Hagströms krönika Nyheter

Mina käpphästar!

Hagströms Krönika #51, Vecka 51, 2021.

Mina käpphästar

Senast undertecknad fick förmånen att vara med i Johnny ”Ultrish” Holmqvists grymma evighetsprojekt Bajenpodden avslutades sessionen med att programledaren efterlyste idéer för kommande temainspelningar. Jag hade inget självklart förslag att kasta upp på studs men påminde om en idé som kommer från Benjamin Thorén, grundaren av hifhistoria.se. ”Bemma” är ibland också gäst i Bajenpodden och har ett förslag om att man ska sitta och diskutera vars och ens ”käpphästar”. Vi har alla några åsikter som ligger och mal och som vi går i gång på så fort chansen ges. Jag gillar idén skarpt, kan bli ett riktigt roligt avsnitt med högklassig munhuggning i de fall man inte håller med varandra.

Det här är kanske dumt, men jag föregår nu det framtida programmet genom att ta upp några av mina ”käpphästar”. Förhoppningsvis är poddformatet så pass annorlunda än en skriven krönika att Johnny ändå tycker att jag kan vara med – men om det inte är så kommer han säkerligen att hitta någon annan vältalig person som får dra sina litanior.

Here we go:

a) Make love – not VAR. Mitt motstånd mot VAR har jag skrivit om tidigare i krönikan och det är obrutet. Även om jag tyckte det fungerade bättre än tidigare vid det senaste internationella mästerskapet. Min utgångspunkt är filosofisk och ändras inte av att VAR fungerar mer eller mindre bra. Sammanfattningsvis kan man säga att fotboll för mig inte handlar om huruvida en tåspets är framför eller bakom en fiktiv linje. Vilket ju är det vanligaste användningsområdet för VAR-kontroller.

För mig dödas fotbollens drama och skönhet när domslut ska avgöras av en för publiken anonym och osynlig kommitté. Jag ser det också som rätt självklart att när man väl börjat använda VAR finns ingen anledning att nöja sig med så kallade ”avgörande situationer” i och kring straffområdet. Finns tekniken, varför ska den inte användas till händelser ute på planen? Så småningom kommer vi att få en helt annan sport med ständiga avbrott för videogranskning. Vilket sannolikt är en dröm för de krafter som vill kommersialisera fotbollen ytterligare och sälja reklamutrymme under TV-sända matcher medan de pågår.

b) Lag som övertar andra klubbars poäng i maratontabellen. Detta kanske inte är fotbollens största problem just nu men för mig definitivt en nagel i ögat. Jag talar alltså om hur man hanterar fotbollens maratontabeller, alltså den uppställning där alla år av exempelvis Allsvenskan räknas ihop till en enda tabell. För att placera sig högt gäller att ha varit med i serien så mycket som möjligt – en lite nördig grej som ändå roar många idrottsvänner. I maratontabellen för herrfotboll hittas MFF på första plats före IFK Göteborg, AIK och IFK Norrköping – klubbar som har gjort mellan 81 och 93 allsvenska säsonger. Hammarby avancerade efter senaste säsongen till elfte plats efter att ha passerat GAIS och kommande spelår finns stora möjligheter att avancera ytterligare ett snäpp genom att ta in 29 poäng på Örebro SK.

Nåväl, till saken, vad är då mitt problem med maratontabellen? Jo, när klubbar upphör genom sammanslagning med andra eller att man överlåter sin plats till ny klubb så finns en praxis att man också övertar den gamla klubbens poäng i maratontabellen. Det här systemet gjorde att den klubb som tog vid när Malmö FF bestämde sig för att lägga ner sin framgångsrika damfotbollssektion fick ta över deras poäng trots att den inte hade något samröre över huvud taget med MFF. Vi talar alltså om den klubb som först hette LdB FC Malmö och sedermera Rosengård och som nu toppar Damallsvenskans maratontabell. Med hjälp av poäng vunna av Malmö FF.

Det här kommer att få en väldigt konstig effekt när nu MFF tagit upp damfotboll igen och troligen så småningom avancerar till högsta serien. Med dagens system kommer de då att få börja med noll poäng i maratontabellen eftersom deras tidigare insatser överlåtits till en helt annan klubb. Eller ska Malmö då ”få tillbaka” sina poäng igen? Ett annat exempel är inför senaste säsongen när BK Häcken tog över Kopparbergs/Göteborgs FC:s plats i Damallsvenskan. Trots att Häcken aldrig tidigare haft ett lag i Damallsvenskan befinner man sig nu på en till synes meriterande fjärdeplats i maratontabellen.

