Hagströms krönika Nyheter

Säsongsguide och VM-bojkott

Hagströms Krönika #11, Vecka 11, 2021.

Bojkott av VM i Qatar?

Jag läser om en motion på Göteborgs Atlet- och Idrottssällskaps årsmöte (oftast kallas klubbens helt enkelt GAIS) som hölls digitalt den 15 mars. Motionären hade föreslagit att GAIS som klubb skulle ta ställning mot att världsmästerskapet i fotboll spelas i Qatar och att klubben ska verka för att Sverige bojkottar turneringen. I Norge har denna fråga tagits upp av flera klubbar men i Sverige lär GAIS vara första klubb där medlemmarna engagerat sig i frågan på årsmötesnivå. Och motionen drevs faktiskt igenom, mot styrelsens önskan. Föreningsdemokrati är vackert ändå! Man kan tycka att detta inte är en klubbfråga, utan något som ska behandlas på ett högre plan. Men samtidigt är den enskilde individens möjlighet att påverka ett större skeende just att börja gräva där man står.

Styrelsens ganska rimliga svar på motionen var att VM-kvalet börjar tio dagar efter årsmötet och att en kampanj i så fall borde börjat tidigare. Man är heller inte övertygade om att bojkottverktyget är effektivt. Men som sagt, enligt supportersidan 11.mars.se drevs motionen igenom med 75% majoritet. GAIS ska nu som klubb motarbeta Sveriges medverkan i Qatar-VM 2022.

Argumenten mot VM i Qatar är många. Det som brukar framhållas är att tilldelandet av arrangemanget föregåtts av korruption, att arenorna byggts med hjälp av ”modernt slaveri” och att de dåliga arbetsförhållandena gjort att tusentals gästarbetare dött under processen. Detta är egentligen tillräckliga skäl för att stoppa Qatar-VM men som världen fungerar är dessa argument uppenbarligen inte är tillräckliga.

Det finns dock några skäl som jag tycker inte har åberopats tillräckligt. Jag citerar FIFA:s egna statuter gällande ”Non-discrimination, equality and neutrality”.

Discrimination of any kind against a country, private person or group of people on account of race, skin colour, ethnic, national or social origin, gender, disability, language, religion, political opinion or any other opinion, wealth, birth or any other status, sexual orientation or any other reason is strictly prohibited and punishable by suspension or expulsion.

Jag tycker att de här reglerna ganska tydligt beskriver varför Qatar över huvud taget inte är möjlig som kandidat att arrangera ett fotbolls-VM. Vi har alltså att göra med en nation där homosexualitet är brottsligt. För en icke-muslim som begår den kriminella handlingen att idka sex med person av samma kön är straffsatsen upp till tre år, muslimer kan dömas till döden enligt sharia-lag (jag har hämtat denna info från engelska wikipedia som har en utförlig artikel kallad ”LGBT Rights in Qatar”). I praktiken är det så att dödsstraffet inte används men lagen finns uppenbarligen där och kan aktiveras.

Nu tror jag inte att en VM-spelare som är homosexuell skulle riskera något genom att åka till VM, regimen skulle troligen akta sig för att ge omvärlden denna uppmärksamhet. Men det ändrar egentligen ingenting. Det är rätt självklart att det skulle vara obekvämt för en homosexuell fotbollsspelare att åka till Qatar. Fotbollens världsförbund kan ju inte dela ut arrangemang till nationer med lagar som direkt motarbetar möjligheten att ge alla människor möjligheten att utöva fotboll. Läs slutklämmen igen i FIFA:s policydokument. Orden ”is strictly prohibited” är väl klartext.

Så – vad är min slutsats? Jag tror faktiskt att det vore effektivt om Svenska Fotbollförbundet tog beslutet att bojkotta ett VM-arrangemang, just med hänvisning till att arrangörsnationen inte uppfyller FIFA:s egna krav på hur fotboll ska organiseras och hanteras. Det vore i hög grad sensationellt, och skulle kosta mycket (vilket i slutänden även skulle drabba klubbfotbollen) men vore ett fantastiskt statement som kunde föra världsfotbollen i en annan riktning.

Och för att förtydliga mig: jag vill inte politisera fotbollen i största allmänhet. Det här handlar inte om att vara ”politiskt korrekt” utan helt enkelt om att världsfotbollen ska följa sina egna regler.

 

Läst/Sett/Hört: Pappersfanzinet Myten kom nyligen med sitt andra nummer. När man ger ut en ny tidning famlar man ofta lite i början, det är först efter ett tag som det brukar bli klart vad man vill göra och hur det ska göras. Första numret av Myten var (framför allt med tanke på att det var just nr 1) väldigt välgjort och initierat. Prydligt, men också lite präktigt. De som gör tidningen är i 20-årsåldern men innehållet i nr 1 andades absolut inte ”ung, arg supporter”, något som de inte heller eftersträvade. I tvåan är det lite mer fanzinekänsla och jag tror det är en bra utveckling. Myser åt storyn när Billy Ohlsson smygspelade under namnet ”Ivan Gavinovic” med Los Angeles Aztecs under en Europaturné. Gläds åt historieskrivningen som lyfter fram en match mot Djurgården 1930. Skrockar åt greppet att lista ”Topp tre inkastade föremål på Söderstadion”. Läser om två spelare med mycket hjärta i intervjuerna med Jonna Andersson och Akinkunmi Amoo. Och känner att det helt rätt att låta de aktiva supportergrupperna reflektera över aktuell läktarkultur. Köp och läs. Finns på 69:ans Spel & Tobak (Götgatan) och i Söderbokhandeln (också Götgatan) eller beställ genom att skriva till redaktion@mytenfanzine.se. (Fast nu fick vi höra att de 300 tryckta exen var slutsålda, men jag tror att redaktionen kommer att låta trycka en andra upplaga).

