka 20, 2021.

Hagström och Tjechovs gevär

En grej jag hade tänkt använda fredagskrönikan till är att ge lite ”inside” till hur vi jobbar med Matchprogrammets produktioner. Om man tar ett intervjutillfälle till exempel så händer ju mycket som inte kommer med i den utskrivna texten. Det mesta av självklara skäl – att det inte är intressant för läsarna eller relevant att berätta om vid just denna publicering. Men ibland finns sidogrejer som skulle kunna vara roliga att förmedla men som inte passar i kontexten.

Av olika anledningar har det inte blivit så mycket såna där interiörer från vårt arbete, jag har antagligen känt att det funnits mer angelägna ämnen att skriva om till fredagen. Och kanske insett att det jag har att berätta inte är så intressant för andra än rena tidningsnördar.

Dock finns väl en och annan nörd där ute som kan tänkas vara intresserad av redaktionsarbete och matchprogramsjournalistik. Så nu tänkte jag ändå jag ändå berätta om när jag hamnade i en ”Tjechovs gevär-situation”.

Tjechovs gevär är alltså en dramatisk princip formulerad av just Anton Tjechov vid flera tillfällen och i olika varianter. Så här bland annat:

Om du i första kapitlet säger att det hänger ett gevär på väggen, då måste det absolut avfyras i andra eller tredje kapitlet. Om det inte ska avfyras borde det inte hänga där.

Man ska alltså inte ta med saker som i slutänden inte är relevanta för det man vill berätta. Nu behöver man ju inte vara slav under denna doktrin, men något ligger det ändå i tesen och jag tycker oftast att det är ett rimligt tänkesätt.

Min ”Tjechovs gevär-situation” inträffade när jag intervjuade Aimar Sher till Supportranas Magasin #4 (november förra året). Eftersom vi fick tillfälle att komma hem till honom och hans familj ville jag få med så mycket av miljön och antecknade febrilt. Det var väldigt prydligt hemma hos familjen Sher men jag noterade i alla fall att det låg ett monopolspel i sin kartong i en soffa och tänkte att det skulle bli användbart. Det stack ut lite. Därför skrev jag in iakttagelsen tidigt i texten. Men jag lyckades inte knyta ihop det, monopolspelet låg bara där i sin soffa utan att fyras av. För att få ihop det på slutet blev det en lite krystad krumelur, och jag fick också gå bakåt i texten och göra en grej av själva noteringen:

Jag bestämmer mig för att jobba som Stefan Billborn under match och gör en anteckning i mitt block. ”Monopol”, ”kollas”, ”kan bli användbart”.

Slutklämmen fick bli ett citat:

-Jag spelar med mina kusiner när de är på besök. Det är som med spontanfotbollen – skönt att slå sina kompisar, härligt att ruinera dem. Jag är vinnarskalle där också.

Om jag får säga det själv är det långt ifrån den mest eleganta avslutningen jag levererat, men jag lyckades väl i alla fall undkomma salig Tjechovs onda öga.

Fast nu undrar jag i stället om jag utsatt er läsare för ”a shaggy dog story” i stället. Detta är också en term för att beskriva en viss typ av berättande. Det som kännetecknar den raggiga hund-berättelsen är att den drar ut på en anekdot i det oändliga och avslutas på ett antiklimax-artat sätt.

Listan – Bäst i Bajenland just nu:

1 Djurgårdssviten. Ljuvligt att trenden håller i sig, DIF har verkligen blivit en favoritmotståndare sett till resultaten under lång tid. Den 13 augusti 2007 förlorade vi i Allsvenskan mot Djurgården, därefter har vi mötts 20 gånger i Allsvenskan och i cupen. Utfallet är att vi vunnit 14 av dessa matcher. Fyra har slutat oavgjort och två förlorats (varav en slutade oavgjort vid full tid men där blev det däng efter straffar).

2 Selmani gör mål.Och inte vilket mål som helst, utan den enormt värdefulla kvitteringen mot Djurgården. Nu anser jag i och för sig att Astrit Selmani är en typ av forward som (oftast) gör väldigt mycket nytta även de gånger då han inte nätar och jag skulle kunna tänka mig att ha honom på planen en hel säsong även om det utmynnade i noll mål (men 18 assist till andra målgörare). Men, för hans egen skull, och framför allt för att slippa höra en massa tjat: oerhört skönt att målet kom.

3 Full fart framåt. Herrlaget har gjort 13 mål på 7 matcher, näst mest i Allsvenskan. Damlaget har gjort 9 på 5 matcher. Näst mest i Allsvenskan.

 

 Läst/sett/hört: Mest korrläsning av Supportrarnas Matchprograms Cupfinalprogram och finsnickrande med det sista. Många medarbetare deltar i detta arbete och det mesta upptäcks, men lik förbannat hittar man missar när den tryckta tidningen finns att tillgå. Varför kallade jag vår ivorianske back för Ouattara Mohammed Aziz i faktarutan på sid 7 och Aziz Mohammed Ouattara i laguppställningen på baksidan? Jag tycks övertygad om att Mohammed ska in mellan de båda andra namnen i alla fall.

