Hagströms krönika

Kvartsfinalprogram?

Om utsålda premiärer, kvartsfinalprogram och Madness- alias.

Hagströms Krönika vecka 9 2023

Biljetterna till allsvenska premiären Hammarby-Degerfors sålde slut i ett huj. Att vi spelar våra premiärer på en fullsatt arena har närmast blivit en regel och många som skulle vilja gå blir utan biljett. Arenans storlek går ju inte att förändra i en hast, mer än marginellt. Det går att laborera något med ytan som tilldelas bortasupportrar men mycket mer finns inte att göra. Man skulle kunna öka antalet ståplatser på bekostnad av sittplatserna, men det är en lite större apparat. Däremot kan man ju hantera den biljettkvot som finns på olika sätt och jag har sett en del kritik mot att de ”som är inne i värmen” – det vill säga vi som tillhör de 16 000 lyckligt lottade som har säsongsplåt – också har möjlighet att köpa fyra kompletterande biljetter. Vilket många av oss också gjorde, potten till övriga var väl närmast minimal. Man skulle kunna gjort på annat sätt men jag tror att hur man än lagt upp biljettförsäljningen så hade det slutat med att några blivit ledsna och det hade kommit kritik. Det (angenäma) problemet är att väldigt många människor vill se Hammarbys premiärmatch och andra Bajenmatcher. Vårt publiksnitt förra säsongen skulle gjort oss till åttonde bästa publiklag i både Serie A och Ligue Une och i La Liga skulle vi hamnat på niondeplats. Totalt i Europa är vi 73:e bästa publiklag.

I Bajenland är vi ofta benägna att framhålla hur unika vi är med det stora publikengagemanget och visst sticker vi ut på många sätt. Vi ser oss gärna som ett lokomotiv i den svenska fotbollen och det är förmodligen inte helt fel, men om man tittar i ett större perspektiv är det snarare så att vi är del av en internationell trend. Intresset för att gå och titta på fotboll ökar på många ställen. I Bundesliga är det fulla hus på många arenor, likaså i Premier League. I dessa länder ser vi dessutom en intressant utveckling i att det inte bara är storfotbollen som fått ett publikt uppsving, man ser också ett ökat intresse för lokal fotboll långt ner i seriesystemet. Några exempel: i Vanarama National League, som motsvarar femte divisionen, har fem klubbar över 5 000 i snitt. Wrexham toppar publikligan med 9 900 åskådare. I serien ovanför, League Two (alltså motsvarande fjärde divisionen) drar medelmåttiga Bradford 17 000 åskådare i snitt. I Tyskland har fem klubbar i tredjeligan över 10 000 på matcherna och I Regionala ligan West spelar Aachen matcherna inför 9 000 supportrar. Och så vidare. Det intressanta är att intresset för att stötta lokal fotboll vuxit sig så starkt nu när alla har möjlighet att se toppmatcher på TV varje vecka. Fotbollsåskådandet på plats konkurrerar dessutom med en massa annat, som är betydligt bekvämare: netflix, hämtmat levererad till dörren, dataspel, nätgambling, sociala medier, all världens musik direkt i din dator.

Trenden med ökande publik finns också i svensk fotboll där de flesta allsvenska lag numera har supporterskaror som reser till bortamatcher – förutom att Hammarby och de andra storklubbarna med mycket supportrar har växlat upp och nu lagt ribban på en nivå som får fans till klubbar i större ligor än vår att bli nyfikna på svensk fotbollskultur. Många hammarbyare hånar Djurgården och AIK för att de har lägre publiksiffror än oss men sanningen är ju att de också har enastående publiksiffror. Kanske är det så enkelt att i en alltmer digitaliserad värld ökar behovet av att ingå i en gemenskap som är ”på riktigt”.

