Hagströms krönika Nyheter

”Vi måste bli mer cyniska”

Hagströms Krönika #45, Vecka 45, 2021.

”Vi måste bli mer cyniska”

Jag vet inte om ni lagt märke till det, men jag skriver ytterst sällan om Hammarbys matcher utifrån perspektivet att presentera någon slags analys av själva spelet. Jag sysslar inte heller med bedömning av enskilda spelare i någon större utsträckning. Det är inte så att jag ointresserad av sådana aspekter av fotboll, här på Hammarbykontoret förs en del diskussioner och då är jag gärna med. Det är roligt att hissa och dissa spelmönster, taktiska finesser, insatser av lag och individer. Att byta åsikter och tankar är en del av det som gör fotbollen till den största och mest engagerande sporten.

Men jag tycker det finns tillräckligt mycket av den varan i sociala medier och att mina åsikter i sådana frågor inte är av så stort värde att de måste formuleras i skrift och publiceras. En sak är att sitta vid ett fikabord och resonera om huruvida Aron Jóhannsson var en bra spelare eller inte, något helt annat att förfäkta sin uppfattning i offentligheten. Generellt är min uppfattning också att det finns oerhört många som är kunnigare än vad jag själv är i fotbollstaktiska frågor (förvisso finns där också en hel del klåpare som uttrycker sina åsikter).

Men nu finns ändå en grej som jag inte kan låta bli att syna och rent av spy galla över. Alltså, den här idén att man ska slösa på tid i slutet av en match genom att gå ner mot hörnflaggan och försöka hålla bollen i spel eller söka hörna/inkast – där samma metod sedan upprepas. Låt oss bortse från att det är osedvanligt trist att se på när några aktivt försöker undvika att göra mål trots att de har bollen i närheten av motståndarmålet. Och i stället fundera om det över huvud taget är ett effektivt sätt att slösa på tid. Dessa manövrar slutar ju i allmänhet med att motståndarna förr eller senare erövrar bollen och kan sätta i gång en snabb kontring. Om man nu tycker att tidsslöseri är ett bra sätt att slutföra en match – så måste det väl finnas mycket bättre sätt? Många gånger har man lyckats spilla tid i den futtiga omfattningen 5-10 sekunder och då dessutom medvetet avstått från att försöka göra det där avgörande målet. Jag har svårt att se den stora förtjänsten i detta. Särskilt vid de tillfällen man startar tidsslöseriet minut 88-89 och det i praktiken alltså återstår 4-5 minuters spel. Jag är inte anhängare av maskning över huvud taget men om det nu ändå ska göras – är det inte bättre att vid till exempel en hörna slå den långt bak mot mittlinjen där man har backar som tar hand om bollen, och sedan försöka äga den under den tid som återstår?  Bästa sättet att döda en match är förstås att förvandla 1-0 till 2-0, vilket är ett fullt realistiskt scenario när man har bollen i närheten av motståndarnas straffområde. Men en sån åsikt sorterar väl in mig i kategorin ”naiv” av alla som anser ”vi måste bli mer cyniska”.

Nu när jag ändå kommit i gång och diskuterar taktiska finesser passar jag på att dissa modetrenden att vid frisparkar ha en spelare i liggande position bakom muren. Idén med detta är ju att spelarna i muren ska kunna hoppa, och därmed täcka mer yta, utan att bekymra sig över frisparkar som slås under muren. Men ärligt talat, hur ofta händer det att en frisparksskytt skjuter en markare mot en mur? I tron att spelarna i muren ska hoppa och att man lyckas pressa skottet under dessa?

Rimligen innebär väl det taktiska greppet att ha en spelare i liggande position att denne i 99 fall av 100 är satt ur spel.

Tack för ordet!

 

Listan – Bäst i Bajenland just nu:                 

1 Alice Babs-tifot mot Örebro. Här finns så mycket som är bra – vart ska jag börja? a) Idén att lyfta fram Alice Babs som en kulturbärare av hammarbyismen. b) Det oerhört välgjorda porträttet, det är svårt att fatta att detta är målat på tygsjok och inte tryckt på plast. c) utförandet – att man får alla dessa individer på läktaren att koordinera så att tyg och flaggor hamnar på rätt plats och att man utför sin del vid rätt tillfälle. d) att man bjudit in Alices två döttrar till matchen så att de fick se manifestationen.

2 20 000 biljetter sålda till sista hemmamatchen. Oron att Hammarbys supportrar under en lång pandemiperiod skulle fått andra vanor och tappat intresset för att se sitt lag live är uppenbarligen obefogad. Vi kommer med största säkerhet avsluta spelåret med +20 000 i samtliga matcher där maximal publik tillåtits.