Inte det värsta felet kan man tycka, men irriterande. Sämre är att vi har samma födelsedatum på nämnde Aziz och Loue Bayere Junior, båda ska enligt vår info ha fötts 4 januari 2001. I själva verket är Bayere född 14 januari. Men inte heller det är av arten att man bör klä sig i säck och aska. Jag har dock hittat ett lite större fel, inte så att man förtjänar att rullas i tjära och fjädrar, men ändå lite allvarligare än födelsedagsfadäsen. Detta fel överlåter jag till läsarna att hitta (på köpet lär ni stöta på ett och annat ytterligare fel) och den som först hör av sig om det fel jag syftar bjuder jag på en öl på Southside. Ni bör alltså förutom att vara duktiga på felfinneri men också ha anlag för tankeläsning.

 Morgontidning v/s kvällstidning 1-0.Alltså – jag får gårdagskvällens allsvenska resultat samt artikel i morgontidningen som uppenbarligen trycks efter kl 21 och landar i min brevlåda vid fyratiden på morgonen. I kvällstidningen (egentligen ”kvällstidningen”) som numera lanserat ”förbättringen” att den går att prenumerera får man inte med något från gårdagskvällens sport eftersom den numera trycks kl 18.

Veckans vinyl: Mest spelat under gårdagskvällen när det packades 1800 försändelser på Matchprogrammets högkvarter var Blondie. Vi hann komma fram till att det definitivt är de tidiga plattorna som gäller och att det hände något (negativt) ungefär vid fjärde skivan, ”Eat to the beat”. Men trion Blondie (1976)-Plastic Letters (1977)-Parallell Lines (1978) innehåller massor av fina poplåtar, i klassiskt korta format (2-3 minuter). Det finns någon slags edge här. I grunden är det vanlig pop men miljön de formades i – stökiga New York-klubbar som CGBG´s och Max Kansas City – bidrog antagligen till att ge en särskild nerv åt bandets låtar. Och Debbie Harrys röst! Och look! Vi var många unga punkkillar som var kära i den före detta playboy-bunnyn som frontade Blondie.

Dödsannonsligan.  Noll klubbemblem i veckan.  Inga ändringar alltså, vilket gör att tabellen kvarstår: Hammarby 13 (fem kvinnor, åtta män) AIK 10 (1-9), Djurgårdens IF 8 (0-8), Hagalunds IS 1 (0-1), IFK Täby 1 (0-1), Sällskapet Gamla Tävlingscyklister 1 (0-1), IFK Göteborg 1 (0-1).

Från matchprogramsfabriken: Stort intresse för Cupfinalprogrammet, tack Bajenland! Mer än en vecka innan match konstaterar vi att det är betydligt större intresse för detta program än för utgivningen till en vanlig allsvensk match. Något annat hade vi heller inte väntat oss, vi har satsat stort på finalprogrammet både till omfång och genom att trycka en betydligt större upplaga än vanligt. Målsättningen är 4 000 sålda program, vilket är galet mycket men sett till försäljningen hittills inte helt orealistiskt. I detta nu, fredag kväll, har vi sålt 2 214 program och beställningarna fortsätter att ticka in. 69:ans Spel & Tobak har efter att ha uppskattat sin försäljningspotential begärt 450 program och retrofotbollbutiken Planet Football i Globenområdet har 75 för försäljning. I morgon lördag kommer det att ske försäljning kring Kanalplan i samband med damderbyt mot Djurgården och på själva finaldagen kommer vi att finnas på Söder. Men säkrast är att beställa direkt från oss – och du hinner får programmet innan finalen om vi har ordern senast onsdag (i den mån postnord sköter sitt).

Vi vill förstås sälja så mycket vi kan av programmen, men hela satsningen syftar också till att bidra till cupfinalfeber. Det här är en match av en sort som vi inte får vara med om särskilt ofta och det gäller att göra mesta möjliga av saken. Har ni sett våra affischer på Söder? På vissa krogar och ställen ute på stan där det brukar affischeras finns nu (om de inte blivit norpade) cupfinalprogrammets omslag i storformat. Vår tro är att Bajenland kommer att bubbla av iver inför finalmatchen.

Jag passar också på att påminna om tävlingen ”Första Målet”:

Vem blir Bajens förste målgörare i en cupfinal?

Inför allsvenska premiären har Dagens Nyheter de senaste 63 åren kört tävlingen ”Första Målet” som går ut på att läsarna ska tippa vem som gör säsongens första allsvenska mål. Kul grej – men i Bajenland är det naturligtvis viktigare vem som gör klubbens första cupfinalmål.

Herrlaget har varit i tre finaler, samtliga har slutat 0-1. Vi väntar alltså fortfarande på första Bajenmålet i en final – och vi räknar med att det kommer mot BK Häcken den 30 maj.

Nu utlyser vi tipstävlingen där det gäller att tippa vem som gör första Hammarbymålet och i vilken minut och sekund detta görs. Ett fint pris står på spel – en matchtröja med målskyttens autograf på.Du deltar genom att mejla ditt tips till forstamalet@hotmail.com senast 29 maj. Ett tips per person och kom ihåg att bifoga kontaktuppgift.