Nyheter

Derbyt blir Bemmas redaktörsdebut

I och med derbymötet i Damallsvenskan mellan Hammarby och AIK som spelas på Nya Söderstadion ger SMP för första gången ut ett program specifikt till en dammatch. För att få ihop det med övrig produktion anlitade vi en redaktör speciellt för denna satsning – Benjamin Thorén.

Hej Bemma! Du har just gjort debut som redaktör i Supportrarnas Matchprograms organisation. Hur känns det?

-Jättekul! Har alltid trott att jag inte skulle greja det. Men det visade sig att jag snappat upp en del från redaktörerna på de magasin jag skrivit för, från tidningen Chili på 1990-talet där redaktören hette Niklas Sessler och som senare betat av redaktörskapet på de flesta Bonniermagasinen, från Veckorevyn till Damernas Värld. Och nu till Magnus Hagström som har hand om Supportrarnas Matchprogram med mera.

Som Hammarbyhistoriker lär du ju ha läst mycket matchprogram genom åren. Har du haft tankar på vad ett program ska innehålla?

-Jag är självklart jävig och partisk då jag ju har skrivit då och då i Supportrarnas Matchprogram. Men jag tycker att den programfilosofi som föreningen SMP har är vettig. Man utgår från en brittisk tradition med feta, innehållsrika program, med respekt för motståndaren och utan att vara en lallande megafon för den egna klubben. Journalistik, med andra ord.

-Så, nej jag har inte haft några detaljerade idéer om innehållet, men när jag fick veta att det var 16 redaktionella sidor som skulle fyllas, så började jag fundera förstås. Jag ville att läsaren skulle känna igen sig. Därför är själva grunden densamma, med lång huvudintervju, truppresentation, statistik osv. Då blev det inte jättemycket kvar att vifta på. Hade programmet haft 60 sidor så tror jag det hade märkts mer. Men några små förändringar blev det. Och får jag göra ett till program så kanske det blir ytterligare några små förändringar.

Blev programmet som du tänkt dig?

-Ja, i stort sett exakt. Eller faktiskt lite bättre. När jag jobbar, skriver en text, redigerar ett radioinslag, och de gånger jag gjort tv, så har jag haft den färdiga grejen i huvudet från början.Sen blir det förhoppningsvis lite förbättringar och nya idéer under arbetets gång. Den här gången blev det precis som jag tänkt det. Plus den extra magin som layoutartisten Johan von Friedrichs bidrar med.

Är det något inslag som du är särskilt nöjd med?

-Ja, att jag mitt i processen med texterna kom på det jag borde ha utgått ifrån från början. Att normen inte är herrar som idrottar.

Så det blev att rensa bort en del onödiga ”Damlag” och ”tjejerna”. I det här programmet är det damlagets premiär vi pratar om när vi skriver att bandyn drar igång senare i höst. Det omvända perspektivet märks mest i texten om fotbollens ”herrlag”, som är skriven med en glimt i ögat. Jag menar, Williots mamma Malin Swedberg är 78-faldig landslagsspelare. Men även pappa Hasse var rätt framgångsrik.

Vad tror du om möjligheterna att Supportrarnas Matchprogram gör program även för damerna i fortsättningen?

-Jag tror på det, åtminstone till stormatcher. Det krävs ett publikunderlag för att det ska vara värt allt arbete, så det är upp till bevis för Hammarby och supportrarna. Man skulle ju kunna ha en variant med årsprogram, där man bara byter omslag och kanske åtta eller 12 sidor i mitten, på de övriga matcherna, så att man ändå alltid har ett riktigt program med laguppställningar och färsk statistik.

Själva matchen då, hur tror det går i derbyt?

-Det blir jobbigt som vanligt. Både AIK och Djurgården verkar ha gjort säsongens match mot just Hammarby det senaste decenniet. Jag tror det var 15 år sen jag såg en derbyvinst. Men nu MÅSTE de kamma sig och köra över AIK. Hammarby är ju så mycket bättre. 3-0 är ett krav :-).

(intervjun gjord av MH)

Matchprogrammet Hammarby-AIK i Damallsvenskan köper du av säljarna utanför arenan, på 69:ans Spel & Tobak på Götgatan 69 eller beställer i SMP:s webbshop som hittas här.