Den rimliga hållningen måste vara att en ny klubb börjar med noll poäng i maratontabellen och att den gamla står kvar med de år och poäng man kämpat ihop.

c) Idén att slösa tid genom att söka sig ner till hörnflaggan mot slutet av matcherna. Som jag alltså är bestämt emot. Det här skrev jag helt nyligen om i en krönika och vill inte bli tjatig om samma sak igen. Här finns den längre och utvecklade versionen.

d) NEJ till tifokoreografier som bygger på att samtliga åskådare ska klä sig i en viss färg. Grejen har drivits igenom två gånger av de ”aktiva grupperna” och Hammarbypubliken har då uppmanats att klä sig antingen i grön tröja eller vit tröja beroende på om man har plats på övre eller nedre sektion. Jag beskriver det som att vi ”uppmanats” vilket formellt är riktigt men i praktiken har det varit ett starkt grupptryck på att delta, och att det därmed varit svårt för eventuella fritänkare att stå emot. Som gammal punkare känner jag att direktiv gällande supportrars klädsel är att gå alldeles för långt och något som supportergrupper – där agendan vanligtvis är ”fri på läktaren” – inte ska syssla med. Jag vill inte bli styrd av förbundspampar som får för sig att det är farligt med avbildade dödskallar på en fotbollsläktare men jag vill inte heller att självutnämnda supporterledare ska lägga sig i min klädsel i samband med att jag går på fotboll. När jag framfört denna åsikt har jag fått motfrågan om jag också är emot tifokoreografier som bygger på att alla håller upp ett ark. Men där tycker jag det är väsenskillnad; att hålla upp ett ark i en minut går inte att jämföra med att bli styrd gällande val av tröja. Mitt Bajen är ett brokigt Bajen och jag kommer aktivt att motarbeta styrning av klädsel nästa gång det föreslås.

e) Bojkotta VM i Qatar! Det har skrivits mycket om de slavliknande förhållandena som gäller för de gästarbetare som bygger arenorna i landet. Det är en kritik som i högsta grad är berättigad men jag tycker att man glömmer att FIFA inte skulle kunna tilldela Qatar ett fotbolls-VM över huvud taget om förbundet följt sina egna statuter. Även om byggena skötts på ett exemplariskt sätt hade det varit fel att låta en nation arrangera ett mästerskap som enligt lagen tillämpar dödsstraff för homosexualitet och inte accepterar yttrandefrihet. Jag citerar ur FIFA:s egna statuter:

Discrimination of any kind against a country, private person or group of

people on account of race, skin colour, ethnic, national or social origin,

gender, disability, language, religion, political opinion or any other

opinion, wealth, birth or any other status, sexual orientation or any other

reason is strictly prohibited and punishable by suspension or expulsion.

Ni ser: det är enkelt. Nationer som inte följer FIFA:s statuter borde inte ens tillåtas delta i världsförbundets tävlingar. Än mindre arrangera dess mästerskap.

 

Listan – Bäst i Bajenland just nu:

1: Annandagsbonanza. Om det inte vore för att det vedervärdiga coronaviruset fått ny kraft och det därmed också blivit nya restriktioner så skulle Annandag Jul varit dagen då hammarbyarna gick man ur huse för att se sina lag i tre sporter. Starttiderna har lagts så att man hinner springa mellan Eriksdalshallen och Zinkensdamm. En kortare matpaus är inlagd på eftermiddagen dessutom.

Jag hoppas att det ändå att bli en bra dag med tre hyfsat välbesökta evenemang. I ordning:

13.00 Futsal Hammarby-Norrköpings FK i Eriksdalshallen 15.00 Bandy Hammarby-IK Sirius på Zinkensdamms IP

18.00 Handboll Hammarby-Önnereds HK i Eriksdalshallen

Bandyn är utomhus och vad jag förstår utan minskning av publikkapaciteten men med krav på covidpass. När det gäller handbollen har publikantalet maximerats till 600, med covidpass. Futsalmatchen vet jag inte riktigt hur den kommer att hanteras men vanligtvis är matcherna inte så välbesökta.

2: Sajten Bara Bajens uppdatering av kontraktsläget. När spelare skriver på anges vanligtvis hur långa kontrakten är. Men att komma ihåg 25 spelares kontraktslängd är rätt svårt och att leta gamla artiklar där uppgiften finns med är bökigt. Därför är det förträffligt att sajten Bara Bajen tagit på sig uppgiften att lista Hammarbyspelarnas kontraktslängd (gäller A-laget herrar). Vi får dessutom info om vilka spelare som räknas som hemmafostrade och om hur systemet med in- och utlåning av spelare mellan olika föreningar fungerar. Här hittar du förteckningen. 

