Hagströms krönika Nyheter

Are You Here For The Game?

Hagströms Krönika #29, Vecka 29, 2021.

Are You Here For The Game?

Tre fotbolls- musik- och Londonnördar gav 2015 ut boken ”Are You Here For The Game? – Fotboll i Londons utkanter. En slags guidebok till fotbollskulturen utanför Premier League. De gillade ämnet och att jobba tillsammans så pass mycket att projektet fått en fortsättning i form av ett fanzine med samma namn. Första numret sålde slut och nu är nr 2 ute. Länk för dig som vill beställa så att jag inte glömmer bort det: https://ayhftg.se/

Det här är något som jag skulle rekommendera helt osett, det finns så mycket i det som är bra oavsett om kvalitén håller eller inte. Fotboll, London, småklubbar, brittisk kultur och subkultur men framför allt idén att ge sig hän i ett kommersiellt sett så dödfött projekt som ett tryckt fanzine om fotbollsklubbar som få bryr sig om. Redan här älskar jag AYHTFG.

Dessbättre är tidningen förutom sin sköna utgångspunkt också riktigt bra. På 52 fint formgivna sidor får vi en massa olika ingångar i brittisk fotboll. Ta intervjun med Kjell Olofsson, som vid 31 års ålder värvades till Dundee United och under sina båda första säsonger blev lagets främste målskytt. Som så ofta blir intervjuerna bättre med spelare som har sina karriärer bakom sig och därmed inte behöver vara så ängsliga. Kjell berättar om managers som drar spelare i örat när de inte spelat bra, segerbonusar som kunde variera från 5 000 kr till 120 000, om Celticfans i Dundee med egna pubar som de tvingades undvika. Att fanzinet letar rätt på spelare som är relativt anonyma för en svensk publik är förstås ingen slump, man har Robert Steiner med en karriär i Bradford och QPR som krönikör också. Än oftare söker sig tidningen ännu längre ner i fotbollsmyllan som i reportaget om Dorking Wanderers, en relativt nybildad klubb som flyttats upp elva gånger på 22 säsonger. Eller intervjun med svensken Patrick Öhman som gick från Syrianska till Crystal Palace och hamnade i non-leagueklubben Carshalton Athletic. Men lika mycket utrymme som ges åt spelare – lika mycket ägnar sig AYHFTG åt det kulturella runt fotbollen med badges, publiv, arenor, ”caffs” med pie, mash and eel (jo, man berättar historiken om hur ål blev en populär rätt på billiga hak i East End).

Grejen är att det inte automatiskt blir bra bara för att man väljer ett underdogsperspektiv i sin journalistik. Det är heller inte självklart att en personlig vurm för ämnet gör det intressant för oss andra. Men när passion klickar med hantverkskunnande blir det oftast bra. BESTÄLL!

Are You Here For The Game? Fick mig också att fundera lite kring fanzinestuket över huvud taget. Om varför jag själv är så förtjust i den här kulturen. När jag tittar tillbaka på min egen väg till skrivandet blir det uppenbart att just fanzines betytt mycket. Det första jag gjorde för offentligheten var punkfanzinet No Fun som kom i tre nummer. Som sig bör rätt amatörmässigt – fast kulturen var ung när jag och mina kompisar drog i gång kring 1978-79 så fanns redan många som var mycket mer drivna. Men jag kan också se att det fanns något personligt i mina No Fun-texter, ett embryo till något. Dock dröjde det innan jag vågade mig på att skriva om min andra passion. Jag tyckte att skribenterna i de tidiga numren av Bajen Fans medlemstidning Bajen Fanzine var så bra och jag kände mig blyg inför killarna i styrelsen som åstadkom så mycket bra och inte tvekade att ta plats på läktaren. Men till slut började jag skicka in grejer, och märkte att mina texter bar. Mitt första större jobb för en etablerad tidning handlade också om fanzines. Jag hörde mig för med Tidningen Svensk Fotboll om de kunde vara intresserade av en text om fenomenet fotbollsfanzines. Jag fick ja, vilket givetvis betydde enormt mycket (tack Olof Wigren).

Det vi gör med Supportrarnas Matchprogram kan man säga är mitt logiska återvändande till en fanzinekultur som jag egentligen aldrig velat lämna. Även om vi är rätt proffsiga i det vi gör så finns i botten en gör-det-själv-anda som åtminstone i mitt fall är direkt hämtad från punkkulturen.


Listan – Bäst i Bajenland just nu:

1 Ettan känns given denna gång. Helvete – vi presterar i Europaspelet! Maribor må vara på nedgång men är ändå en klubb som gjort en hel del fina resultat i europeiskt cupspel (CL-gruppspel tre gånger, 16-delsfinal i EL 2014). Och vi var bättre än dem! Med några av våra givna startelvagubbar borta!