 

Listan. Bäst i Bajen just nu:

1 Herrlaget i handboll. Tredjeplats på listan förra veckan, nu etta efter att klarat det sista hindret under marschen mot Handbollsligan. Styrkebesked att inte börja darra när det gäller som mest – och i höst får vi väl vara på plats i Eriksdalshallen igen?

2 Damlagets övertygande seger mot KIF Örebro. Vinster i träningsfajter är en sak, men hur skulle det gå i säsongens första tävlingsmatch? Bra, visade det sig. 20:e raka segern kom i cupgruppspelets första match, borta mot Örebro.

3 Hammarbyfans som kl 4 på morgonen möter upp de hemvändande handbollshjältarna. När bussen rullade in mot Eriksdalshallen möttes den av fans som hyllade laget med bengaler, rök och sång. Bajen!

4 Futsallagets vändning. Underläge 0-2 mot IFK Göteborg Futsal i första semifinalen vändes till seger 4-2. Har Bajen – som svajat lite under våren – nu kommit i gång ordentligt? Retur i Eriksdsdalshallen i morgon lördag kl 17.30. Discovery+ och Eurosport sänder.

5 Alla dessa supportergrupper kring Hammarby. I myrstacken Hammarby drar många ett strå, och tillsammans blir det något väldigt vacker och hållbart. Tack alla ni som kämpar på med er grej –  Bamsingarna, Klanen, Bara Bajare, ultrasgrupperna, tifogänget, Supporterklubben, BF och så vidare. Tjockisbajarna vill jag nämna också, då blir min son glad. Det är väl egentligen bara en banderoll men även sådant är medskapande i kulturen.

 

Veckans vinyl: Orimlig tanke att jag skulle skriva en veckokrönika utan att förr eller senare lyfta fram Perssons Pack. Väntar dock ett tag med att behandla första LP:n ”Kärlek och dynamit”, jag är inte där ännu att jag klarar att skriva om den svenska skiva som betytt allra mest för mig under en tid när jag var som mest sårbar. Nöjer mig med att säga: den är som att få ett klubbslag i tinningen, om det inte var för låten ”Perssons dynamit” så hade jag nog aldrig rest mig. Under tiden tipsar jag om en annan låt, ”Rulla på, rulla på” från LP:n Svenska Hjärtan från 1992. Plattan innehöll enbart covers och var ett sidoprojekt till Äkta hjärtan som kom året innan. Bland annat Cornelis-låten Rulla på, rulla på. Jag misstänker (helt utan faktabakgrund) att Persson var sur över att Packet inte kom med på artistelitens Cornelishyllning ”Den flygande holländaren” 1988 och ville visa omvärlden hur man tolkar en Wreesvijk-låt. Texten är en sån där mininovell som jag är svag för. Själva temat är också något som funnits i min fantasi. Av någon anledning har jag trott att man får en förhöjd livskänsla av att vara jagad brottsling, att känslan av att vara ”samhällets fiende nr 1” skulle göra en upprymd. Sätt dig själv i det gamla bilskrället och lyssna.

 

Smörgåsbordet: Nu är det för tunt. Inget att skriva om annat än några tevesända matcher. Jag tror vi pausar den här vinjetten.

 

Dödsannonsligan. AIK upp i delad ledning. Skörden denna vecka var två AIK-emblem varav ena annonsen tillägnades en kvinna. Gnaget blev därmed första klubb utanför Hammarby där den avlidna bar ett kvinnonamn.  Aktuell ställning: Hammarby 7 (tre kvinnor, fyra män), AIK 7 (1-6), Djurgårdens IF 5 (0-5), Hagalunds IS 1 (0-1), IFK Täby 1 (0-1), Sällskapet Gamla Tävlingscyklister 1 (0-1), IFK Göteborg 1 (0-1).

 

Reaktioner: ”Skomakare bliv vid din läst!”. En läsare hörde av sig med denna uppmaning med anledning av förra krönikan där jag skrev om att den troliga utvecklingen för Matchprogrammet blir att vi fortsätter att göra tryckta produkter framför allt.

 

Från Matchprogramsfabriken: Tryckta produkter som sagt. Nu är vi i gång ordentligt igen och har första gången producerat en rejäl inför-säsongen-guide. Det här känns väldigt bra! Vi har medvetet satsat på att göra lika omfattande material för damlaget som herrlaget. Mest för att själva vill ha det så, men vi tror faktiskt också att det speglar våra läsares intresse. Hur vi kommit fram till detta? Det är ju 25 000 åskådare på herrmatcherna och bara något tusental på damernas matcher! Så är det, det är givetvis ett faktum att intresset för herrfotboll är radikalt större. Men dels tror vi att en kulturförändring är i faggorna (inte minst bland Hammarbys supportrar som här går i bräschen), dels är vi övertygade om att bland er som köper det som skapas av Supportrarnas Matchprogram så är intresset för HELA Hammarby större än hos den genomsnittlige herrfotbollsbajaren. Supportrarnas Magasin nr 1-2021 (från starten #5) köper du här.