3: Gröna Linjens energi.Andreas Bjunér har lyckats samla en stor grupp med mycket entusiasm kring sitt filmprojekt Gröna Linjen. Det är uppenbart att de brinner av grönvit energi med massor av sidopåhitt kring filmen. Det är stationshalsdukar, julmarknader, bokutgivning. Entusiasm skapar mer entusiasm, se bara till att ni inte bränner ut er!  Gröna linjens hemsida.

 

Läst/sett/hört.

Under de senaste åren har en ny typ av fotbollspublikationer dykt upp, jag tänker på tidningar som har en lite intellektuell och pretentiös aura. Går man in på den rätt smala men passionerade tidnings-, bok- och filmåterförsäljaren Paper Cut på Krukmakargatan hittar man alltid några sådana tidningar. Senast köpte jag ”Football is Everywhere”, ett 68-sidigt magasin tryckt på fint papper och med högklassigt bildmaterial. Undertitel: Football culture & photography journal. Organisationen bakom publikationen har funnits ett tag men inte förrän nu gett ut något i pappersform. Det första numret har temat ”North of Sweden” och gör nedslag hos några klubbar långt norrut, från Västerbotten och uppåt: Umeå IK, IFK Holmsund, Kiruna FF, Parkalompolo IK och Piteå IF. Texterna är anonyma men väldigt initierade, den som författat kan verkligen svensk fotboll och bemödar sig att förklara för en publik som troligtvis är fostrad i brittisk fotbollskultur. Hammarby skymtar förbi i texterna om Holmsund (kvalspel på 60-talet) och Kiruna FF (möten i skarven 80-90-tal). Nästa nummer ska göra ett nedslag på Färöarna.

Rekommenderar jag då att investera 129 kr i ”Football i Everywhere”? Nja, inte riktigt helhjärtat. Arenabilderna är visserligen lysande och i grunden har jag inget emot ambitionsnivån där man tittar djupare på fotbollen och bortom den hyperkommersialiserade storfotbollen. Samtidigt som det är något med det där intellektuella förhållningssättet som jag inte är helt bekväm med. Jag både gillar och inte gillar attityden men är i alla fall tillräckligt positiv för att bli nyfiken på nästa nummer. Länk till tidningens hemsida.

 

Undersökningen av dödsannonser:

Veckans uppdatering gäller söndag 19 december-fredag 24 december. Två emblem bokförda, ett Hammarby och ett Djurgården. Aktuell fördelning: Hammarby 35 (5 kvinnor, 30 män) AIK 27 (1-26), Djurgårdens IF 22 (1-21), Hagalunds IS 1 (0-1), IFK Täby 1 (0-1), Sällskapet Gamla Tävlingscyklister 1 (0-1), IFK Göteborg 1 (0-1), IF Björklöven 1 (0-1), Älta IF (0-1), Västerås SK 1 (0-1), Karlbergs BK 1 (0-1), Leksands IF 1 (0-1).

 

Veckans vinyl:

Noice från Gustavsberg kom fram i punkvågen och blev extremt populära efter hitlåten ”En kväll i tunnelbanan”. Bandet tävlade ett tag med Gyllene Tider om att vara landets hetaste tonårsband och jag skulle väl ha valt dem jag valt om jag deltagit i det racet. Men för oss renläriga punkare var Noice för populära och vi uppfattade dem som ”kommersiella”. De kom fram i en rockbandstävling, och slog igenom via teveprogrammet Måndagsbörsen och det var fel i en proggpunkares ögon. När jag lyssnar på dem i dag hör jag vanlig enkel tonårspop som jag mycket väl skulle kunna ha tagit till mig om jag varit lite mer öppensinnad. Låtarna är rätt tidstypiska, klyschiga i både text och musik, men ger en flashback av hur banden lät som spelade på olika ungdomsgårdar runt stan. Det är väl inte lysande men bandets story är ändå intressant och nu har den stöpts i musikalform. En av mina stående önskningar när det gäller julklappar är ”att göra något tillsammans med familjen” och nu har jag fått ett ”NOICE – Rockmusikalen” i julklapp. Det ska bli kul!

 

Från matchprogramsfabriken:

Efter en period då många av oss som engagerar oss i Supportrarnas Matchprogram känt oss slitna känns det uppåt igen. Försäljningen och mottagandet kring vår årskrönika har överträffat förväntningarna. Tack alla som köpt boken och all fin respons! Nu ser vi framåt mot 2022.

Det var allt för den här gången. Nästa gång blir det nyårskrönika.