Nyheter Utvalda artiklar

När Fällman tog en babypromenad med oss

Inom loppet av ett par veckor under försäsongen 2020 blev både David Fällman, Dennis Widgren och Muamer Tankovic pappor. Matchprogrammets Martin Ridderstolpe blev också pappa i samma veva. Under sensommaren 2020 stämde han träff med David och Dennis för att prata om småbarnslivet med fotbollsproffsen.

Text: Martin Ridderstolpe Foto: Hans Fridén Texten publicerad i Supportrarnas Magasin #4, 2020

När Matchprogrammet släppte sin årskrönika i december 2019 träffade jag David och Dennis på Pelikan. Min Olle var då inne på tilläggstid i magen och eftersom jag visste att både David och Dennis gick i väntans tider småpratade jag med dom om det som stundade för oss alla. David var mer förväntansfull och avslappnad inför sitt andra barn. Han berättade hur häftigt det skulle bli för mig att vara med om förlossningen. Dennis kändes, liksom jag själv, mer nervös inför det som väntade. När vi träffas nästa gång har det gått ett drygt halvår sedan barnen föddes. Vi ses på Årsta IP där laget just tränat. Alina lämnar över Oliwer till David och Michaela lämnar Leon till Dennis innan vi börjar vår promenad ner mot Årstaviken.

Det blir inte så mycket fotbollssnack idag. Ganska skönt kanske?

DAVID: Ja, under våren har man ju hunnit säga en hel del om den.

DENNIS: Ja, det blir skönt faktiskt.

Hur har det här halvåret som småbarnsföräldrar varit för er?

DENNIS: Det är en omställning, men jag trodde nog att den skulle vara större. Samtidigt vet man vilket stort ansvar ens partner tar. Men det har bara varit kul den här första tiden.

DAVID: Det är väl så att vi inte är lika involverade första halvåret med tanke på att dom ammar. Mammorna tar nätterna och det är om du får sömn eller inte som påverkar mest. Som båda våra tjejer gör får vi den sömn vi behöver, och då får vi egentligen bara det roliga med barnen.

Hur är det att vara pappa och samtidigt elitidrottsman då?

DAVID: Har du inte barn hittar du en vana utifrån det. Har du barn så blir det en vana och vilja att komma hem, vara med barnet och hjälpa till så mycket som möjligt. Man hamnar i en liten bubbla och den är fin. Som fotbollsspelare har vi det också lyxigt eftersom vi har mer tid än om vi jobbat 8–16.

DENNIS: Men man kan inte vara föräldraledig.

DAVID: Jag tar hellre det som vi har än att behöva ta föräldraledigt.

DENNIS: Men det hade varit jävla kul.

Det är ju lite svårt i ert yrke, men rättigheten att vara föräldraledig finns väl egentligen!

DENNIS: Ja, Hammarby kan inte säga nej enligt lag tror jag. Det går ju att spara dagarna tills barnen är äldre också.

Hur har det här intensiva fotbollsåret varit för er som småbarnsfarsor?

DAVID: Dom här små hajar ju inget. Men för Loui, som snart är tre, känner jag att det blivit en mer stressig tid hemma. Det har varit mycket komma och gå. Man vill inte komma hem och vara helt slut, men i början av årets säsong har jag varit det många dagar. Det tar tid att återhämta sig, och man hinner inte göra det innan nästa match. Jag får dåligt samvete hemma och vill leka mer med barnen. Samvetet är nog det jag jobbar mest med.

DENNIS: Ja, det blir så. Michaela är ju skittrött på morgnarna, och då ska jag åka iväg. Sen ska hon vara med honom under hela tiden jag är borta. Vi har en del vänner här, men inte riktigt någon som vi kan lämna över till som barnvakt. Det hade varit väldigt skönt att ha, någon dag ibland bara.

