Hagströms krönika

Supporteraktivism – använd din röst!

Hagströms Krönika vecka 10 2023

På onsdag är det årsmöte i Hammarby IF FF och tydligen är intresset större än vanligt, föreningen aviserade att man eventuellt måste byta lokal.

Viljan att gå på fotbollens årsmöte har verkligen varierat genom åren. Mönstret brukar vara att när det finns stridsfrågor och många är arga, ja då kommer fler på årsmötena. Den här gången finns inget sådant; inga direkt kontroversiella motioner har skickats in, de sportsliga resultaten är helt okej, ekonomin är bra, det verkar vara hyfsat harmoniskt i ledningen. Ändå aviserar klubben att förhandsanmälningarna pekar mot stort deltagande. Intressant.

Eller är det motion 2 och 3 som engagerar? I dem lanseras intressanta synpunkter, om jag får säga det själv… (vem ska hindra mig?). Tillsammans med Andreas Bjunér (filmaren med Gröna Linjen-projektet) och Gustav Gelin (mångårig medarbetare i matchprogrammet med mera) har jag skrivit ihop en motion om att Hammarby Fotbolls sidoförening HTFF inte ska ställa upp i Svenska cupen och därmed riskera att möta Hammarbys A-lag. Det är lätt att inse att en sådan match inte har rätt sportsliga förutsättningar i och med att hela syftet med talangfotbollföreningen är att dess verksamhet ska gynna Hammarbys A-lag. Ändå hände det förra säsongen att HTFF var anmält till Svenska cupen. Man lottades att möta Huddinge IF men lämnade walk over, anledningen sades vara att man planerat för spelarnas semester vid tiden för matchen (lite märkligt låter det, kanske hade man fått kalla fötter inför det tänkbara scenariot med vinst mot laget från Div 2 Södra Svealand och därefter cupgruppspel med tänkbar lottning mot Hammarby A). Motionen syftar alltså till att Hammarby IF FF/Hammarby Fotboll AB – som i praktiken styr HTFF även om det formellt är en egen förening – inte ska riskera ett framtida möte mellan A-laget och talangföreningen. Detta genom att man ger HTFF direktiv att inte ställa upp i Svenska cupen.

Den andra nämnda motionen har rubriken ”Motion gällande elitfotbollen och spelbranschen” och handlar om att förslagsställaren (vid det här laget kan ni säkert gissa vem…) efterlyser ett helt nytt tankesätt när det gäller idrottsrörelsens förhållande till spelbranschen. Nuvarande ordning är att idrotten tecknar samarbetsavtal med enskilda spelbolag och åtar sig därmed att promota deras produkter. Detta har börjat bli omdiskuterat eftersom avigsidorna med lättillgänglig betting blivit alltmer uppenbara. En aspekt som jag tycker är helt bortglömd är varför spelbranschen över huvud taget ska kunna använda idrottsevenemang som grund för sin verksamhet – utan att betala för det. Varför ska exempelvis fotbollen behöva ingå ett samarbetsavtal med Unibet för att få ersättning från en bransch som lever på de matcher som fotbollen organiserar? Idén med motionen är att Hammarby ska initiera en debatt som går ut på att spelbranschen inte ska kunna använda idrottsevenemang kostnadsfritt.

De båda motionerna, med styrelsens kommentar, finns att läsa här. 

Gå på årsmötet och rösta!

Dess bättre har vi fortfarande en 51%-regel i svensk idrott, vilket gör att den vanlige medlemmen har möjlighet att påverka sina föreningar, även i de fall de bedriver verksamheten i form av ett idrottsaktiebolag. Under våren har de flesta fotbollsföreningar årsmöten och i de fall de publicerar årsmöteshandlingar på nätet kan även utomstående ta del av vad som avhandlas. Vid Malmö FF:s årsmöte nyligen fanns en motion om att införa en avståndsgräns vid vardagsmatcher. Man ville ha en regel om att supportrarna inte ska behöva resa längre än 30 mil till bortamatcher på vardagar och sena söndagar.

En idé som vid en första anblick känns klart supportervänlig och attraktiv. Men om man funderar ett steg till vilka konsekvenser en sådan regel skulle få blir det lite mer komplicerat, vilket styrelsen också tog upp i sitt svar, där man yrkade avslag. I och med att geografin ser helt olika ut för olika klubbar skulle en sådan regel göra att lag utan närhet till andra (kan exempelvis gälla GIF Sundsvall och Östersund när de är uppe) ALDRIG behöver spela vardagsmatcher. Antingen skulle motståndarsupportrar få för långt till deras arenor eller också skulle deras egna fans behöva resa alltför långt. Medan lagen med geografisk närhet till många andra motståndare skulle spela oproportionerligt många vardagsmatcher.

Nu blev det tydligen ändå så att styrelsen ändrade sig efter diskussionen på årsmötet och yrkade bifall, när de förstod att regeln inte skulle vara tvingande utan mer en rekommendation. Här finns MFF-medlemmarnas motion och här hittas MFF-styrelsens ursprungliga svar som hittas om man scrollar lite.