Listan – Bäst i Bajenland just nu:

  1. Bortaföljet i Borås. 800 Hammarbysupportrar på Borås Arena för en match i cupen mot Div 1-motstånd. I februari. Vi kan nog se fram emot en toppsäsong när det gäller resande till bortamatcher. För dem som avser göra ”komplett säsong” kommer svårigheten snarare att handla om att komma över biljetter än själva resandet.

 2. Handbollsherrarna. De var tvåa på listan förra veckan också men måste ligga kvar efter den bragdartade cupfinalinsatsen i Kristianstad. 31-30 i grönvit favör innebar att första segern någonsin i Kristianstad Arena kom i Svenska cupens första delfinal. Efter 19 försök vinner man alltså, och det i en match där mycket står på spel. Det kommer att koka i Eriksdalshallen vid avgörandet den 14 mars.

 3. Hammarby Bandy. Verkar kanske lite märkligt att framhålla Hammarby Bandy en säsong när herrlaget kommit nia i serien och åt ut i två raka matcher mot Vetlanda i åttondelsfinal. Men här måste man se det större perspektivet: föreningen har slutat tigga! Man har slutat med offerkoftan och tar sig an alla svårigheter med gott humör (vilket också synts i ökande publiksiffror). En helt ny och bättre attityd som på lite sikt kommer att föra upp klubben till toppnivå igen – och det både med herrlaget och damlaget. Det senare laget har gjort en mycket bra säsong i nivån under Elitserien och har kommit starkt på ungdomssidan.

Veckans vinyl:

Förre veckans vinylspalt tog upp LP-utgivningen av Madness cd från 2009 och Madness blir det även denna vecka. Dock denna gång under namnet ”The Dangermen” som var ett sidoprojekt under en period när bandet var inne i en kreativ svacka. De behövde hitta tillbaka till glädjen igen och började då spela in coverversioner av låtar som de lyssnade på när de var unga. De spelade också ute på mindre klubbar och började ha kul igen. Låtarna gavs ut under på en cd kallad ”The Dangermen Sessions” 2005 och finns nu på vinyl. Det är låtar du känner igen (”Israelites”, ”Lola”, ”You keep me hanging on”) men med omisskännligt Madness-stuk över sig.

Läst/sett/hört: Bajen Club Sofia. Attityd och mycket formuleringsglädje på denna sajt vars som beskriver sig själv så här:

Från Sofia Katarina till Södra Förorter – 90-talsbajare i diasporan

Sen knattelaget, Sanktankorten och de första bortafighterna i högstadiet har vi följt fotbollen tillsammans. För oss och för Bajen har det gått upp och ner, men för våra barndomskvarter har det gått stadigt utför.

Det här är en hyllning i text och bild, till Sofia, till Söder och till Hammarby, som det var när vi växte upp.

Klicka och läs. 

Från matchprogramsfabriken:

Vi drar just nu i trådarna för ett eventuellt kvartsfinalprogram. I nuläget vet vi inte ens om det blir hemmamatch i en kvartsfinal (att vi kommer dit är i stort sett säkrat) men mycket tyder på det. Vinner Bajen mot GIF Sundsvall är vi sannolikt en av de fyra bästa gruppettorna vilket ger hemmaplansfördel i kvartsfinalen. Och då kan det handla om en riktig stormatch, exempelvis mot AIK. Gör vi bedömningen att intresset är tillräckligt stort drar vi gång matchprogramssäsongen och kommer då att ha två dagar på oss att fixa innehållet för att hinna trycka innan match. Håll koll! Och fortsätt gärna stötta vår verksamhet genom att köpa Matchprogrammets säsongskort. Korten har nu börjat skickas ut – 274 personer har hittills beställt. Vi hoppas på att komma upp till 300 köpare denna säsong. (För dig som vill ha matchprogrammet hemskickat till brevlådan så finns en sådan möjlighet också. Både säsongskort och brevlådeprenumeration hittar du i vår webbshop.

Avslutar som sist:  Vi ses snart igen!