DAVID: Vi har lyxen att kunna göra det. Vi har Alinas föräldrar här och mina föräldrar en timme härifrån. Jag kan tänka mig att det är ett jäkla minus för spelare som inte har det så.

Hur har ni delat upp nätter och morgnar hemma? Det där brottas väl alla småbarnsföräldrar med. Jag tänker att det är speciellt för er som verkligen måste prestera när ni väl jobbar.

DENNIS: Jag har försökt ta nån natt när vi varit lediga, men det har inte gått så bra, haha. Jag är så jäkla svårväckt. Jag vaknar inte till när han börjar skrika. Michaela får sparka på mig. Morgnarna tar jag en eller två i veckan, det brukar vara okej.

Hur gör ni inför matcher då?

DAVID: Jag kan inte tacka Alina nog. Hon förstår vad vilan innan match ger. Hon kan åka iväg och sova hos sina föräldrar så jag får vara själv. Där har man det bra alltså.

DENNIS: Jag brukar sova på soffan dagen innan match.

DAVID: Den stora utmaningen för oss är att lösa matchdagar. Man vill ju vara med barnen, men man vill inte vara igång hela tiden.

DENNIS: Man vill inte lyfta och bära helst.

DAVID: Nej, man vill spara sig. Och så har man sina rutiner. Går dom ihop med barnens? Barnen är också jätteviktiga, och så ska man hitta en balans. Men jag tror våra tjejer vet vad dom ger sig in på, att det blir vårt liv som blir väldigt mycket prio kring match. Och det får vi vara väldigt tacksamma för att dom ställer upp på.

Att tre spelare i samma lag väntar barn i stort sett samtidigt kan inte höra till vanligheterna. Man kan bara anta att Billborn med flera pustade ut då de förstod att barnen väntades under försäsong och inte mitt under Allsvenskan. När Hammarby skulle till Tallinn för att möta FC Flora den 1 februari stannade David och Dennis kvar i Stockholm för att matcha med Frej. Mujo hade då fått sin son några dagar tidigare. Inte heller när det var dags att åka till Portugal fanns David eller Dennis med på planet. Davids son Oliwer föddes 4 februari (och delar därmed födelsedag med sin pappa!) och David kunde ansluta efter halva lägret. För Dennis dröjde det till den 9:e innan Leon föddes och han kom därför inte iväg till Portugal.

Att ni var tre spelare i laget som fick barn nästan samtidigt, var det något ni pratade mycket om? Finns det någon ledtråd om man tittar bakåt i tiden?

DENNIS: Vad ska man dra för slutsats…

DAVID: Det ju lite kul att diskutera när dom gjordes, men det var väl efter nån vinst där, haha.

Hur upplevde ni förlossningen?

DENNIS: Den var hemsk. Det tog 38 timmar. Det var riktigt jobbigt faktiskt, men det gick bra till slut.

DAVID: Ja, ni hade det kämpigare än normalt. För mig är förlossningarna det mäktigaste jag upplevt. Det innehåller så extremt mycket, allt från rädsla till lycka. Fotbollen har också mycket av det, men förlossningar är något unikt. Det värsta är att se sin tjej ha ont, du känner dig så hjälplös.

På ett vanligt jobb har man ju tio dagar att vara hemma efter en förlossning. Hur fungerar det för er?

DENNIS: Det blev inga tio.

DAVID: Nej, det finns ju inte. Men jag tror alla klubbar värderar när en spelare får barn. I mitt fall fick jag vara borta halva lägret, något som dom egentligen kanske inte har rätt att ge, men dom gör det ändå utan diskussioner. Dennis behövde inte stressa ner till Portugal med tanke på att förlossningen var jobbig. Bara att den förståelsen finns. Hammarby har varit helt fantastiska, och det tror jag alla klubbar är. När det är träningar här hemma hinner man åka hem och vara med mycket. Dom första dagarna är ju jäkligt härliga och viktiga. När vi fick Loui spelade jag i Kina. Vi födde här i Sverige, sen hade jag en match kvar i Kina. Dagen efter han föddes var jag tvungen att åka och vara där en vecka. Det var hemskt. Men dom lät mig fortfarande vara här vid födseln.