3 Nora Lundin EM-klar. Sist konstaterade listan att Hammarbys löparjunior Nora Lundin tagits ut till NM i terränglöpning. Nu är tävlingen avklarad, Nora blev bästa svenska i sin klass F19 och har nu tagits ut till terräng-EM i Dublin. Avgörs den 12 december.

4 HIF Boxning bästa klubb i King of the Ring. Den stora internationella tävlingen King of the Ring i Borås samlade över 350 boxare. Hammarbyboxarna fajtade sig fram till åtta finaler varav fyra vanns. I klubbsammanställningen blev vi bästa klubb. Bådar gott inför kommande SM som avgörs 9-12 december i Norrköping.

5 Herrhockeylaget klart för spel i Alltvåan. Kvällens seger borta mot Trångsund har säkrat fortsatt spel mot de fyra gängen i Hockeytvåan Östra A. Klassikermöte mot IK Göta bland annat.

 

Smörgåsbordet.

Inget bestämt för egen del ännu men det som lockar mest är att se om Hammarby Talangfotbollförening ska mirakelrädda sig kvar i Norrettan. Laget åker på smäll efter smäll, senast blev det ny förlust i minut 90+2, men lik förbannat är man hela tiden med i matchen kring strecket. Just nu skiljer en poäng till laget ovanför strecket. Match mot BP på söndag, 13.00 på Grimsta IP.

 

Läst/sett/hört.

SFS-Bolletinen nr 3/2021. Medlemstidningen för Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker innehåller nästan alltid något som är intressant för hammarbyare med historieintresse. I detta nummer genomgång av Svenska cupens historia på både dam- och herrsidan med special kring den allra första damfinalen 1981. Spelplats: Söderstadion med Hammarby på ena sidan och Jitex BK på den andra. Torsk förstås… trots ledning med 2-0. Oavgjort vid full tid och förlängning, därefter 1-3 i straffsparksläggningen. Dessutom text om Gunnarstorps IF som inleds med deras mest klassiska match genom tiderna – mötet i Hammarby i det allsvenska kvalet inför 11 000 åskådare 1966.

 

Undersökningen av dödsannonser

Leksands IF gör entré denna vecka. Jag har dessutom fått skickat till mig ett exempel från Svenska Dagbladet där någon mindes en Hammarbyvän från Hallstavik. Räknas inte i min undersökning, men tack ändå Lasse!

Fördelning så här långt: Hammarby 29 (5 kvinnor, 24 män) AIK 23 (1-22), Djurgårdens IF 20 (1-19), Hagalunds IS 1 (0-1), IFK Täby 1 (0-1), Sällskapet Gamla Tävlingscyklister 1 (0-1), IFK Göteborg 1 (0-1), IF Björklöven 1 (0-1), Älta IF (0-1), Västerås SK 1 (0-1), Karlbergs BK 1 (0-1), Leksands IF 1 (0-1).

 

Veckans vinyl:

Felköp! Eller hur jag nu ska uttrycka det. Det var ju en chansning att köpa Cramps Dubbel-Live ”Let´s get fucked up” från Ginza. Jag har sett inspelningar från livekonserter som varit skitbra, där tajmingen mellan musik och den känsla av kaos som bandet genererar suttit perfekt. Det här lät bara murrigt, som om någon stått med kassettbandspelare och spelat in. Orkade inte ens lyssna igenom hela plattan. Nä, gå direkt på Gravest Hits i stället. 

 

Från matchprogramsfabriken:

Jag nämnde i förra veckan att den närmaste tiden är vikt åt arbete med Matchprogrammets årskrönika. Omständigheterna är tuffa mot oss i år med sent avslut på Allsvenskan och en tryckeribransch som under pandemin fått problem med pappersleveranser. Men planen ser ut ändå ut som följer: 4 dec spelas sista omgången i Allsvenskan, 7 december ska krönikan lämnas till tryck. Release 22 december på Restaurang Pelikan. Liksom förra året vill vi krydda boken med bilder från säsongen tagna av supportrar. Vi tar GÄRNA emot din bild/dina bilder från året. Matchsekvenser har vi, här är vi snarare ute efter bilder på dig och ditt gäng. När du får autograf av Amoo eller jublar framför teven, när ni sitter på Tucken eller pryder bilen med en Hammarbyflagga. Skicka din bild till matchprogram.bilder@gmail.com – VIKTIGT med fotografens namn och vilken match (eller situation) det handlar om.