 2 Ungdomslavinen! Vi har inte varit bortskämda med unga spelare i fotbollslaget på herrsidan och för ett antal år sedan startade ett långsiktigt arbete för att bi bättre. Och nu smäller det till! Senaste tiden har varit en mäktig manifestation. Akinkunmi Amoo i startelvan hela året, Oliver Dovin matchar rutinerade David Ousted, Williot Swedberg gör succédebut, Joe Mendes plockas upp från HTFF och får debutera i en Europamatch precis som Jusef Erabi. 20-årige Aziz Outtara ser allt säkrare ut och likaledes 20-årige Loué Bayere Junior matchas in då och då. Dessutom: Aimar Sher (19) som nästan kan räknas som etablerad och Axel Sjöberg (21).

 3 SM-guld i rodd. Ahmet Rapi vann singelklassen i sprint-SM (500 meter i stället för standarddistansen 2000 m) och tillsammans med sin bror Ruben tog han även guld i en dubbelklass. I och med att rodden är Hammarbys ursprung känns det viktigt att sektionen lever och då och då syns i resultatlistorna. Hammarby har och har haft ett antal grenar genom åren, några har försvunnit och kommit tillbaka medan andra försvunnit för gott (?). Rodden är en konstant som funnits hela tiden sen 1889.

4 Oliver Dovin håller nollan. Lite överraskande fick Oliver Dovin chansen mot Örebro SK och han fick en perfekt match. ÖSK var förvisso rätt uddlösa – förutom en perfekt slagen frispark över muren som tvingade Oliver att visa klassen – men det som Oliver fick jobba med gjorde han bra. Stod dessutom för en lysande utspark som var en del av 2-0-målet. Det här känns bra!

5 Rökande dam i gathörnet Ringvägen/Brännkyrkagatan dagen efter Maribor. Skiner upp när hon ser min Hammarbytröja. ”Det går bra nu! Just i dag är vi starka!”. Södermalm ändå.

 

Läst/sett/hört: Don DeLillos 108-sidiga bok Tystnaden kom (i USA) ut 2020 och handlar om ett framtidsscenario i närtid; 2022. Fem personer som känner varandra har samlats en i New York-lägenhet för att se på Super Bowl. Innan matchstart blir dock rutan helt svart, det visar att all digital kommunikation släckts och att ingen vet vad som pågår. Detta skulle kunna bli intressant men fokus stannar i lägenheten och gestaltningen blir bara pratig och intellektuell. Känsla efter läsningen: Nä, tacka vet jag Vilhelm Moberg!

Och Myten – nytt nummer av det tryckta Hammarbyfanzinet. Jag lär återkomma om detta.

Veckans vinyl: Strömmen av musik med Bajentema har tilltagit enormt med teknikutvecklingen. Både sätten att producera musik och distribuera den har genomgått en revolution sen jag köpte mina första vinylsinglar. I dag når man ut på ett mycket mer lättillgängligt sätt vilket givetvis varit bra på många sätt för både musikanterna och oss lyssnare. Samtidigt känns det som att blivit en mycket större apparat att ge ut på det gamla sättet, i vinylform, men det intressanta är att musik via grammofon håller på att få ett uppsving. Bland många som skapar musik finns en romantik kring LP-EP-singel-utgivning och vi kommer att få se en utökad utgivning även av Hammarbymusik i vinylformen. Matchprogrammets singelutgivning av Ritschards/Carlsons ”Vi ses snart igen” kanske var startskottet.

Ja, nu har det faktiskt bildats ett skivbolag vars syfte är att ge ut Hammarbymusik på just vinyl. Det är artisten ”77” som ligger bakom bolaget och först ut är hans egen LP Bajenhjärta på fin grön vinyl. Som namnet antyder har 77 sin grund i punk-musik men med åren har han utvecklat låtsnickeriet vilket framgår på LP:n som samlar låtar från 2007 till helt färska från 2021. Bajentematiken är lite klyschig får man väl lov att säga. Jag fastnar mest för låten Blåsut som är en vemodig betraktelse över stadens gentrifiering. Det känns i och för sig absurt att göra en slags saknad-betraktelse av en tid när kanyler låg i portarna och en trasig stackare går omkring med några ynka spänn i fickan. Men på något sätt fattar jag vad låtskrivaren menar med tillbakablicken på en tid med ”rosita och cava på var balkong”. Många av 77:s låtar finns på youtube. Skivbolaget Bajen de Luxe hittar du på facebook: https://www.facebook.com/bajendeluxe/

 

Dödsannonsligan. Ett DIF-märke i helgen. Aktuell ställning är därmed: Hammarby 19 (5 kvinnor, 14 män) AIK 14 (1-13), Djurgårdens IF 12 (1-11), Hagalunds IS 1 (0-1), IFK Täby 1 (0-1), Sällskapet Gamla Tävlingscyklister 1 (0-1), IFK Göteborg 1 (0-1), IF Björklöven 1 (0-1), Älta IF (0-1).

 

Från matchprogramsfabriken: Med 3-1 i ryggen inför returen mot Maribor börjar vi planera för att Supportrarnas Matchprogram nr 200 kommer att bli Europamatchen i kvalomgång 3. Läs också gärna intervjun med Matchprogrammets ordförande Pernilla Olsson där hon berättar om hur vi tänker kring utgivningen framöver.