Känner ni nån skillnad som fotbollsspelare?

DAVID: Har det gått skit kan det vara lättare att släppa. Det är positivt, annars finns mer tid att grubbla. Även om fotboll alltid finns i huvudet nånstans så är det inte där 24 timmar om dygnet. Det kan man bli rätt knäpp av. Bara för att vi åker hem släpper vi inte våra prestationer. Det ligger där och gror. Jag tycker det har varit skönt att kunna ”reseta” lite fortare.

DENNIS: Så är det väl. Man kan vara förbannad tills man kommer hem, sen måste man släppa det.

DAVID: Ja, det känns inte okej att vara förbannad när du kommer hem till familjen.

Om man tänker på att er sömn blivit lidande, har det påverkat er prestation under första delen av säsongen?

DENNIS: Svårt att säga. Man har känt sig jävla trött, men det har också att göra med att det varit så mycket matcher så man knappt hunnit återhämta sig. Men jag tror väl att det påverkat lite grann, det tar ju energi.

DAVID: Jag hade barn förra året också men märkte ingen skillnad just för att Alina är som hon är. Jag fick allt det viktiga i form av vila och sömn. När du har den hjälpen hemifrån finns inga undanflykter. Den här sommaren har man varit trött hur som helst. Sen är vi fotbollsspelare väldigt lata, vi vill vila även om det är tre dagar till match. Det får man skala av, haha.

I ert yrke är ni bara aktiva till max 40. Har ni tänkt i banorna att ni vill att era barn ska hinna uppleva det?

DAVID: Jag ska inte ljuga, jag tycker det är härligt. Jag ser ju att Loui älskar det. Men det är svårt att tänka så. Först och främst ska man vara glad att man kan få barn. Sen är det här en passande tid för oss som spelar fotboll, det finns lite extra tid. Det är så mycket glädje kring fotboll med miljön och stämningen på arenan. Den vill man dela med sig av så tidigt som möjligt. Förhoppningsvis kan vi hålla på tills dom här små hajar också.

DENNIS: Det är bara att tänka sig själv. Det hade ju varit svincoolt att ha en farsa som var fotbollsproffs.

Om man tänker på era fortsatta karriärer. Är barnen något som skulle kunna hindra er från att gå utomlands?

DAVID: Fråga Dennis, han har större chans att gå utomlands än jag, haha.

DENNIS: Nej, det ska det inte spela någon roll. Det går alltid att ordna, men det kan förstås bli knepigare.

Hade du dragit till Kina igen David?

DAVID: Jag tror man fixar allt. Sen är det mer ansträngande med barn, då mycket prio ligger på att dom ska ha det bra. Är dom i skolålder och du ska vara tre år i Cypern, där du vet att du inte kommer bo sen, tänker du efter för deras bästa. Men upp till dom är 4–5 skulle jag absolut kunna tänka mig flytta utomlands. Samtidigt är jag glad att jag haft min tid utomlands utan dom.

Skulle ni vilja att barnen gick i era fotspår?

DAVID: Många mår bra av idrott, vilken idrott det är spelar mindre roll. Dom ska ha kul och testa många olika sporter. Jag ska inte ljuga, om det blir fotboll vore det en liten bonus, men blir det inte det så vill jag bara att dom ska ha kul i det dom väljer.

DENNIS: Jag håller med. Man ska inte tvinga dom att åka på fotbollsträning.

DAVID: Dom kommer ju bli påverkade av det vi gör, frågan är hur mycket. Man får fråga om dom vill följa med och kolla match, vill dom inte så är det så. Dom får ha sin egen vilja.

 

Fällman i tryckt form, beställ ditt ex här:

Hammarby mot Helsingborg 2019

Hammarby mot Trelleborg 2018