Listan – Bäst i Bajenland just nu:

  1. Young guns. Vad gör ledningen? Varför värvar de inte? Svaret kanske vi har fått i cupens gruppspel. Spelarna som många anser behöver värvas in finns redan i vår trupp. Det har varit en fröjd att skåda Jusef Erabis (19) och Montader Madjeds (17) framfart i cupmatcherna. Oliver Dovin (20) är väl näst intill etablerad allsvensk målvakt och i ungdomsligan har vi också Alper Demirol (20), Nathaniel Adjei (20), Viktor Djukanovic (19) och Saidou Alioum (19). Nu har det ju dessutom gjorts en del värvningar av etablerade namn och sammanlagt känns det här väldigt lovande. Hur långt det räcker vet vi så klart inte men jag är rätt säker på att vi håller på att få se stjärnor födas.
  1. Hemmaderby i cupen. Efter ett antal säsonger där vi bjudit våra rivaler på attraktiv hemmamatch, tack vare att vi inte varit en av de fyra bästa gruppettorna eller att vi rankats lägre i gruppspelet, får vi nu äntligen hemmafördel i ett Stockholmsderby i cupen. Lite typiskt är att när vi hade hemmamatch mot AIK i cupgruppspelet 2021 – då slog coronan till och det blev spel utan publik. Nu väntar kvartsfinal mot AIK på vår egen arena inför storpublik.

 3. Hammarby Friidrott. Utsågs nyligen till Stockholmsdistriktets bästa förening i åldersklasserna 12-14 och 15-17. Friidrott är en av de verksamheter som funnits i Hammarby sedan från 1897 års namnförändring från Hammarby Roddförening till Hammarby IF och som jobbat på utan att uppmärksammas på samma sätt som de mer publikorienterade lagidrotterna. För närvarande är man inne i en mycket stark period och av Stockholmsutmärkelsen att döma är även framtiden ljus.

Veckans vinyl: Kontorskollegan Olle dj:ar ofta på våra fredagseftermiddagar och plockar ibland fram bortglömda plattor från Hagströms gamla samling. Nyligen lyssnade vi på Magnus Ugglas ”Va ska man ta livet av sig för när man ändå inte får höra snacket efteråt”. Faktiskt riktigt upplyftande. Plattan kom 1977 och slog brett, samtidigt som den var rätt kontroversiell.

I proggrörelsen var man indignerad över texterna, där flera handlade om en mansvärld där man raggade brudar på ett ganska cyniskt sätt. I låtarna målas ett persongalleri upp som ”lever livet”. Som 16-åring skrålade jag med i texterna utan att själv vara nära den där världen där man drog hem brudar och skyllde på squashtid när man ville bli av med dem på morgonen. Hursomhelst – Uggla innan tiden när han blev någon slags riksgycklare gjorde låtar som är väldigt bra. Och vad man än tycker om texternas innehåll så får han dem att flyta otroligt bra med musiken.

 

Dödsannonserna:

Comeback för statiken gällande klubbmärken i dödsannonser (i DN). Årets påfyllning ser ut på följande sätt: Hammarby 10 (1 kvinna+9 män), Djurgården 8 (1+7), Malmö FF 2 (0+2), AIK 2 (0+2). Ovanligt få AIK-annonser hittills alltså, anmärkningsvärt att MFF haft lika många.

Maraton 2021+2022+2023: Hammarby 69 (8 kvinnor, 61 män), Djurgårdens IF 51 (3-48), AIK 49 (1-48), Skå IK 2 (0+2), Malmö FF 2 (0+2), Hagalunds IS 1 (0-1), IFK Täby 1 (0-1), Sällskapet Gamla Tävlingscyklister 1 (0-1), IFK Göteborg 1 (0-1), IF Björklöven 1 (0-1), Älta IF (0-1), Västerås SK 1 (0-1), Karlbergs BK 1 (0-1), Leksands IF 1 (0-1), SoIK Hellas 1 (0-1), Bollnäs GIF 1 (0-1), Frölunda HC 1 (1+0), Spårvägens GIF 1 (0+1), Stockholm Maratonklubb 1 (0+1), Örgryte IS 1 (0+1), Manchester United FC 1 (0+1), IF Elfsborg 1 (0+1), IFK Norrköping 1 (0+1)

 Läst/sett/hört: Fotbollsthlm.  

Jag har en grundinställning att man ska vara beredd att betala för journalistik men känner oftast inte att det är värt att bli plusmedlem (eller vad de nu kallar betalvarianten) på de existerande fotbollssajterna eller hos kvällstidningarna. Undantaget är fotbollsthlm som gör en journalistik som få andra orkar med. Skribenterna Oskar Månsson och Viktor Asp ligger på i frågor som berör fotbollssupportrar. Man ger bakgrund och söker upp ansvariga inom förbund, polismyndigheter och kommun. Och gör själva skarpa analyser gällande allt från villkorstrappor till oegentligheter vid spelartransaktioner och val av förbundspampar. Sedan något år har man dessutom slutat med de vedervärdiga annonslänkarna till ”casinospel utan svensk licens”. En hel del material är fritt på sajten, det låsta materialet är värt att betala 39 kr i månaden för.

 

Från matchprogramsfabriken:

När det stod klart att Hammarby får hemmaplansfördel i cupens kvartsfinal så hoppades flera av oss i Matchprogramsgänget på en stormatch, och så blev det. Hemmaderby mot AIK i mars firar vi med att ge ut säsongens första matchprogram. Med tanke på hur lite tid som finns att spela på mellan lottning och match har vi denna gång ett enklare upplägg i form av ett åttasidigt program. Det viktiga i det här läget är att det kommer ett program över huvud taget. Men givetvis sänker vi inte ambitionen vad gäller innehåll, intervjun med Fredrik Hammar rekommenderas varmt. Man blir riktigt glad över att läsa om den här killen som har potential att bli en framtida kulturbärare i laget. Programmet köper du av säljarna på Södermalm och utanför arenan på måndag för 20 pix. Det kommer också att finnas i 69:ans Spel & Tobak från måndag eftermiddag.

Vi närmar oss målet 300 sålda säsongskort, i nuläget är vi uppe i 283 stycken. Säsongskort (och brevlådeprenumeration) hittar du i vår webbshop. https://webbshop.supportrarnasmatchprogram.se/

 

Vi ses väl i vimlet på måndag?